pirnten printen
Kryddor, Smakkompisar
kommentarer 3

Har du smakat vit miso?

white_miso

Har du provat miso eller ännu hellre, har du smakat vit miso?Sedan några år tillbaka har jag alltid den bruna mison hemma. Det är en fermenterad, mörkbrun pasta gjord av sojabönor. Den har en fyllig smak och är helt omöjlig att vara utan i en umamifylld (läs mer om umamismaken nedan) dashibuljong. Men sedan ett par dagar, har jag ytterligare en produkt i (mitt redan överfyllda) kylskåp; vit miso, eller Shiromiso som den heter på japanska. Hur kan jag ha missat den fram tills nu?!
Vit miso är gjord av fermenterat ris och sojabönor. Den innehåller en ganska stor mängd kolhydrater på grund av dess naturliga ursprung, men med den lilla mängd som du använder så är jag övertygad att vi alla kommer att överleva det hela.

Våra fem grundsmaker kategoriseras som sött, surt, salt, beskt och umami. Den sista, umami ”upptäcktes” för 100 år sedan av den japanska forskaren Kikunae Ikeda när han ville utvinna smaken från en dashibuljong gjord av tång. Ordet umami betyder till och med ”välsmakande” på japanska!

Umamismaken kan hittas främst i det asiatiska köket men även i många andra produkter förutom i de olika misosorterna såsom i soltorkade tomater, sparris, torkad svamp av olika slag, naturligtvis tång och sjögräs i olika former, soja och andra typer av jästa produkter som kimchi, hoisinsås, näringsjäst, rostade nötter såsom valnötter och pistagenötter och till och med i sötpotatis och rotselleri! Genom att lägga till en eller flera av dessa ingredienser till din gryta får du alltså en fylligare smak i den slutliga rätten.

Har du provat raw parmesan ännu? Tack vare dess innehåll av såväl rostade pumpafrön som näringsjäst är den full av umami (precis som den vanliga parmesanen är). Salt och gott till din grönsakspasta eller vad som!

När du lärt dig att känna igen och definera smaken umami, börjar du att lägga märke till den överallt (och där du saknar det). Försäkra dig om att använda dig av din nya kunskap i din matlagning, det gör verkligen en stor skillnad i ditt slutresultat.
Den vita mison har en krämig konsistens som är salt och samtidigt söt med en avslutande doft av citron i toppnoten. Med sin fantastiska smak, skapar den en kärleksaffär med all mat baserad på grönsaker. Lägg till miso till din sås, i olika dippar och röror, soppor och buljonger etc. För den våghalsiga fungerar den vita miso till och med i en söt dessert! Kort sagt, smaken från miso ger (nästan) varje rätt en fylligare smak!
Miso; oavsett vit, röd eller brun är ett spännande ämne att djupdyka ner i. Eventuellt behöver du lite tid att vänja dig vid smaken men när du väl är “hooked”, är det svårt att vara utan den.

Under de kommande dagarna kommer du att få två nya recept med vit miso; en härlig rotsellerigratäng med jordnötsås och chokladtryffel. Håll ut!

Fler recept med vit miso finns redan på bloggen:
Gör mig till en bättre människa-soppa (eller kort och gott vegansk misosoppa utan tofu)
Ostig blomkålsås – utan ost!

Filed under: Kryddor, Smakkompisar

av

Sharing the passion for food!

3 Kommentare

  1. Pingback:Mörka chokladtryfflar med miso (och bönor)

  2. Pingback:Hemgjort smör med havregrädde

  3. Pingback:Ostig blomkålsås - utan ost!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.