pirnten printen
Bra och billig mat, Glutenfritt, Grönsaker, Ingen kategori, Laktosfritt, Middag, Recept, Tillbehör, Utan raffinerat socker, Vegan, Vegetariskt
Lämna en kommentar

Curry med pumpa och syrligt hibiskuspulver

curry_med_pumpa_och_syrligt_hibiskuspulver

Jag vet. Jag är lite för tidigt för den verkliga pumpasäsongen men lyckligtvis kan man få tag på butternutpumpa året runt nuförtiden. Och tro mig, du behöver denna enkla curry med pumpa och syrligt hibiskuspulver i din repertoar . Perfekt när du behöver något trösterikt, otroligt gott och snabbt på tallriken. Prova det idag!

Inspirationen till receptet kommer från den nederländska tv-kocken Danny Jansen. Jag gillar hans stil med massor av smak men ofta med mycket enkla ”medel”. Detta recept är precis så. Klart på högst 30 minuter och med massor av smak! Jag har ändrat några av ingredienser i ursprungsreceptet, lagt till lite och gjorde en veganversion av det.
Hibiskuspulvret är inte ett måste, men lägger till en fin syrlighet (och en fantastisk färg!) till den söta pumpan och de få russina. Ett alternativ till hibiskuspulvret skulle kunna vara blötlagda berberisbär eller lite limesaft. Massor av koriander tycker jag ger en fin finish men om du inte gillar det kan du ju byta ut det mot bladpersilja. (Om du vill läsa det ursprungliga receptet (på holländska), klicka här.)
Låt oss sätta igång!

curry_med_pumpa_och_syrligt_hibiskuspulver_closeupCurry med pumpa och syrligt hibiskuspulver

2 personer

Ingredienser
500 gram butternutpumpa
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 matsked gurkmeja
1 msk mald spiskummin
300 ml tjock kokosmjölk + vatten om det behövs
En liten näve svarta eller gula russin
2 msk smakfri kokosolja

Garnering
En näve mandelspån (eller hela mandlar som jag hade hemma), rostade
1 tsk hibiskuspulver (malda hibiskusblommor)
Färsk koriander

Hur gör jag?
1. Rosta mandelspånen i en torr stekpanna tills de är gyllene. Se till att de inte blir brända! Häll över i en separat skål och ställ åt sidan.
2. Förbered en kastrull med vatten och låt det koka upp.
3. Skala (med en kniv) och ta ut kärnorna från pumpan, (kärnorna kan sparas till röstning senare om så önskas). Skär pumpan i mindre tärningar (ca 2×2 cm) och lägg ner i det nu kokande vatten.
4. Låt det koka tills al dente (ca 15 minuter) och låt de sedan rinna av väl i ett durkslag.
5. Skala lök och vitlök och hacka det fint. Häll ner det i en gryta tillsammans med smält kokosolja och tillsätt kryddorna. Låt det bryna försiktigt under omrörning i några minuter för att utveckla full smak.
6. Häll i den tjocka kokosmjölken i  grytan och rör om så att det blir helt blandat. Tillsätt den avrunna butternutpumpan och låt det koka ytterligare 15 minuter på låg värme. Tillsätt vatten om det behövs. Rör om då och då för att undvika att det bränner i botten.
7. Tillsätt lite russin när det återstår ett par minuter kvar. Smaka av med med salt och peppar.
8. Servera din curry med lättkokta haricot vert och blomkålsris (eller kanske vanligt ris om du föredrar det).
9. Strö det malda hibiskuspulvret, de rostade mandelspånen och massor av färsk koriander på toppen vid servering. Eventuellt kan man också lägga till lite extra russin.
Njut!

Detta recept är fritt från gluten, laktos och raffinerat socker.

Pumpkin_curry_with_hibiscus

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *