Vissa dagar är bättre än andra. Eller så väljer du att liksom göra dem bättre. Oavsett hur och vad. Att göra avokadoplättar med cashewgrädde och färska blåbär skulle kunna vara ett sånt riktigt bra sätt att starta dagen på!Avokadon och kokosmjölet skapar tillsammans en perfekt pannkakssmet som är lätt att arbeta med och plättarna fungerar utmärkt att äta såväl varma som kalla och med ett sött eller lite mer salt tillbehör som t.e.x rökt lax.
Den här gången beslutade jag mig för att göra mina pannkakor riktigt små i en så kallad ”poffertjespan” (större plättar fungerar lika bra!). Poffertjes är ett riktig holländsk sätt att äta små och fluffiga pannkakor på. Du kan köpa poffertjes överallt här och oftast serveras dem tillsammans med florsocker och smör. Jag beslutade emellertid att göra tillbehören något hälsosammare även om jag är säker på att socker och smör skulle fungera perfekt också … Cashewgrädde är en fin raw food-uppfinning som du enkelt kan servera till kaka, fruktsallad eller till och med använda som bas för din smoothie om så önskas.
Till plättarna valde jag att servera färska blåbär och lite rostade solros- och pumpafrön eftersom det ger en sån härlig crunch till rätten. Som alltid bestämmer du vad du gillar bäst.
Enkelt, supersmaskigt och fortfarande riktigt nyttigt. Det är mitt recept för att må bra. För dig med kanske?
Låt oss sätta igång!
Avokadoplättar med cashewgrädde och färska blåbär
För 2 personer (eller en hungrig!)
Ingredienser
1/2 liten avokado (ca 60 gram)
Ett ägg (normal storlek)
2 teskedar kokosmjöl
1/2 tsk bakpulver
En liten nypa salt
Deodoriserad kokosolja att steka i
Hur gör jag?
1. Dela avokadon och använd den ena hälften (plasta in den andra hälften och använd vid ett senare tillfälle). Skala avocadohalvan och skär den i mindre bitar. Lägg den i en hög mixerskål.
2. Tillsätt de övriga ingredienserna till mixerskålen och blanda ihop allt med en stavmixer tills du fått en slät smet.
3. Förbered ett plättjärn (eller stekpanna) med kokosolja. När det är varm, häll i små skedar av den gröna pannkaksmeten i stekpannan. Sprid eventuellt ut smeten med en sked för att få större pannkakor men kom ihåg att ju större du gör dem, desto svårare är det att vända dem. Lägg över de färdiga plättarna på en tallrik tills du är klar med stekningen.
Plättarna kan också förberedas i förväg och förvaras i kylskåp.
Rå cashewgrädde
Ingredienser
2 msk vatten
1 moget päron, skalat
110 gram / 2 dl cashewnötter (råa)
1 tesked mald vanilj
Hur gör jag?
1. Lägg alla ingredienser i en höghastighetsmixer. Häll gärna i vattnet och det mjuka päronet först för att göra det lättare för knivarna att snurra.
2. Blanda tills du fått en krämig ”grädde”.
Grädden kan bevaras i kylskåp i upp till tre dagar.
Servering: stapla plättarna på två tallrikar, ringla cashewgrädden över och strö färska blåbär (och eventuellt rostade frön) på toppen.
Njut!
Detta recept fritt från utan gluten, laktos och socker.
Rätten är vegetarisk och paleo- och LCHFvänlig.