pirnten printen
Glutenfritt, Grönsaker, Laktosfritt, Smakliga kokböcker, Vegan, Vegetariskt
Lämna en kommentar

Vegan cuisine + ugnsbakade päron med en confit av rödkål och vit choklad- och lökpuré

Vegan_cuisine_tastecelebration_com

Idag en recension av en fantastisk bok, Vegan cuisine av vegan-stjärnkocken Jean-Christian Jury. Från boken gör jag ugnsbakade päron med en confit av rödkål och vit choklad- och lökpuré.

Den här boken fick jag faktiskt redan för några månader sedan och inte förrän nu skriver jag recensionen. Det har sina skäl. Först, den här boken innehåller mer än 800 recept! Det har med andra ord tagit lite tid att läsa, laga ur och och sedan bara få välja ett recept från den att dela med mig av här …
Det andra skälet är att jag i det närmaste blev besatt av receptet med ugnsbakade päron med en confit av rödkål och vit choklad- och lökpuré och det specifika receptet bad om fasta Williamspäron. Som har sin säsong just nu här i Holland. Så, äntligen. Förra veckan fick jag tag på päronen och var redo att rocka loss i köket!

Boken varierar med sina recept från aptitretare, soppor, smoothies, veganostar, kex, huvudrätter och läckra desserter. Det är verkligen ett omfattande bokverk fyllt med smak och passion!
Det är en blandning av enkla och lite mer knepiga recept att göra för hemmakocken. Alla med ganska lättillgängliga ingredienser (förutom just mina päron då haha!).

Boken har en ren och lättläst design med vackra bilder från den världsberömda matfotografen Joerg Lehmann. Tyvärr finns det inte så mycket foton som man kunde ha önskat sig. Förståligt på grund av dess redan enorma storlek men ändå synd.
Vackra bilder är hälften av det roliga i en kokbok om du frågar mig …

En annan sak som jag saknar är den personliga touchen i boken; någonstans en öppning från författaren eller några tips om hur han tycker man ska kombinera alla fantastiska såser, sylter och geléer som finns med i boken hade varit fint.
Men detta är egentligen bara smådetaljer, boken är fantastisk som en källa till inspiration och som en encyklopedi för riktigt smakrik vegansk mat!

Receptet
Från boken har jag alltså valt att göra huvudrätten med ugnsbakade päron med en confit av rödkål och vit choklad- och lökpuré. En söt huvudrätt med många nivåer i smakerna.
De tre komponenterna i rätten fungerar också enkelt att servera på egen hand och kombinera med andra rätter. Den konfiterade (som innebär ”långsam kokning i fett”) kålen är verkligen superlätt att göra och får en härligt rik smak från senap- och kumminfrön. Så gott!

Låt oss sätta igång!

Ugnsbakade_päron_med_en_confit_av_rödkål_och_vit_choklad_och_lökpuré

 

Vegan_cusine_Ugnsbakade_päron

 

Vegan_cusine_vit_choklad_och_lökpuré

Ugnsbakade päron med en confit av rödkål och vit choklad- och lökpuré

4 personer

Ingredienser för ugnsbakade päron
2 msk äppelcidervinäger
2,5 msk / 30 gram vitt socker (jag tog kokossocker istället)
20 gram hackad timjan
1 tsk brunt socker
1 msk mald muskot
1 lagerblad
8 Williamspäron, halverade och urkärnade
1 msk veganskt margarin

Ingredienser för confit av rödkål
1 huvud rödkål, skär bort kålstocken och skiva i tunna strimlor
1 rödlök, skalad och skuren i skivor
6 msk / 85 gram veganskt margarin
1 msk hela senapfrön
1 tsk hela kumminfrön
Salt

Ingredienser för vit choklad- och lökpuré
650 gram vit, söt lök, skalad och skuren i skivor
55 gram veganskt margarin (jag tog neutral olja istället)
100 gram vit vegansk choklad, riven
Salt

Hur gör jag?

Ugnsbakade päron
1. Förvärm ugnen till 190° C. Kombinera ättika, socker, timjan, brunt socker, muskot och lagerblad i en kastrull och koka över medelvärme tills vätskan reducerats till en sirap.
2. Ta bort lagerbladet och förbered päronen.
3. Placera päron-halvorna i en 23×23 cm ugnsform, smörj ut lite margarin över och drilla över den sirapen. Baka av i ugn 30 minuter  (eller tills det känns ätmjuka med ett motstånd).

Confit av rödkål
1. Sänk ugnstemperaturen till 180 ° C. Kombinera alla ingredienser, inklusive salt i en 23×23 cm ugnsform.
2. Täck med folie och koka i 1 timme tills kålen mjuknat. Smaka eventuellt av med ytterligare salt.

Vit choklad- och lökpuré
1. Tillsätt lök, margarin (eller olja) och salt i en djup stekpanna och stek över medelvärme i ca 30 minuter, rör om då och då tills löken blivit mycket mjuk.
2. Häll över allt i en mixer, tillsätt den rivna vita chokladen och mixa tills du fått en jämn puré.
Smaka eventuellt av med ytterligare salt.

Vid servering, placera lite av rödkålen på var och en av de 4 tallrikarna. Lägg 4 päronhalvor på varje tallrik tillsammans med kålen.
Skeda över ca 2 msk lökpuré ovanpå päronen och servera.

Detta recept är fritt från gluten och laktos.

Vegan cuisine

Jean-Christian Jury
ISBN 9783832733766
Förlag TeNeues
Språk Engelska

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *