pirnten printen
Glutenfritt, Grönsaker, Laktosfritt, LCHF, Lunch, Middag, Nötfritt, Paleo, Recept, Sockerfritt, Soppor, Tastecelebration, Utan raffinerat socker, Vegan, Vegetariskt
kommentarer 2

Het soppa med citrongräs

För ett antal dagar sedan blev jag inbjuden till en tryout i en ny restaurang i Rotterdam, Freshii. Freshii finns redan i 15 länder och 75 städer över hela världen, men detta är den första i Nederländerna. Freshii vill erbjuda ett hälsosamt alternativ för ett mellanmål, lunch eller middag. Att äta och få äkta energi är ledstjärnan i deras gröna filosofi. Och den verkligt goda nyheten är, att menyn är lämplig för alla – köttätare, vegetarianer och veganer. Du kan helt skräddarsy din egen meny. Wow!En av de bästa rätterna som vi fick, var en fantastisk soppa med bland annat citrongräs. Vågad smak, verkligt het, varm och med så mycket godsaker i. Jag blev medelbart kär! Faktiskt, jag älskade den så mycket att jag var tvungen att göra det igen när jag kom hem. Tyvärr bor jag inte nära nog för att att åka till Freshii regelbunden. Ingenting annat att göra än att spela copycat. Naturligtvis med en twist av min egen tunga.
För att balansera hettan, bestämde jag mig för att lägga till lite äpple och några droppar agave till färdiga soppan. Detta är naturligtvis frivilligt beroende på hur strikt du är med kolhydraterna men det ger verkligen en extra dimension till det.

En liten introduktion till kanske två nya ingredienser:
Sriracha är en berömd chilisås från Thailand. Den har en kryddig, nästan rökig smak och är mycket viktigt för att få rätt skärpa i denna soppa.
Tamarindpasta är gjord av frukten med samma namn. Frukten kan köpas och ätas färsk men det är mycket mer praktiskt att arbeta med pastan istället på grund av alla små kärnor. Frukten används i många kök världen över och ger en söt-syrlig smak till rätten. I det västerländska köket, kan du hitta tamarindpasta bland annat i Worcestershire sås.

Om du råkar vara nära en Freshii (oavsett var i världen), prova det. Det är ett riktigt trevligt alternativ med mat som är faktiskt bra för dig!

Låt oss sätta igång!

Copycat av het soppa med citrongräs på mitt sätt
2 personer

Ingredienser
Buljong:
En liter vatten
1 tsk mörk miso (glutenfri)
1 citrongräs
1/2 färsk chili (se hur starkt du vill ha det)
2 cm färsk ingefära
10 gram torkad shiitake
1/2 tsk tamarindpasta

Att lägga i buljonen senare:
200 gram rättika
50 gram svart- eller grönkål
30 gram rödkål
2 stora tomater
10 champinjoner
1/4 av ett äpple, skalat (valfritt)
en näve färsk koriander
Sriracha (så mycket som du kan hantera, det är ganska starkt!)
några droppar agave (valfritt)

 Hur gör jag?
1. Häll vattnet i en kastrull och låt det koka upp.
2. Tillsätt misopasta och shiitake. Krossa citrongräset grovt met ett knivskaft. Detta är viktigt för att öppna upp för alla smaker inuti. Skär citrongräset i 3 bitar så att passar grytan.
3. Skiva den röda chilim, skala ingefäran, skär den i mindre bitar och lägg allt i soppan. Låt buljongen sjuda i ca 10 minuter. Rör om då och då med en träspatel.
4. Skålla tomaterna: Häll vatten i en annan kastrull och låt det koka upp. Skär ett kryss på ovansidan av tomaterna och lägg dem i det kokande vattnet i 1 minut. Ta sedan upp dem med en hålslev och skölj dem i kallt vatten. Dra av skalet från tomaterna, skär dem i klyftor och ta ut fröna (släng fröna). Skär tomaterna i mindre bitar och ställ åt sidan tills servering.
5. Skiva alla grönsaker i tunna skivor. Häll den skivade rättikan och grönkålen i buljongen. Behåll lite färskt för dekoration vid servering.
6. Låt grönsakerna sjuda i 5 minuter. Smaka av före servering.
7. Lägg alla resterande grönsaker i de skålar du vill servera soppan från. Häll buljongen ovanpå. Avsluta med några droppar Sriracha och kanske agave.
8. Slutligen, strö färsk koriander på toppen och servera rykande het.
Njut!

Detta recept är fritt från gluten, socker (om du hoppar över agaven!) och laktos.
Den är lämplig för veganer, vegetarianer och paleo. Det fungerar perfekt även för LCHF men kombinera isåfall det med mer fett utspritt över dagen för att göra det komplett.

2 Kommentare

  1. Marleen says

    Wederom een inspirerende blog :). Het water loopt me al in de mond. Ik ben dol op Rotterdam en lekker, echt eten, dus ik houd me van harte aanbevolen als ’proefpersoon’ voor de freshii-lunch!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *