pirnten printen
Älska dina rester!, Glutenfritt, Laktosfritt, Lunch, Middag, Recept, Såser och dipper, Vegan, Vegetariskt
Lämna en kommentar

Rosa risrullar med tamarinddip och cashew furikake

Rosa_risrullar_med_tamarinddip_och_cashew_furikake_1

 

Rosa risrullar med tamarinddip och cashew furikake. En lång titel och ett långt inlägg men låt er inte avskräckas! Risrullar är något av det enklast man kan göra. 

De kan verkligen vara en räddare i nöden när kylen har många överblivna godingar. Man fyller dem helt enkelt med vad man har hemma. Sen kan man ju planera lite så att man har lyckan att ha just knaprig tofu klar för det blir gott….Eller den underbara cashew furikaken. Den kan man för övrigt njuta av till en drink också.

Nigellafrö

Nigellafröna som jag använder till furikaken är pyttesmå frön som liknar lite svarta sesamfrön till utseendet. Förutom nigellafrö kallas de den även lökfrön, svartkummin och helvetesfrö. Skulle det sista namnet ha något att göra med vad man skriker ut när man tappar hela påsen frö på golvet ur sitt redan proppfulla kryddskåp tro? Situationen kan lätt påminna om granbarren från 90-talet som man fortfarande hittar mellan golvspringorna 2017…

Den små svarta fröna har en mycket speciell smak och lukt som är både intensivt kryddig och lite pepprig. När man väl lärt sig känna igen den stöter man ofta på den typiska smaken i indiska naanbröd, olika sorters chutney och i curryblandningar.
Nigellafröna är även goda att smaksätta ”vanligt” bröd med, rostade (söta) grönsaker såsom morötter och palsternacka till exempel,  hemgjord cashewost eller i en tomatsallad. Prova!

Men nu ska vi göra risrullar!

Rosa_risrullar_med_tamarinddip_och_cashew_furikake

Förslag på fyllning till rullarna

Fint strimlad, knaprig sallad typ isbergssallad, romansallad eller liknande
Färsk koriander (eller persilja om du inte tycker om koriander, ve och fasa!)
Lite svamp, enokisvamp (dom långa vita svamparna som ser ser ut som nålar på bilden längst ner) är både gott och roligt att servera om du har möjlighet annars champinjoner
Skivad avokado
Skivad persika
Knaprigt stekt tofu (se recept nedan)

Tamarinddip

Ingredienser
3 msk tamari
2 tsk tamarind (läs mer om tamarind i detta inlägget)
1/2 tsk sambal olek (eller mer beroende hur starkt du vill ha det)
2 tsk agave
1-2 cm skivad röd chili (eller mer beroende hur starkt du vill ha det)

Hur gör jag?
1. Skiva den röda chilin tunt.
2. Blanda alla i ingredienser i en liten skål och tillsätt den skivade chilin. Klart!

Knaprig tofu med bett

Ingredienser
200 gram fast, neutral tofu (vill du läsa mer om tofu? Här finns mer!)
1 tsk svartpeppar
1 tsk hela korianderfrön
1 tsk sichuanpeppar
——————–
ca 2 msk maizena
Neutral olja

Hur gör jag?
1. Lägg tofun i press mellan en kökshandduk eller kökspapper med en tyngd ovanpå. En tallrik och några av mina kokböcker brukar få assistera tyngd. Låt det gärna ligga 30 minuter för att få ut så mycket vatten som möjligt.
2. Lägg kryddorna i en torr stekpanna och rosta på låg värme i ca fem minuter. Häll sedan de rostade kryddorna i en mortel eller en elektrisk kaffekvarn och mal tills du fått ett fint pulver.
3. Skär tofun i fina, små tärningar och lägg på en torr tallrik. Häll över ca 1 tsk av din kryddblandning på tofutärningarna och blanda runt. Tillsätt maizena till tofun och rör runt. Se till att all tofu har har fått både kryddblandning och maizena på alla kanter runt om.
4. Värm upp en stekpanna och tillsätt olja. Du behöver ca 1/2 cm. Tillsätt tofun och stek den på medelhög värme tills allt fått ett knaprigt yttre hölje runt om.
5. Häll över den knapriga tofun på en tallrik med dubbelvikt kökspapper och låt överflödig olja rinna av. Tofun kan njutas av både varm och kall.

Cashew furikake

Ingredienser
100 gram råa cashewnötter
1 msk kokoslja
2 tsk nigellafrön
4 tsk kokossocker
2-3 tsk tamari
1 nypa salt
1 nypa cayennepeppar
——————-
ca 1 msk finklippta remsor av sjögräset nori

Hur gör jag?
1. Rosta först cashewnötterna i en torr stekpanna tills de doftar gott och börjat få lite färg. Häll över dem i en skål och låt svalna.
2. Klipp små, fina strimlor av sjögräset nori och lägg i en skål tills vidare.
3. Häll lite kokosolja i en stekpanna och tillsätt nigellafrön. Rosta detta ca fem minuter på låg värme. Rör regelbundet så att det inte bränns.
4. Tillsätt kokossocker, tamari, salt och cayennepeppar till stekpannan och rör runt.
5. Tillsätt de rostade cashewnötterna och de finklippta sjögräset och rör runt.
6. Häll upp på et bakplåtspapper och låt svalna. Akta dig för att smaka på det innan det har svalnat. Smält socker kan ge riktiga brännblåsor!

Rosa risrullar

2-3 rispapper per person (ta gärna den större storleken, dom är lättare att hantera och vika)
Om du vill göra dom härligt rosa, behöver du lite varmt, överblivet kokvatten från rödbetor. (Skulle du inte ha det men ändå vill färga rispapprena rosa, kan du blanda varmt vatten med lite röd karamellfärg…).

1. Preppa alla tillbehör och ha en skärbräda modell större redo för att jobba på.
2. Häll det varma, ev. färgade vattnet i en bred, djup skål. Ta ett rispapper och lägg det i vattnet. Låt det ligga någon minut för att bli alldeles genomvått och mjukt.
3. Ta upp rispappret och lägg på skärbrädan. Lägg på fyllning (se förslag ovan) inklusive furikake. Fördela fyllningen på ungefär mitten av rispappret som en lång sträng. Tänk på att du ska få något av alla smaker i varje tugga! Behåll kanterna fria från fyllning annars blir det svårt att göra en stadig rulle.
4. Vik in sidorna först och sedan den undre delen på rullen. Rulla upp hela rullen och fukta eventuellt den sista kanten av rispappret för att få det att fästa bättre.
Lägg rullen på en tallrik och fortsätt med resterande rullar till du använt upp din fyllning.
5. Undvik att lägga risrullarna tätt när dom är som allra fuktigast eftersom de kan bli lite klistriga av stärkelsen i riset. Då kan dom lättare gå sönder.

Njut din risrullar med tillsammans med dipsåsen och kanske lite extra furikake. Lite svarta sesamfrön ovanpå är dekorativt men inget måste.

Dessa recepten är naturligt fria från gluten och laktos.

Rosa_risrullar_med_tamarinddip_och_cashew_furikake_2

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.