Ytterligare en vansinningt vacker kokbok och ett underbart recept med en grönsakstagine med chermoulapasta! Denna gång med focus på riktigt långsamt tillagad mat, tillagade i en slowcooker men lyckligtvis är alla recepten också skrivna för att göra i en gryta på spisen. Jag säger lyckligtvis eftersom jag tyvärr fortfarande inte är ägare av en slowcooker. Om jag bara hade ett större kök … Slowcooking har de senaste åren blivit ett ganska hippt ord. Typ ”för dem med lyxen att ha tid över”, men det är ju faktiskt helt tvärtom. Att låta maten koka långsamt med alla ingredienser i en gryta ger dig frihet att fixa med allt annat. När du väl lyfter på locket, strömmar de ljuvligaste dofterna till dig. Fylld av rika smaker. Vad tid kan göra för en smak!
Recepten i boken är enkla att följa, men som ofta på sistone, krävs det en del detektivarbete för ibland kanske okända ingredienser. Än så länge har jag inte lyckats hitta de fermenterade hela, svarta bönorna… Som läsare får du inte mycket information om ingredienserna själv men Google kan ju alltid hjälpa till eller hur?
Bilderna är otroligt vackra och min mage börjar omedelbart att kurra vilket brukar vara den bästa recensionen. Recepten täcker mat från olika hörn av världen; kött och fisk, olika curryrätter, vegetariska (och en del även vegan) grytor och t.o.m. söta efterrätter! Det är enkelt men delikat. Pang på rödbetan och inte så mycket diskussion. Bra mat bara så där.
Grönsakstagine med chermoulapasta
För er fina läsare, har jag valt ut en magnifik vegansk (om du inte kombinera det med turkisk yoghurt som jag gjorde) gryta med massor av smak. Det är, som ofta med grytor enkelt att sno ihop. Det mesta arbetet sitter i att skala grönsakerna och hacka de färska kryddorna. Därefter kan du bara koppla av på soffan tills det ä dags att sleva upp.
Den stora smakgöraren för grönsakerna är chermoulapasta med rötter i Nordafrika. Oftast används pastan främst för (grillat) kött och fisk, men detta är ett bevis på att det också fungerar perfekt tillsammans med rotfrukter.
De inlagda citronerna kan du hitta i butiker med Morrokansk eller turkisk mat. Från min turkiska granne, har jag lärt mig att de bästa konserverade citronerna ska köpas i en plasthink istället för i chick glasburk. Så det gör jag, när experterna talar bör man inte tvivla! Om du inte har gjort bekantskap tidigare med de vackra citronerna, kan jag säga att de är mycket salta! Du använder bara det tjocka skalet och själva fruktköttet kastar du. Skär skalet i tunna skivor eller kuber och servera dem till kött, fisk eller grönsaker. De ger en härligt salt-sur dimension till maten!
Låt oss sätta igång!
Grönsakstagine med chermoulapasta
Till 4 personer, 50 minuter i tjockbottnad gryta på spisen.
Ingredienser (grönsaker)
En liten rotselleri, skalad och skuren i bitar om 4×4 cm
En bunt rädisor
En bunt rödbetor, skalade och skurna i halvor
En bunt små morötter, skrapa dom och behåll längden hel
Ingredienser (chermoula)
3 msk extra virgin olivolja
2 vitlöksklyftor, fint hackad
2 tsk färsk ingefära, fint riven
En stor, rödlök, grovt riven
1/2 tsk chili flingor
1/2 tsk gurkmeja
1,5 tsk mald spiskummin
4 msk persilja, fint hackad
4 msk koriander, fint hackad
3 msk av skalet av ca ½ inlagd citron, fint hackad
0,5 gram saffran + 1 msk hett vatten
250 ml vatten
Hur gör jag?
1. Chermoula: Häll oljan i en stor (tjockbottnad) kastrull. Tillsätt vitlök, ingefära, lök, chili flingor, gurkmeja och spiskummin till oljan och låt det försiktigt bli varmt på medelvärme i cirka 5 minuter tills löken är mjuk. Rör runt då och då. Hacka under tiden kryddorna och den konserverade citronen (endast skal).
2. Tillsätt de hackade kryddorna, den inlagda citronen och saffran inklusive blötläggningsvatten.
3. Tillsätt grönsakerna plus 250 ml vatten till grytan. Rör noga för att se att chermoulapastan verkligen täcker alla grönsakerna.
4. Sänk värmen och sätt på locket på grytan.
5. Låt grytan sjuda försiktigt i 40 minuter tills alla grönsakerna är al dente.
6. Kontrollera kryddningen före servering med salt och peppar.
7. Servera grytan med rostade pumpafrön, färsk koriander, kanske lite tjock yoghurt eller feta och lite extra av den inlagda citronen. Om du vill, kan du också lägga till lite blomkålris eller quinoa. Lite torkade aprikoser eller russin är också gott till!
Detta recept är fritt från gluten, socker och laktos (beroende vad du kombinerar det med naturligtvis!). Receptet är lämplig för veganer, vegetarianer och paleo.
SWE: Slowfood Olivia Andrews, ISBN 9781743365588, buy it here (click link)
NL: Slow food av Olivia Andrews, ISBN 9789461431400, buy it here (click link)
SE: boken är tyvärr inte översatt till svenska ännu.
Pingback:Salta, inlagda citroner