pirnten printen
Glutenfritt, Grönsaker, Laktosfritt, Middag, Recept, Tillbehör
Lämna en kommentar

Mandelgratinerad fänkål med rosépeppar

Mandelgratinerad_fänkål_med_rosépeppar

Nu är fänkålen som allra bäst! Därför serverar jag idag min nyvunna favorit, Mandelgratinerad fänkål med rosépeppar. Skulle nog kunna äta den varje dag ett tag framöver… Åh vad jag älskar fänkål. Krispig och med en mild ton av lakrits. Och formen och färgen sen, så vacker! Jag äter den gärna precis som den är eller tunt skivad med några droppar fruktig olivolja, flagat salt och lite citron.
Fast idag blir det alltså en mandelgratinerad fänkål. Jag serverar den gärna som ett gott tillbehör till en matig sallad med god dressing och kanske lite kokta potatisar (med en kludd smör* helst). Mer behövs inte egentligen.  Fast om man vill göra sig till kan man ju alltid slänga till goda oliver och annat gott.
Det är något magiskt som händer med fänkålen, det söta i agaven och mandeln. Och sen formen på grönsaken själv. något vackrare får man väl leta efter? Var noga med att skära fänkålen i tunna skivor som ändå håller ihop av rotfästet. Då kan man förundras av formen även pa7 tallriken.

Nu kör vi!

Mandelgratinerad_fänkål_med_rosépeppar_1

Mandelgratinerad_fänkål_med_rosépeppar_2

Mandelgratinerad fänkål med rosépeppar

Ingredienser
1 stor eller 3 små hela fänkål

Sås till gratineringen
2 msk mandelmjöl
2 msk olivolja
2 tsk fänkålsfrön
1,5 tsk grovt krossad rosépeppar
0,5 msk agave

Hur gör jag?
1. Fyll en gryta med vatten och låt det koka upp. Under tiden kan du skölja fänkålen och skära av det allra yttersta av rotänden men inte för mycket, de ska fortfarande hålla ihopa! Skär även av de yttersta delarna av topparna. Dom brukar vara lite träiga.
Sått på ugnen på 200° C.
2. Skiva fänkålen tunt i skivor. Lägg ner fänkålen i det kokande vatten och koka tills det blivit mjuka men fortfarande med lite tuggmotstånd. Det tar ca 7 minuter. Häll av fänkålen i ett durkslag.
3. Stöt rosépeppar grovt i en mortel. Blanda alla ingredienserna till såsen.
Lägg upp den kokta fänkålen på en bakplåt beklädd med bakplåtspapper. Pensla den förberedda såsen över varje skiva fänkål.
4. Sätt in plåten i ugnen och gratinera fänkålen tills den fått en fin gyllenbrun färg. Njut!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.