Höst och vinter är verkligen årstiderna för alla sorter typer av kål. I min familj åt vi knappt någon kål alls när jag var barn. Min mamma gillade varken lukten eller smaken. Med andra ord, har jag först nu upptäckt en helt ny värld av kål. Men oboy, vad jag jobbar för att komma ikapp förlorad tid!Kål är bra för dig; billig, hållbar och en riktig klimatkramare. Den innehåller massor av C-vitamin, kalcium, betakaroten, järn och fiber. Men vad gör man egentligen med det 2015? Istället för att fokusera på alla positiva hälsoeffekter (dom känner vi väll alla till vid det här laget?), vill jag fokusera på vad du kan göra med kålen. Vilka är smakkompisar? Hur kan man göra nåt så nyttigt, riktigt got?
Låt oss gå igenom de olika typerna av kål för att se var den verkliga kärleken kan finnas!
Recept till de olika sorterna kål kommer att läggas till allt eftersom.
Rödkål
En vacker kål med sin intensiva färg. Skördas både under sommar och vintern. Kan med fördel användas rå i sallader men även tillagad i grytor, wok och grytor.
Här i Holland serveras rödkålen ofta kokas tillsammans med kryddor som kanel, kryddnejlika, ingefära och kombineras med ett äpple. I Sverige äter vi det gärna till jul eller med vilda kötträtter under höst och vintermånaderna.
Smakkompisar för denna skönhet: rostade nötter av alla slag, färska örter, citron, apelsin och sesamolja.
Vitkål
En fin kål trots sitt bleka 70-tals surkålsrykte. Kan användas rå i sallader men även tillagad i grytor, wok, grillad (om förkokt), soppa och stuvningar. Tack vare sin neutrala smak, kan du göra nästan vad som helst med den!
Fina smakkompisar; svamp, getost, nötter, citron, vitlök, äpple, kapris och bacon.
Cavalo Nero (svartkål)
Vilka vackra mörkgröna, långa blad! Kan ätas rå, i wok eller kokt.
Används ofta i det italienska köket. Under de senaste åren är det tack och lov lättare att hitta denna sortens kål även norrut.
Långlivade smakkompisar: pecorino, getost, citron, rökt bacon och vitlök.
Recept:
Wrap med två sorters kål och omelett
Varm pumpasoppa serverad med svartkålspesto
Kinesisk kål
En kål du ofta ser och smakar i (som du kanske skulle ha gissat?) det kinesiska köket. Krispigt men mycket enkelt att handha i pannan. Kan med fördel avnjutas rå eller i woks.
Perfekta smakkompisar: vitlök, persilja, ägg och soja
Recept:
Dumplings på mitt sätt
Spetskål
Jag bara älskar spetskål! Krispig och med en mild, smörig smak i munnen. Så lätt att laga gott med och en ideal nybörjarkål! Njut av den rå, kokt, i wok och grytor. Kan också grillas om den är försiktigt kokt al dente innan.
Smakkompisar för den pussgurka till kål; riktigt smör, curry, vitlök, persilja, grädde, citronskal och saft, hasselnötter och bacon.
Recept:
Spetskål med citron, parmesan och smör
Savoykål
Vackra mörka, runda, lockiga gröna blad. Med en fin mild smak. Kan användas rå i sallader, grytor och wokar. Savoykål kan inte lagras och bör därför avnjutas färsk när den är som bäst. Smakkompisar att festa tillsammans med; bacon (ja!), grädde, parmesan och bladpersilja.
Recept:
Dumplings på mitt sätt
Grönkål
Om det finns någon kål som kan kallas hip måste detta vara den! De gröna, vågiga stora bladen fick en rejäl skjuts när vi insåg att det kunde mixas med våra morgonsmoothisar för några år sedan men det finns så mycket mer att göra med den! Förutom rå, kan du också njuta av den i gryta och wok. Och naturligtvis även som chips!
Smakkompisar som funkar tillsammans med denna stora kompis: päron, äpple, olika typer av nötter, citron, grädde, vitlök, bacon och rika, torra ostar.
Brysselkål
Överkoka inte dem för guds skull! De bör ha en vitalitet och crunch när man äter dom. Njut dem råa i sallader, grytor, wok och gratänger.
Smakkompisar för att matcha den ganska kraftiga smaken; bacon, hasselnötter, citron och hårda, smakrika ostar.
Pak choi
Tjocka, ljusa, mörkgröna, ovala, långa och dekorativa blad. Krispigt innehåll med en mild smak. Kan användas rå i sallader, wok och grytor.
Lätt att kombinera med nästan alla typer av smaklökar; persilja, koriander, citron, curry och flingsalt. Låt bara inte de andra smakkompisarna ta över hela spelet helt!
Blomkål
En så mångfacetterad grönsak! Älskad inom LCHF på grund av sin låga kolhydratsinnehåll. Mild och delikat smak som vänligt erbjuder att blandas och kombineras.
Njuta av blomkål rå, kokt, lagad i ugnen, i en wok, som ris eller t.o.m. i bröd. Glöm inte att äta blomkålsblasten. Så gott!
Trogna smakkompisar: curry, tryffel, saffran, chili, vitlök, valnötter, grädde, citron cest och persilja.
Recept:
Tillbehör med blomkålsblast och tryffeltapenade
Nöt- och glutenfri quiche med lax
Pingback:Bråttom! Vegansk pastasås med savoykål
Pingback:Optimum 700 advanced cold-press juicer