pirnten printen
Älska dina rester!, Bra och billig mat, Glutenfritt, Ingen kategori, Laktosfritt, Recept, Såser och dipper, Tillbehör, Vegan, Vegetariskt
kommentarer 4

Aioli med aquafaba

Aquafaba_aioli_vegan

Detta inlägg är en hymn till den goda majonnäsen, den här gången en aioli med aquafaba. Aquafaba är ett snyggare ord för något så väldigt osexigt som det överblivna kikärtsvattnet i en burk med köpta kikärtor…  

Men vad man gör med det, är desto mer fantastiskt! En vegansk majonnäs som smakar precis som riktig majonnäs, beter sig precis som en riktig majonnäs och funkar med allt. Precis som en riktig majonnäs. Ohlala!

Jag önskar att jag hade tänkt ut denna geniala idé själv men det har jag inte … Det var Goose Wohlt från bloggen Vegancookery.net som knäckte det. På jakt efter en bättre vegansk maräng upptäckte han att den uppvispade aquafaban hade samma egenskaper som äggvita.
När han la upp receptet i Facebook-gruppen What fat vegans eat, satte en mindre revolution igång och resten är historia som man brukar säga …
Sedan dess har många recept skapats med hjälp av aquafaba. Denna majonnäs är bara ett av dem. Och oroa dig inte, du kommer inte smaka något av kikärtor i din faktiska majonnäs. Det är bara riktigt, riktigt gott!

Låt oss sätta igång!

Aioli med aquafaba

En sats tillräckligt stor för 4 giriga personer

Ingredienser
80 gram / ca 6 msk aquafaba från en burk med kokt kikärtor
40 gram / 2 tsk dijonsenap
En rejäl nypa salt
Saften av en citron
1 vitlöksklyfta (valfritt, kan även bytas ut mot chili, citronskal, paprikapulver, koriander eller annat gott)
12 kikärter (valfritt, men kan bidra till en krämigare konsistens)
—————–
100 gram / 2 dl solrosolja eller mild olivolja

Hur gör jag?
1. Börja med aquafaban. Förbered en sil över en skål och häll burken med kokta kikärtor över silen. Samla upp aquafaban och gå vidare med receptet nedan. (Gör en god kardemummakaka med de överblivna kikärter, klicka här för recept.)
1. Lägg till alla ingredienserna utom oljan i en hög mixerskål.
2. Placera en mixerstav i mixernskålen och låt den gå tills allt är väl blandat.
3. Tillsätt oljan mycket långsamt till mixerskålen medan du fortsätter att köra stavmixern. Se till att all olja absorberats innan du häller i mer. Fortsätt att droppa i oljan tills hela mängden har använts. Nu bör du ha en krämig och tjock majonnäs att njuta av!
4. Förvara majonnäsen i kylskåp i en sluten behållare. Det håller i ca. 3-4 dagar fast den är nog slut innan dess. Njut!

Detta recept är naturligt fritt från gluten, socker och laktos.

Aquafaba_aioli

4 Kommentare

  1. Pingback:Hemmagjord Salsa brava - Tastecelebration

  2. Pingback:Fem vegan salladstoppingar som gör dig glad!

  3. Pingback:Lyxig tryffelsallad med hemgjord tofu

  4. Pingback:Äggfri tortilla med kryddig paprikaröra

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *