Jag gillar verkligen indisk mat! Men jag lagar nästan aldrig det själv av någon underlig anledning… Denna kokbok kanske kan vara lösningen: Easy curry vegetarian av Madhur Jaffrey. En tjock bibel på 350 sidor med olika sorters curry och andra indiska, vegetariska rätter.
Visste du att 70% av alla vegetarianer i världen lever i Indien? Med andra ord måste de vara experter på att göra spännande rätter! Det är alltså hög tid att lära sig mer om detta kök för mig.
Den indiska köket har en hel del intressanta kryddor. Till exempel bockhornsklöver (ett absolut måste i alla currygrytor!), grön chilipeppar (från boken lärde jag mig att detta är en av de viktigaste kryddorna i indisk matlagning), färska curryblad (aningen svårt att hitta även här men den goda nyheten är att när man väl hittat det kan man förvara dem i frysen så att man alltid är förberedd för att göra curry) och dyvelsträck (kallas även hing eller Asafoetida och är ytterligare en standardingrediens i det indiska köket. Den används främst används i linscurryrätter såsom dal). Dess intensiva lökdoft sprider sig enkelt till andra matvaror och kryddor som bevaras i närheten om det inte lagras i en lufttät behållare så var försiktig!
Listan för kryddor och ingredienser kan göras mycket längre och som den nerdy foodie jag är, känner jag ett omedelbart behov av att bygga ett större kök med flera hyllor för alla dessa intressanta kryddor!
Recepten är konstruerade med en blandning av traditionella kryddor och matlagningtekniker i kombination med mer modern, västerländska bakgrund. När jag provade några recept ur boken blev jag förvånad över hur enkelt det var att laga maten. Med lite extra tid och och de specifika kryddorna smakade det verkligen riktigt, riktigt gott och var lika enkelt som vilken annan mat. Varför i hela friden inte jag prova det här tidigare ?!
Roligt är också att läsa historierna bakom recepten. Författaren har verkligen gått ner på djupet för att ta reda på vem som lagar maten, varför, hur och när maten äts. En kulturell rapport från ett mångskiftande land. När jag läser kokboken, reser jag inte bara med mina smaklökar, utan lär också känna landet bättre.
Receptet som jag har valt från boken är en mycket enkel och god curry med vita champinjoner, kokosmjölk och indiska kryddor. Det är perfekt att göra på en vanlig vardag; snabb, enkel och utan att behöva springa kors och tvärs över hela landet för att hitta ingredienserna.
Curry med champinjoner och kokosmjölk
4 personer
Ingredienser
4 dl tjock kokosmjölk/kokosgrädde
450 gram vita champinjoner
1 tsk salt (eller mindre beroende på din smak)
1/2 tesked torkad gurkmeja
4 msk olja (kokos- eller solrosolja)
6 msk finhackad schalottenlök
2 teskedar mald spiskummin (jag tog bara en tsk)
1 / 4-1 / 2 tsk rött chilipulver
2-3 färska, gröna chilipeppar (jag fegade ur och tog bara 2…)
1 msk juice från en eller två lime
Hur gör jag?
1. Rengör och skär svampen i halvor, om de är stora skär dem i 4 bitar. Lägg dem i en skål och strö salt och gurkmeja över. Blanda med en sked. Se till att svampen och kryddorna är väl blandade. Ställ skålen åt sidan ca 10 minuter.
2. Häll oljan i en medelstor gryta och sätt på värmen på spisen. Tillsätt finhackad schalottenlök när oljan blivit varm och stek tills det blivit brunt. Tillsätt den malda koriandern och chilipulver och rör försiktigt på en lägre värme några minuter.
3. Tillsätt den gröna chilin skuren i halvor och den marinerade svampen (inklusive alla kryddor och eventuell fukt) till grytan och rör om igen försiktigt. Grädda i ytterligare två minuter och tillsätt sedan 1 3/4 dl kokosmjölk till grytan. Låt det koka upp och låt sedan såsen bubbla försiktigt i ytterligare 10 minuter. Rör om då och då för att undvika att det bränner i botten.
4. Tillsätt resten av kokosmjölken och rör om med en träspatel för att blanda det. Låt det koka upp igen och låt såsen sjuda i ytterligare en minut. Avsluta med att tillsätta limejuice precis före servering. Njut!
I boken serveras curryn med en rispilaff med röda berberisbär men eftersom jag inte äter så mycket ris längre, ändrade jag lite på receptet och gjorde pilaff med blomkål istället. Detta visade sig fungera kanon och jag lägger därför till min version i detta inlägg också. Jag hoppas att författaren inte tar illa upp!
Jag la också till en enkel sallad med skuren gurka, en liten bit rött äpple och färsk mynta. Tillsammans blev det en riktigt god kombination av hett, sött, surt och krispigt. Precis som jag gillar det!
Blomkålpilaff med berberisbär
4 personer
Ingredienser
1 gram saffran
5 kardemummakapslar
4 cm kanelstång
1 lagerblad
3 st kryddnejlika
En rejäl nypa salt
Cashewmjölk (eller annan växtmjölk)
1/2 blomkål
En näve torkade berberisbär (eller tranbär om du inte kan hitta det) + vatten
Hur gör jag?
1. Lägg alla kryddor och cashewmjölk i en liten gryta. Låt det koka upp och låt det sjuda på en låg temperatur i ca 10-15 minuter. Rör om då och då för att undvika att det bränner vid i botten. Ställ det åt sidan medan du förbereder det andra.
2. Skölj berberisbären och blötlägg dem i vatten i ca 20 minuter. När de är klara, häll av vattnet och bevara till servering.
3. Hacka blomkålen fint tills du fått storleken på det som ris. Detta görs enklast i en mixer men att att hacka fungerar lika bra. Eller köp blomkålsris på ICA…
4. Koka upp mjölken och kryddorna igen och häll ner den hackade blomkålen. Koka tills blomkålen är klar. Den bör fortfarande ha en något hård kärna precis som ris i en risotto. Detta tar bara några minuter!
5. Ta upp blomkålen med en hålslev direkt och servera på en tallrik med salladen och curryn. Dekorera med de sura berberisbären. Njut!
Detta recept är fritt från socker, gluten och laktos.
Det är vegan, paleo och LCHF-vänligt.
Titel Easy curry vegetarisch, 200 heerlijke curry’s en bijgerechten
Författare Madhur Jaffrey
ISBN 9789059566491
Publisher Fontaine uitgevers
(Originaltitel Curry Easy Vegetarian )
Köp boken (på engelska) via Bokus.com!