pirnten printen
Bra och billig mat, Frukost, Glutenfritt, Ingen kategori, Laktosfritt, Nötfritt, Recept, Såser och dipper, Vegan, Vegetariskt
Lämna en kommentar

Linskräm till mackan, dippen, grillen…

Linspasta_2

Linskräm låter kanske inte jättekul, kanske inte ens jättesexigt om man ska vara ärlig… Men oj så gott det är! Och vansinnigt enkelt att få till.
Njut din goda linskräm med ett gott tunnbröd, surdegsbröd eller kanske som dipp till grönsaker. Om du tillsätter lite olja och vatten kan du också skapa en krämig sås som passar till grillat till exempel.

Du väljer själv om du vill tillsätta kokosolja eller olivolja på slutet. Kokosoljan ger ett fastare resultat efter någon timme i kylen vilken kan vara behändigt om du vill ber det på mackan.

Skulle du mot förmodan känna en instinktiv avsky för bladselleri (vilket isåfall skulle vara jättesynd men jag vet det finns några…) skulle du kunna ersätta den med blötlagd svamp istället. Man behöver lite kaxiga motpoler till de annars ganska mesiga röda linserna.
Nu kör vi!

Linspasta_4Linspasta_7

Linskräm till mackan, dippen, grillen…

2 dl / 155 gram / 5.45 oz röda linser
1 stjälk bladselleri, delad i mindre bitar
1 gul lök, skalad och skuren i skivor
1,5 tsk löst buljongpulver (gärna hemgjort, se länk!)
1 vitlöksklyfta (valfritt)
—————–
Citronsaft av 1/2 citron
1 tsk grovt stötta fänkålsfrön (valfritt) alt en näve grovt hackad färsk koriander (valfritt)
3 tsk / 30 gr / 1,05 oz smak- och luktfri kokosolja

Hur gör jag?
1. Häll linser, skuren bladselleri, gul lök, eventuellt vitlök och buljongpulver i en mindre gryta. Täck med vatten och sätt på lock. Koka ca 10 minuter eller tills alla grönsaker och linser blivit riktigt mjuka. Fyll eventuellt på med mer vatten om det behövs.
2. Häll av det överblivna vattnet genom en trådsil och häll över hälften av grönsakerna i en mixerskål och tillsätt kokosoljan. Bevara de resterande grönsakerna i en annan skål.
3. Mixa de varma grönsakerna i mixerskålen med kokosoljan tills du fått en fint jämn kräm. Smaka av med salt, peppar, citronsaft och eventuellt fänkålsfrön eller färsk koriander.
4. Vänd ner de fortfarande hela grönsakerna och se till att blandas väl. Smaka av igen och låt eventuellt röran stå till sig något i kylen för att bli fastare.

Detta recept är fritt från gluten, laktos, soja och nötter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.