pirnten printen
Såser och dipper, Smakliga kokböcker
Lämna en kommentar

Jam och zuur + ruskigt god persikochutney

Jam_en_zuur

Konserveringstekniker, är det inte något som våra mormödrar gjorde? Absolut, men du kan inte förneka att allt kommer tillbaka! Kokböcker i både Holland och Sverige är fyllda av ämnet vilket innebär så mycket roligt att gräva ner sig i! Idag får ni en bokrecension av den holländska boken Jam & Zuur av Philippine Van der Goes och ett helt underbart recept på en ruskigt god persikochutney.

Philippine Van der Goes, grundare av bloggen Liefdevoorlekkers.nl och receptutvecklare för flera kokböcker har för första gången gett ut en bok på egen hand. Boken kombinerar gamla klassiker och nya, mer moderna kombinationer av sylt och pickles. Både grönsaker och frukt ingår i de olika recepten, liksom grundläggande kunskaper om vad du behöver veta för att få ett välfyllt skafferi till vintern.

I boken hittar man mer än 100 recept och möjligheterna verkar nästan oändliga. Tänk sylt, gelé, marmelad, olika såser, kompott, mos, chutney och olika sorters salt, sur-söta och sura inläggningar … Det finns så många roliga saker att göra. Inte undra på att det kommer tillbaka!

Socker och konservering

Min enda problem jag har med att göra alla dessa godsaker är mängden socker (fortfarande förmodligen ingenting jämfört med snabbköps-versionen men likväl en ansenlig mängd). Naturligtvis kan du tänka i alternativa sötningsmedel såsom honung, agave eller dadlar men sockret har också en konserverande effekt. Med andra ord, se upp! Lagringstiden kommer att vara kortare vid användning av ett mer naturligt sätt att söta din slutprodukt med.
Författaren har hur som, tänkt ut en bra lösning (förutom ganska många recept med just alternativa sökningar då).  Alla recepten är angivna i små mängder vilket innebär att det blir 1-3 burkar per recept. Perfekt ur socker-synpunkt men även för varje stadsbo med mindre möjligheter till förvaring än våra kära mormor.

Kryddig persikochutney

Jag har verkligen läst boken från pärm till pärm och jag är säker på att jag kommer att återkomma många gånger mer till den.
För detta inlägg, valde jag att göra en underbar kryddig persikochutney ur boken. Det var verkligen superlätt och den fick en härligt maffig smak som gör att jag redan funderar på att göra ytterligare en annan sats. Är inte det den bästa komplimang en kokbok kan få så säg?
Kom igen, låt oss sätta igång!

spicy_peach_chutney_

Ruskigt god persikochutney

Till 2 burkar a’ 350 ml

Ingredienser
500 gram färska persikor (urkärnade)
3 schalottenlökar
75 gram torkade aprikoser (helst osvavlade)
1 cm färsk ingefära
1 apelsin, vältvättad el ännu hellre bio
1 röd chili
1 matsked rapsolja
1 kanelstång
4 kryddnejlikor
200 gram honung
150 ml vitvinsvinäger
En nypa salt

Hur gör jag?
1. Skala persikorna. Det är lätt gjort genom att skära ett kors på toppen av varje persika. Doppa dem snabbt i kokande vatten, låt dem svalna av något i ett durkslag och dra av skalet. Skär fruktköttet i mindre bitar.
Hacka schalottenlöken fint och aprikoserna i mindre bitar.
Riv ingefäran och skalet av apelsinenen med ett fint rivjärn (Microplane är min ständiga följeslagare). Skär av skaftet på chilin, dela, ta bort fröna och hacka den smått.
2. Värm upp oljan i en tjockbottnad gryta och fräs schalottenlöken några minuter. Tillsätt ingefära och chili och stek försiktigt i ytterligare några minuter.
3. Tillsätt resten av ingredienserna till grytan och låt det långsamt koka upp. Rör om då och då med en träslev. Låt chutneyn sjuda på medelvärme i ca 30 minuter tills den börjar tjockna.
4. Ta bort kanelstången och kryddnejlikorna. Fyll de steriliserade (läs hur man gör här) burkarna med en liten sked ända upp till kanten. Torka av eventuell utspilld chutney på utsidan av burkarna.
5. Stäng burkarna ordentligt med ett skruvlock och låt dem stå upp och ner under 10 minuter. På så sätt skapas ett vakum i burken. Låt allt svalna och förvara sedan burkarna  på en torr, mörk plats. Låt chutneyn ”mogna” åtminstone i tre veckor för att tillåta smakerna att vidareutvecklas.
Chutneyn håller sig minst 4 månader i oöppnat tillstånd.

Receptet är fritt från raffinerat socker, gluten och laktos. 

Titel Jam & Zuur
Författare Philippine van der Goes
ISBN 9789048832637
Utgivare Overamstel Uitgevers / Carrera Culinair
Köp boken här (på holländska)!

Filed under: Såser och dipper, Smakliga kokböcker

av

Sharing the passion for food!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.