pirnten printen
Älska dina rester!, Bra och billig mat, Grönsaker, Laktosfritt, LCHF, Middag, Nötfritt, Paleo, Recept, Såser och dipper, Tillbehör, Vegan, Vegetariskt
kommentarer 3

Ostig blomkålsås – utan ost!

ostig_blomkålssås

Jag tänker på mat nästan dygnet runt. Jag läser, skriver, lagar och äter (nåja, jag äter kanske inte just hela tiden) och jag älskar det! Till många av mina måltider, väljer jag ut en kokbok att njuta av.

Imorse föll valet på kokboken skriven av den underbara Sarah Britton. Du vet, från den fantastiska bloggen My new roots! Hon skriver om en god sås gjord med vita bönor och har för avsikt att använda den till en ostfondue. Vilken intressant idé! Så jag gjorde min egen version. En ostig blomkålsås – utan ost! And oh my gosh, det blev sååå gott!
En ny produkt för mig att använda, var den vita mison. Har du provat det? Den är lite söt och med massor av smak. Det påminner mig om något som jag inte kan sätta mitt finger på … Kort sagt, riktigt mums! Miso tillsammans med näringsjäst är de ingredienser som ger den ostliknande smaken. Det är verkligen fantastiskt att man kan efterlikna en smak på det sättet!
Över min ”pasta” har jag strött lite raw parmesan, det är gott med lite extra crunch och ännu lite mer ostsmak!

Såsen är klar inom några minuter om du har blomkål redan kokt och din mixer förberedd. Det fungerar riktigt bra med grönsakspasta (eller någon annan pasta om du föredrar det).
Var försiktig med vitlöken, den bör inte helt ta över rätten helt och hållet. Jag använde färsk vitlök och en ganska stor klyfta minst sagt, vilket resulterade i att jag kan skrämma bort alla demoner för de kommande dagarna haha!

Men låt oss sätta igång!

Ostig blomkålsås
För 4 personer

Ingredienser
300 gram / 10,5 oz / ungefär ett halvt blomkålshuvud
1 vitlöksklyfta
1/2 dl olivolja
40 gr /1 msk vit miso
Saften från 1/2 citron
10 gr / 1 tsk Dijon senap
10 gr / 4 tsk näringsjäst
40 gr / 1/2 dl vatten

Hur gör jag?
1. Rengör och skär blomkålen i mindre bitar. Lägg den i en kastrull och täck med vatten. Låt det koka upp och koka tills den är mjuk. Slå av vattnet i ett durkslag när det är klart.
Om du har blomkålsrester från gårdagen, fungerar det perfekt naturligtvis!
2. Tillsätt blomkålen och alla andra ingredienser till din mixer. Låt knivarna göra sitt arbete tills att du har en krämig sås.
3. Häll över såsen i en kastrull och värm upp försiktigt.
4. Njut av din goda sås med squashpasta och en fin sallad. Strö lite rå parmesan över.

Rå parmesan
Ingredienser
1 dl råa pumpafrön
2 tsk näringsjäst
Lite salt (helst Maldonsalt)

Hur gör jag?
1. Tillsätt pumpafröna till en torr stekpanna och stek tills de är gyllene. Häll över fröna i en mortel eller mixer och låt det svalna av.
2. Tillsätt näringsjästen och mal/mixa det tills du får en grov parmesanliknande torr röra.
3. Häll över allt i en glasburk.
Förvara din parmesan i kylskåp upp till 2 veckor. Strö det över grönsaker, ägg, smörgås etc. Njut!

Detta recept är fritt från gluten, laktos och socker.

3 Kommentare

  1. Pingback:Har du smakat vit miso?

  2. Pingback:Spetskål med citron, parmesan och smält smör

  3. Pingback:Mörka chokladtryfflar med miso (och bönor)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.