pirnten printen
Glutenfritt, Laktosfritt, Paleo, Recept, Såser och dipper, Smakliga kokböcker, Sötsaker, Tillbehör, Vegan, Vegetariskt
Lämna en kommentar

Healthy appetite och ruskigt gott smör av svarta sesamfrön

Healthy_appetie_Gizzi_Erskine

Gizzi Erskine är en brittisk kock och tv-personlighet som jag hittills på något sätt har lyckats missa. Så synd eftersom den fjärde bok av henne, Healthy appetite är så inspirerande. Massor av aptitretande recept med spännande smaker från hela världen!Även om boken just kallats Healthy appetite, har författaren inte tagit någon sida för den ena eller andra dieten. En tilltalande tanke. Istället finns det bara ett fokus: god mat med massor av smak att njuta av varje dag. Ett exempel är receptet på det underbara rostade sesamfrösmöret som jag har valt ut för dig.

Enligt Erskine, har många av recepten utvecklats ”av en händelse” som till exempel med rester som sedan gett nya idéer. Perfekt för alla medvetna foodies med andra ord.
Några av recepten innehåller både kött, kyckling eller fisk men jag är övertygad om att det är möjligt att göra de flesta rätterna både vegetariska eller veganska mycket enkelt. Det finns så många smaker som kombineras i varje rätt här vilket gör det enkelt att lägga till eller dra ifrån en ingrediens. Endast fantasin sätter gränserna!

Jag har valt ut ett av recepten från boken och tro mig, det var verkligen ingen lätt uppgift när boken är fylld av godsaker! Idag blir det alltså rostat svart sesamfrösmör, superenkelt och whooohoo-delish! Jag vet att det ser konstigt med en svart lerpöl på tallriken men låt inte färgen avskräcka dig. Prova det och du kommer inte att ångra dig, jag lovar!

Jag har valt ut ett av recepten från boken. Det var verkligen inte så lätt att bara välja ut ett när boken är fylld av godsaker! Idag blir det alltså rostat svart sesamfrösmör, superenkelt och whooohoo-delish!
Jag vet att det ser konstigt med en svart lerpöl på tallriken men låt inte färgen avskräcka dig. Prova det och du kommer inte att ångra dig, jag lovar!
Prova det salt-söta smöret till en bit äpple, på en skiva bröd, till din yoghurt, smoothie eller varför inte till din salladsdressing för en ny smakupplevelse? Se bara till att kolla tänderna efteråt eftersom de krossade fröna har en speciell egenskap att sätta sig emellan överallt.
Smöret är hållbart ett par veckor om det förvaras i en steriliserad glasburk i kylskåpet. Det vill säga om du kan hålla händerna ifrån det så länge!

Låt oss sätta igång!

Ingredienser
100 gram svarta sesamfrön
4-5 sesamolja (inte rostad) eller annan neutral olja som solros eller rapsolja
1 msk lönnsirap (jag tog 1/2 msk agave istället)
En bra nypa havssalt (jag föredrar alltid Maldon)

Hur gör jag?
1. Tillsätt sesamfröna till en torr stekpanna och rosta fröna i ca 5 minuter på låg värme. Rör kontinuerligt i pannan. Lita på din näsa och den underbara doften som för att avgöra när de är färdiga eftersom det är svårt att se när de svarta frön är klara. Du behöver rosta fröna ordentligt för att få bort den bittra smaken men var försiktig så att det inte bränns.
2. Tillsätt de rostade fröna till en stark mixer och mixa tills fröna är mer eller mindre söndersmulade.
3. Tillsätt oljan, lönnsirap (eller agave) och salt och mixa igen tills allt är blandat.
4. Häll över det färdiga smör i en glasburk och njut!

Detta recept är fritt från gluten och laktos. Den innehåller en liten mängd socker.
Smöret är lämpligt för veganer och paleo.

Läs mer om sesamfrön här!

Engelsk titel: Gizzi’s Healthy Appetite: Food to nourish the body and feed the soul
ISBN 9781566560528
Köp Healthy appetite på engelska via Bokus.com (klicka här).
Tyvärr finns boken i nuläget inte översatt till svenska.

Svart_sesamfrö_smör

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.