pirnten printen
Bra och billig mat, Glutenfritt, Ingen kategori, Laktosfritt, Lunch, Middag, Nötfritt, Recept, Vegan, Vegetariskt
Lämna en kommentar

Äggfri tortilla med kryddig paprikaröra

Äggfri_tortilla_med_kryddig_paprikaröra_3

Sommar, sol och lata dagar! Nej än är vi inte riktigt där men den här tortillan med kryddig paprikaröra kan man lyckligtvis äta året runt. Fast visst smakar allt lite bättre med sol och kisande ögon?
En äggfri tortilla kan verka konstigt vid första tanken. Liksom, hur menar du precis? Tortilla ÄR ju liksom ägg. Fast med kikärtsmjöl får man faktiskt nästan på pricken liknande resultat. Skulle man dessutom vid servering pudra lite svart salt ovanpå är äggillusionen så gott som komplett.

Njut av din tortilla varm eller kall och med goda tillbehör såsom aioli, paprikaröra, lite bröd och goda gröna blad. Kanske ett glas rött till. Gärna med kära vänner som känner dig innan och utan. Som tycker om dig som du är. Utan makeup och med en gammal tshirt. Med blött hår från badet. Som vill höra din historia. Från början till slut. För att du är du.

Fast först måste vi fixa tortillan och paprikaröran. Det är bäst vi sätter igång!

Äggfri_tortilla_med_kryddig_paprikaröra_2

Äggfri tortilla

Ingredienser
2 stora, gula lökar
2 mellanstora, fasta potatisar
Olivolja att steka i
———————
130 gram kikärtsmjöl
250 gram kallt vatten
1 nypa havssalt och malen vitpeppar
1/2 msk olivolja
1-2 tsk färska provensalska kryddor (t.e.x. rosmarin, timjan eller oregano)

Hur gör jag?
1. Skiva löken i inte alltför fina skivor. Stek den långsamt på låg värme i lite olivolja i ca fem minuter.
2. Skala potatisen och skiva den i tunna skivor alt snurra den i en grönsakssvarv. Tillsätt potatisen till stekpannan med löken. Stek potatisen på låg värme tillsammans med löken ytterligare 10 minuter.
3. Blanda vatten, kikärtsmjöl, olja och kryddor. Vispa det väl för att få ut eventuella mjölklumpar. Låt det stå några minuter att svälla.
4. Tillsätt ytterligare lite olivolja till stekpannan och rör runt. Häll ner kikärtsmjölsblandningen. Sätt på lock och stek vidare på låg värme  ca 10 minuter.
5. Tippa försiktigt upp tortillan på en tallrik  upp och ner. Häll ytterligare några få droppar olivolja i stekpannan och låt tortillan glida ner från tallriken i stekpannan igen. Stek ytterligare fem minuter på låg värme med lock på. Ta sedan försiktigt av locket, undvik att ångan rinner ner över tortillan från locket! Stek ytterligare ca 4 minuter utan lock för att få ett knaprigare resultat. Vänd försiktigt upp tortillan igen på en tallrik.

Äggfri_tortilla_med_kryddig_paprikaröra_1

Paprikaröra

Ingredienser
3 röda paprikor (skuren i långa strimlor)
1 stor vitlöksklyfta
2 stora rödlökar (skalade och skurna i grova ringar)
1/4 rotselleri (skuren i smala stavar)
Olivolja att steka i
——————————
En liten näve stora kaprisbär (ca 1/2 dl)
En liten näve svarta soltorkade oliver (ca 1/2 dl)
1/2 dl rödvinsvinäger
1-2 tsk agave
1 burk körsbärstomater
1 näve färsk basilika, grovt strimlad
Salt och nymalen svartpeppar

Hur gör jag?
1. Fräs paprikastrimlorna ca 30 minuter på låg värme i lite olivolja. Rör runt då och då. 2. Skala under tiden rotsellerin och skär den i tunna stavar.
Häll över den färdiga paprikan i en skål.
3. Tillsätt olja till stekpannan och häll ner den skurna rotsellerin, rödlök och vitlök. Stek på låg värme i ca 10 minuter. Rör runt då och då.
4. Tillsätt den förstekta paprikan, oliver, kaprisbär, vinäger, tomater på burk, agave. Låt det koka ihop i ca 10 minuter. Tillsätt den strimlade basilikan.  Låt röran koka i ytterligare några minuter.
Servera paprikaröran varm eller kall. Som så många andra långkok vinner röran smak på att få vila i kylen över natten innan servering.

Dessa recept är fria från gluten, laktos, raffinerat socker och soja.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *