pirnten printen
Glutenfritt, Grönsaker, Laktosfritt, Lunch, Middag, Recept, Sallader, Vegan, Vegetariskt
kommentarer 2

Sallad med quinoa, färska fikon och senapsdressing

Sallad_med_quinoa,_färska_fikon_och_senapsdressing

Häromkvällen ville jag sno ihop något snabbt till middag. Det blev en härlig sallad med quinoa, färska fikon och senapsdressing!

Det behöver verkligen inte vara svårare än så att få till en mättande och hyggligt representativ middag.
Det är gott att kombinera salladen med lite gröna blad och kanske ännu mer grönsaker såsom tunt skuren fänkål, endive eller till och med morötter.
Fikonen är helt underbara just nu och ganska prisvärda. Perfekt tillfälle att köpa ett helt gäng alltså (eller plocka från sitt egna träd om man är en sådan lyckans ost). Om man skulle få några över, kan man ju alltid göra en ljuvlig smoothie med päron och kanel.

Dressingen ska ha ett rejält bett för att orka trängas med smaken av quinoan lite. Oroa dig inte om den känns för häftig. Det kommer att jämna ut sig! Genom att tillföra lite grädde till dressingen blir den dessutom lite tjockare och alldeles krämig. Mums!

Om man skulle vilja kan man självklart kombinera salladen med stekt tofu, ugnsgrillad pumpa eller något annan gott som man har på lut i kylen.

Nu kör vi!

Sallad_med_quinoa,_färska_fikon_och_senapsdressing_1

Sallad med quinoa, färska fikon och senapsdressing

Räcker lätt till 3-4 hungriga
1 dl belugalinser (dessa behöver inte blötläggas före)
3 dl quinoa + 6 dl vatten
1 dl solrosfrön
1 dl pumpafrön eller valfria nötter och mandlar( jag tog pekannötter den här gången).
300 gram ostronskivling (eller annan trevlig svamp som finns tillgänglig)
1 msk tamari eller soja
Neutral olja att steka i

Till servering
3 färska fikon
1 stjälk blekselleri
1 rejäl ruska bladpersilja inklusive stjälkarna
1 rejäl näve av svarta eller gula russin

Senapsdressing

1-2 tsk Dijonsenap
3-4 msk olivolja
1 msk citronsaft
3 msk växtbaserad grädde (till exempel ris, havre eller soya)
Salt och peppar

Hur gör jag?
1. Skölj de torra linserna i en trådsil och häll över dem i en lite gryta. Fyll på med vatten så att det täckts. Koka linserna i en liten gryta tills de är al dente, ca 10 minuter. Häll av det överblivna vattnet i en trådsil. Häll de färdiga linserna i en serveringsskål.
2. Koka upp vatten i en gryta till quinoan. Häll ner quinoan och rör runt, täck med lock och sänk värmen något. Låt det koka ca 10-12 minuter. Häll av det överblivna vattnet i en trådsil. Häll den färdiga quinoan i en serveringsskål tillsammans med linserna.
3. Ta en torr stekpanna och häll ner solrosfrön, pumpa och eller nötter/mandlar. Rosta dem under omrörning tills de blivit gyllene. Häll över dem i en skål och låt dem svalna av.
4. Blanda ingredienserna till dressingen och häll över hälften av den över quinoan och linserna. Hacka persiljestjälkarna fint och tillsätt till quinoan och linserna. Rör runt och låt det stå medan du steker svampen.
5. Skär eller riv eventuellt svampen i mindre bitar. Häll lite olja i en stekpanna och låt den bli varm. Häll ner svampen och stek på ganska hög värme tills den fått fin färg och börjat bli knaprig. Tillsätt tamari och stek ytterligare några minuter.
6. Hacka persiljebladen och skär upp de färska fikonen. Skär bleksellerin i tunna skivor.
7. Häll upp salladen och dekorera med frukten, de rostade fröna, svampen, russinen och den hackade persiljan. Toppa med extra dressing.  Dags att hugga in!

Detta recept är naturligt fritt från gluten och laktos.

2 Kommentare

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.