pirnten printen
Glutenfritt, Laktosfritt, Raw food, Smakliga kokböcker, Sötsaker
Lämna en kommentar

Superfood boost + crunchiga hallon och kokoskakor

Superfood_boost_erica_palmcratz_aziz

Idag blir det bokrecension av Superfood boost skriven av den okrönta raw food drottningen Erica Palmcrantz Aziz. Ur boken gör jag crunchiga hallon och kokoskakor.

Så här efter semestrar och sommarvila, är det dags för många att komma in i rutinerna igen. Skolväskor ska packas, veckohandlingarna utföras och beslut ska fattas i viktiga möten. Och mitt i, sitter du med dina egna önskningar för både dig och familjen om att få behålla sommarens energi och kanske nyvunna, lite nyttigare vanor. För visst mår man bättre med mer grönsaker och frukt och mindre kaffe och chokladbitar vid eftermiddagsdippen?

Det är här boken Superfood boost kan få en rolig roll i ditt liv. Boken ger en lättillgänglig introduktion till råvaror som får dig att känna dig starkare i din vardag. Oftast med ingredienser som du kan hitta i din välsorterade mataffär.
Sen kommer en hel rad med recept uppdelade i olika kategorier; bowls och puddingar, smoothies och mylkshakes, glass i rawfood-tappning, lite mer matiga mellanmål och bollar och bars. Goda och ganska enkla recept som kan njutas av både till frukost, lunch och mellanmål eller till kvällsteet för den delen. Flera av dem kräver lite planering såsom blötläggning innan du går och lägger dig men när man väl fått i vanan går det som en dans. Som i de flesta rawfood-recept krävs det ofta en mixer, ibland en standard stavmixer och ibland en starkare så kallad höghastighetsmixer som kan mala cashewnötter till smör på någon minut. Men låt dig inte avskräckas av tekniska krav, det finns massa goda recept som går att genomföra i ett vanligt kök. Eventuellt kommer det dock att krävas lite mer tid och armmuskler av dig.

Om du redan är van vid rawfood, kommer du att känna igen tillvägagångssätten och kanske några recept men jag tycker ändå den ger en välbehövlig boost.

Från boken har jag valt att göra härligt knapriga kokoskakor med färska hallon. Kakorna torkas i  en torkugn men går även bra att göra i vanlig ugn på låg temperatur (ca 50°C) (även om det då inte längre räknas som raw längre).
Kakorna blev härligt friska i smaken med de syrliga hallonen. Eftersom jag inte kunde bestämma mig för endast baobap- eller lucumapulvret, tog jag hälften av båda istället. Lucumapulvret ger sötma och baopappulvret förstärker syrligheten i hallonen. Båda ger en bindande effekt till kakorna som kan vara behändig för att få det att hålla ihop. Båda pulvrena kan man hitta online eller i hälsokostaffärer.
Kakorna får en fantastisk färg och är faktiskt goda att äta både som smet och bakade:0)

Nu kör vi!

Superfood_boost_en_knapperige_frambozen_kokoskoekjes_1

Crunchiga hallon och kokoskakor

ca 20 st kakor
Ingredienser
225 gram frysta, tinade hallon, ej saften
75 gram kokoschips, ca 2,5 dl
1 msk baobap- eller lucumapulver
1 krm vaniljpulver
0,5 dl kokospalmsocker

Hur gör jag?
1. Rör samman alla ingredienser men se till att inte få med saften från de tinade hallonen (den kan du spara i ett glas och dricka upp).
2. Klicka ut ungefär en matsked av smeten per kaka på bakplåtspapper och låt torka på circa 42 grader, cirka 20 timmar. Förvara i en tättslutande burk.

Detta recept är naturligt fritt från gluten och laktos.

Superfood boost

Erica Palmcrantz Aziz
ISBN 9789174246421
Förlag Bonnier fakta
Språk svenska

Superfood_boost_en_knapperige_frambozen_kokoskoekjes_2

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.