pirnten printen
Frukt och grönsaker, Ingen kategori, Smakkompisar
kommentarer 2

Mungbönsgroddar

Mungbeans_2

Med ljuset kommer för mig längtan att äta ännu mer grönt. Men det dröjer ju innan alla vårens primörer kommit… Då njuter jag av groddar istället! Dagens smakkompis är mungbönsgroddar.

De hårda torra bönorna ruvar på en hemlighet. Den väcks till liv med hjälp av vatten. På bara några timmar vaknar dess inre och börjar gro. Redo att bistå med protein och energi!

Det är enkelt att grodda!

Man kan självklart köpa redan groddade groddar i affären sedan länge men det är urenkelt att grodda själv. För en stadsbo utan trädgård kan det nästan kännas som man fått gröna fingrar helt oväntat.

Vad ska man grodda i?

Det finns vackra men oftast dyra groddburkar att köpa. Dom är behändiga om man vill grodda flera olika sorter samtidigt eftersom de oftast säljs med flera ”våningar”.  Skulle man inte ha en sådan, går det faktiskt precis lika bra att grodda i nötmjölkspåse eller till och med i ett durkslag eller finmaskig sil! Inga konstigheter behövs; bara vatten, bönor och några dagars väntan.

Vad kan man grodda?

Mungbönor är något av det enklaste att börja med. De är starka, vackra och ger en bra utdelning på nolltid!
Andra förslag är helt bovete, adzukibönor, gula ärtor och gröna och svarta linser (de röda linserna är oftast redan delade och går därför inte att grodda).
Förutom att grodda bönor, kan man dessutom odla skott av till exempel solrosfrön, chia och såklart krasse. Men det tar jag en annan gång.

Tänk på att bönorna kommer att minst fördubblas sig i mängd så att du hinner äta upp dem i tid!

Mungbeans_3

Vad gör man med sina groddar?

Dom härligt knapriga groddarna kan användas till massor!
Det är härligt gott att strö dom över en sallad, en macka eller bara njuta av dem rakt upp och ner.
Du kan även hälla ner ett par nävar i en wok, tänk bara på att tillsätta dem på slutet så att de får behålla sin krispighet. Man kan även steka upp dem lite snabbt och tillsätta färska kryddor som till exempel hackad persilja eller koriander och lite gott flingsalt.
Eller slänga ner lite i mixern för en grön smoothie.
Eller varför inte käka det tillsammans med lite äpple till mellanmål som här? Eller fylla olika rullar (tänk pannkakor, ostskivor, rispapper etc) med dom tillsammans med andra grönsaker?
Mmmm, jag blir hungrig bara att tänka på det!

Börja grodda

1. Häll ca 2 dl hela mungbönor i en skål. Täck med dubbelt så mycket kallt vatten.
2. Låt skålen stå i rumstemperatur i 12-24 timmar. Se till att det finns tillräckligt med vatten hela tiden!
3. Häll över mungbönorna i en sil och skölj dem noga ett par gånger.
4. Häll över bönorna i en groddskål, nötmjölkspåse eller durkslag. Täck inte bönorna utan låt dom istället få luft.
Sätt eventuellt en tallrik under durkslaget så att det inte rinner ut vatten överallt.
Om du har möjlighet är det bra att kunna hänga upp nötpåsen så att det kommer luft under. Om du vill ha ljusa groddar låter du dem växa i mörker (ca 20-25°C). Vill du istället ha klorofyll-fyllda (dvs gröna) groddar låter du dom växa i vanligt dagsljus.
5. Skölj bönorna morgon och kväll och låt vattnet rinna av ordentligt mellan gångerna.
6. Efter 2-4 dagar har du härliga, starka groddar att njuta av. Låt inte grodden växa alltför lång innan du hugger in, den innehåller mest vatten.
7. Förvara de färdiga och torra groddarna i en lufttät burk av glas eller plast (till och med en öppen plastpåse duger i nödfall) i kylskåp. Där håller de sig fräscha i ca 3-5 dagar.

Mungböns-överkurs; Om man vill kan man pilla av de gröna skalen från de färdiga groddarna. Då får man fina vita groddar istället…

Filed under: Frukt och grönsaker, Ingen kategori, Smakkompisar

av

Sharing the passion for food!

2 Kommentare

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.