pirnten printen
Bra och billig mat, Glutenfritt, Grönsaker, Laktosfritt, Lunch, Middag, Nötfritt, Recept, Sallader, Tillbehör, Vegan, Vegetariskt
Lämna en kommentar

Knaprig sallad med Belugalinser

Sallad_med_belugalinser_closeup_1

Belugalinser är kungen av alla linser, uppkallad efter kaviaren med samma namn. De behåller sin form perfekt när man kokar dom, är lätta att förbereda utan blötläggning som så många andra baljväxter och smakar underbart. Denna knapriga sallad med Belugalinser började jag göra redan för 20 år sedan men den är så god att jag fortsätter att återkomma till den om än med små förändringar. Stäm träff med min favoritlinssallad!

Det roliga med denna salladen är dressingen (förutom de goda linserna då…). Det är en blandning av det heta från tabascon och det söta från dadelsirapen kombinerat med en orientalisk touch från apelsinblomvatten. Apelsinblomvatten hittar du i välsorterade matbutiker eller med mat från mellanöstern. Du behöver bara några droppar, annars kommer det att ta över totalt!

Belugalinser är, som alla baljväxter, ingen någon lågkolhydratmat men jag har beslutat att återinföra dem i min mathållning. Jag saknar dem alltför mycket!
Låt oss sätta igång!

 

Sallad_med_belugalinserKnaprig sallad med Belugalinser

2-4 personer (beroende vad du kombinerar det med)

Ingredienser linssallad
100 gram belugalinser
En näve av bladpersilja inklusive stjälkarna (stjälkarna gör det extra crunchy och ger mycket smak)
1 rödlök
150 gram körsbärstomater

Ingredienser dressing
2 msk fruktig olivolja
1/2 msk äppelcidervinäger eller kokosvinäger
4 droppar tabasco
En rejäl nypa flakey havssalt (jag använder alltid Maldon)
1/2 matsked osötad granatäppelsirap
1 tesked apelsinblomvatten
1 tesked dadelsirap

Hur gör jag?
1. Lägg de torra linser i en liten gryta. Tillsätt vatten, det bör vara ca 2 cm över linserna. Låt vattnet inklusive linser koka upp. Låt det koka tills linserna är al dente, det tar cirka 7-10 minuter. Kontrollera regelbundet, du vill inte ha mosiga linser i din sallad!
2. Förbered dressingen medan linserna kokar. Häll alla ingredienserna till dressingen i en stor skål och vispa tills allt är helt blandat.
3. När linserna är klara, häll dem i en sil och spola kallt vatten över dem för att hindra att de  kokar vidare. Låt dem rinna av kort och häll dem sedan i skålen med dressing. Vänd ner dem försiktigt i dressingen med hjälp av en stor sked. Låt det marinera medan du gör i ordning resten av salladen.
4. Hacka persiljebladen och stjälkarna fint och skiva rödlöken tunt. Lägg allt i skålen med linserna.
5. Skär körsbärstomater i klyftor och lägg även dem i skålen. Njut!

Detta recept är fritt från gluten, laktos och socker.
Det är veganvänligt.

Sallad_med_belugalinser_closeup_2

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *