pirnten printen
Glutenfritt, Grönsaker, Laktosfritt, LCHF, Lunch, Middag, Nötfritt, Paleo, Recept, Såser och dipper, Tastecelebration, Vegan, Vegetariskt
kommentarer 2

Dumplings på mitt sätt

Vegan_dumpling

I söndags var jag och min man i Amsterdam och Zeedijk. Zeedijk är fullt av kinesiska restauranger och butiker och jag tycker alltid att det så inspirerande att vara där. Peking ankorna hänger i fönstren och lukten av den karekteristiska 5-spices blandningen ligger tung på gatorna.
Naturligtvis kunde jag inte hålla mig ifrån att gå in i en av de stora kinesiska stormarknaderna. Dä finns det alltid så mycket intressanta saker att upptäcka för en foodie! Tyvärr inkluderar massor av produkterna där även E-nummer, färgämnen och socker av alla de slag. Något som jag försöker undvika. Hur som, jag fick tag på färsk ingefära och Enokisvamp. Inte en dålig fångst alls men mina tankar och mage var fortfarande fokuserade på kinesisk mat när vi kom hem. Så idag gav jag det ett försök.

En vegan och glutenfri version av en av mina favoriträtter; dumplings. Istället för den den vanliga degen med massor av kolhydrater, har jag använt mig av vacker savoykål. Förmodligen kommer någon kinesisk foodie kalla mig galen och hädisk till ursprungsrätten… Men jag är väldigt tillfreds med resultatet. Det tar lite tid att göra men belöningen är destu större i slutändan!

Låt oss sätta igång!
Till 4 personer som en lättare rätt eller tillbehör

Ingredienser
12 hela blad av savoykål eller spetskål

Ingredienser: Fyllning
150 gr färsk shiitake
195 g / ca. 3 stora blad av kinakål
2 vårlök
10 gr / 2 cm färsk ingefära
1 vitlöksklyfta
1/2 tsk 5-spices kryddblaning
1,5 tsk Mirin (japanskt risvin)
2 tsk Tamari (glutenfri soja)
1,5 tsk sesamolja

Ingredienser: Sås att doppa i
1,4 oz / 40 gr Tamari
0,3 oz / 10 gr äppelcidervinaäger
En liten vitlöksklyfta
3 tsk deodoriserad kokosolja

Hur gör jag?
1. Börja med att koka en kastrull med vatten. Blanchera de olika kålbladen under några minuter tills al dente. Häll över kålen i ett durkslag och skölj med kallt vatten för att stoppa kokningsprocessen och behålla dess vacka färg.
2. Fyllning: skär svampen i små bitar. Skiva vårlöken och kinakålet, se till att du inte får alltför stora bitar! Skala ingefära och vitlök.
3. Tillsätt kokosolja i en wokpanna och sätt upp värmen. När oljan smält, tillsätt svampen. Låt dem steka i några minuter innan du lägger till vårlöken och kålen. Sänk värmen och vänd runt allt så att det inte bränns vid!
4. När allt är mjukt, riv ingefära och vitlök fint och blanda ner i pannan.
5. Tillsätt 5-spices, Tamari, Mirin och sesamolja. Blanda väl, häll eventuellt i lite vatten för att lättare kunna sprida ut alla kryddor över grönsakerna. Smaka av!
6. Ställ fyllningen åt sidan och låt den svalna.
7. Såsen: blanda tamari, äppelcidervinäger och en riven vitlöksklyfta i en liten skål.
8. Montera dumplingen; ta ett kålblad och lägg ut det på en skärbräda. Med början vid roten av bladet, lägg en tesked fyllning. Vik bladet med start vid roten, följt av vänster och höger sida och rulla ihop. De bör, när du är klar, vara stadig nog att hantera utan problem.
9. Smält lite smör i en stekpanna och stek dumplings. Vänd försiktigt när du fått en vacker brun yta.
10. Servera de varma dumplingsarna med sås och njut!
Closeup_vegan_dumpling

2 Kommentare

  1. Pingback:Tastebud: Cabbage and kale | TASTECELEBRATION

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.