pirnten printen
Kryddor, Smakkompisar
kommentar 1

Apelsinblomsvatten och rosenvatten

Orange_blossom_and_rose_water

Har du prova apelsinblomsvatten och rosenvatten? De förekommer ofta bland annat i det libanesiska och nordafrikanska köket. Med sina intensiva smaker måste de användas med försiktighet, men när du en gång vant dig och hittat den rätta doseringen … Ojoj! En poetisk blomsterbomb öppnar sig!
Idag öppnar jag flaskorna till magiskt apelsinblomsvatten och rosenvatten. Hänger du med?

Vad är apelsinblomsvatten och rosenvatten gjort av?

Apelsinblomblomsvatten är (eller åtminstone borde vara) producerats av apelsinblommor och vatten. Se till att du får den äkta varan utan syntetiska tillsatser. Kom ihåg att priset oftast är en indikation på kvalitet … Vattnet är mycket aromatiskt och en riktig blomsterbomb!
Det använts som smaksättare i många traditionella desserter i Frankrike, Spanien, Grekland och Cypern. Men också som en ingrediens i t.e.x grytor i det nordafrikanska köket liksom i Mellanöstern i den välkända och super-söta baklavan.

Rosenvatten produceras på samma sätt som apelsinblomsvattnet. Även denna är oerhört intensiv i doft och smak.
I Iran, lägger man gärna den i te, glass, kakor och andra sötsaker. I arabvärlden, Pakistan och Indien används den för att smaksätta mjölk eller mjölkbaserade rätter som t.e.x risgrynsgröt. Det är också en viktig ingrediens i söt lassi, en dryck gjord av yoghurt, socker och olika fruktjuicer, ofta mango.

Hur smakar apelsinblomsvatten och rosenvatten?

Lukten när du öppnar en flaska av båda sorterna är intensiv!
Uppenbarligen smakar apelsinblomsvattnet apelsiner … Med sin intensiva, varma smak och doft får du omedelbart en smak av sol i munnen. En delikat och ganska komplex smak.
Rosenvattnet smakar och doftar som blommande rosenbuskar en varm, solig dag. Ger en otroligt intensiv smak!

Även om ingen av dem är sötad, ger de båda en söt smak när det tillsätts i olika rätter.
På grund av dess intensiva smak, är det viktigt att tänka på att använda rätt mängd. Lite för mycket och din mat kommer att förvandlas till något parfymerat och riktigt otäckt, klart för soptunnan. Om du å andra sidan, tar det med försiktighet och handskas med det med omsorg kan de sötaste kärlekshistorierma uppnås och nya smakuppfinningar upptäckas!

Orange_blossom_and_rose_water_2

Hur använder jag apelsinblomsvatten?

Apelsinblomsvatten är gott att kombinera med mogna jordgubbar och aprikoser. Du kan också lägga till några droppar vid nästa kakbak eller kanske till din nice-cream (frysta bananskivor mixat med lite mandelsmör och vaniljpulver).
Apelsinblomsvattnet är också gott att kombinera med nötter såsom valnötter eller pistagenötter och varma kryddor som kanel, kardemumma, anis och kryddnejlika. Ytterligare förslag skulle kunna vara att blanda en liten mängd med agave eller lönnsirap för att njuta till pannkakor …
Förutom att använda vattnet i söta rätter, kan du också kombinera det i olika varmrätter. Ett enkelt sätt att få en lite exotisk smak på maten är att hälla några droppar i salladsdressingen. Bara blanda olivolja, vit balsamico, salt, peppar och några droppar av apelsinblomsvattnet. Stänk den över en fräsch grönsallad eller fint, skurna gurkskivor. Mums!

Hur använder jag rosvatten?

Prova att tillsätta rosenvatten till en färsk fruktsallad med t.e.x. jordgubbar, melon och/eller persika. De frukterna fungerar riktigt bra till en smak av rosor! Om du föredrar smaken mindre intensiv, kan du även bara smörja sidorna av skålen med ett litet hörn av en kökshandduk och några droppar rosenvatten. Det kommer bara att ge en subtil doft till det hela.
Eller våga att hälla i några droppar i din (cashew-)yoghurt eller i din cashewgrädde som ett trevligt komplement till en kaka.

Apelsinblomsvatten och rosenvatten kan köpas i välsorterade livsmedelsbutiker och butiker med mat från Mellanöstern. Eftersom det är just den speciella smaken av apelsinvatten eller rosenvatten som du söker i ett recept, finns det ingen direkt ersättning. Hoppa över det om du inte lyckas att hitta det. Vattnet säljs ofta i färgade, ganska fula flaskor. Vattnet i sig ser precis ut som vatten, genomskinligt (därav att jag gjort andra foton).

 

Apelsinblomsvatten och rosenvatten är det perfekta komplementet till flera rätter under sommaren. Jag lovar dig, inom kort kommer flera recept att komma upp med dessa blommiga skönheter!
Om du inte kan vänta, prova dessa:
Knaprig sallad med Belugalinser
Gröna grönsaker med en ännu mer grön dressing

Filed under: Kryddor, Smakkompisar

av

Sharing the passion for food!

1 kommentarer

  1. Pingback:Fräsch dessert med kokosmjölk, röda bär och rosenvatten

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.