Min man köpte några alldeles galna salladsbestick till mig för någon månad sedan. Riktiga disco-bestick i orange och glitter och då måste man ju fixa något matchande… Det blev en härlig discosallad med några av höstens bästa ingredienser!
Helt bovete brukar jag göra raw gröt av men nu ville jag prova det istället för ris eller pasta till min sallad. Vad gott det blev!
Lite nötigt och med ett bra tuggmostånd. Bra alternativ till middagen och i och med blötläggningen, tar själva tillagningen till med och med mindre tid än att koka både ris eller till och med pasta!
Bovetet behöver däremot lite smaksättning och salt och syra visade sig passa bra till. Jag kan även tänka mig att senapsdressingen som jag gjorde till min quinoasallad (se länk för recept) skulle passa eller bara färska, grovt hackade kryddor som basilika eller bladpersilja. Fast idag blev det istället en riktigt fräsch sås med lök, äpple och färsk dragon.
Och dragon i sin tur är en fin smakkompis till rödbetan, som dagen till ära blev randiga polkabetor istället. Är det disco, så är det!
Polkabetorna har jag lagt in en lag med hela dillfrön. Dillfröna får det hela att smaka lite ”svenskt” vilket är en trevlig tillfällighet för en utlandssvensk.
Skulle du inte få tag på just polkabetor går det alldeles säkert lika bra med vanliga rödbetor och skulle du inte äta upp alla på en gång, går de utmärkt att spara i kylen några dagar. Det blir bara en ännu mer intensiv smak på det hela.
Hösthallonen och björnbären blev som syrliga discobollar i salladen. Hoppa inte över dom!
Så. Sätt på discolampan och ladda spellistan med Earth, wind and fire. Klara, färdiga, DISCO!
Discosallad med några av höstens bästa ingredienser
Ingredienser
Stekt bovete
2 dl / 180 gram helt bovete
Lite olivolja att steka i
Salt och peppar
1 tsk tamari
1 msk vitvinsvinäger
Salt och peppar
Polkabetor i dillig lag
2 dl vatten
1 dl vitvinsvinäger
60 gram ljus agave
1/2 tsk salt
1 lagerblad
1/2 msk hela, torkade dillfrön
————
5 st polka rödbetor
Dragon och äppelsås
ca 2 st / 250 gram goda syrliga äpplen
ca 2 st / 250 gram gula eller vita lökar
Neutral olja att steka i
2 msk vatten plus 2 msk växtbaserad grädde
Salt och vitpeppar
En näve färska dragonblad, grovt hackade
Till servering
Hösthallon
Björnbär
Skivat äpple
Torrostade frön (till exempel solrosfrön och pumpafrön)
Lättkokta gröna ärtor eller bönor
Hur gör jag?
Stekt bovete
1. Skölj det hela bovetet i het vatten och blötlägg det sedan i kallt vatten i minimalt en timme upp till 24 timmar i kylen.
2. Häll av bovetet i en trådsil och skölj det noga. Låt det sedan rinna av ordentligt.
3. Häll lite olivolja i en stekpanna och tillsätt bovetet. Stek tills det börjar knastra, det tar ca fem minuter. Tillsätt soja, vinäger, flingsalt och peppar.
Polkabetor i dillig lag
1. Skala betorna och skiva dem så tunt du kan, helst på mandolin eller i en hushållsmixer med skiv-funktion. Lägg skivorna i en skål
2. Blanda alla ingredienser till lagen i en liten gryta och låt det koka upp. Koka ca fem minuter och slå sedan den varma lagen ovanpå de skivade polkabetorna.
3. Låt det marinera tills det är dags för middag. Ju längre tid, ju mer smak.
Dragon och äppelsås
1. Skala och skiva löken. Stek den mjuk i en neutral olja ca 10 minuter på låg värme tills den blivit nästan genomskinlig. Skala äpplena och skär i skivor under tiden.
2. Tillsätt äpplena och stek ytterligare 10 minuter.
3. Slå på 2 msk vatten plus 2 msk växtbaserad grädde och lät det hela koka ihop några minuter. Smaksätt med
4. Om du vill ha en jämn sås, häller du allt i en hög mixerskål och mixar till du fått en fin sås. Kontrollera smaken med salt och vitpeppar och eventuellt mer dragon.
Förbered toppingen: rosta frön, skiva äpplen och koka lätt några gröna ärtor eller bönor.
Servera salladen på ett stort fat med klickar av äppelsåsen lite strategiskt utplacerade och resten ”on the side” så att alla kan ta som dom vill. Strössla frön, bär och skivat äpple ovanpå. Klart!
Det här receptet är naturligt fritt från gluten och laktos.
2 Kommentare