pirnten printen
Bra och billig mat, Ingen kategori, Kryddor, Laktosfritt, Recept, Såser och dipper, Tillbehör, Vegan, Vegetariskt
Lämna en kommentar

Svenska smaker i rödbets- och kumminröra

rödbets_och_kumminröra

När jag tänker på traditionella svenska smaker finns det några specifika kryddor som kommer jag genast kommer att tänka på: dill, persilja, pepparrot, senapsfrön (ja, det är en krydda!) och (bröd)kummin. Kryddor som fortfarande ofta används i svensk matlagning och alltid tar mig tillbaka till barndom och soliga matminnen. Här i Holland används kryddorna också men inte alls på samma sätt eller lika utbrett. Då blir det liksom ännu viktigare och godare att använda de klassiska smakerna för mig. Du förstår, när man är utlandsboende blir rötterna minst tredubbelt så viktiga på något märkligt sätt…  Idag vill jag ge er ett enkelt men ack så välsmakande recept på en rödbets- och kumminröra.

Kummin påminner lite till utseendendet om hel spiskummin men har en helt annan smak. Små, bruna frukter, fast de ser mycket mer ut som frön,med en anis-liknande smak. De fungerar mycket väl med fänkålsfrön. Just kombinationen av söt limpa med sirap och kummin är ju en riktig svensk klassiker. Holländarna tror jag är smått galen när jag berättar om ett sådant bröd…

När jag funderade ut detta receptet hade jag just fått tag på en vacker blandning av olikfärgade rödbetor. Jag letade efter något med en tydlig smak, men som ändå lätt kunde kombineras med andra rätter. Och snabbt skulle det gå! Varför inte kombinera den lite söta rödbetan med hel kummin?

Njut av röran på en macka, tillsammans med din sallad, en torr hårdost, grillat kött, fisk eller grönsaker.

Låt oss sätta igång!

Rödbets- och kumminröra
Till en skål om ca. 2 deciliter

Ingredienser
300 gram / 3 hela rödbetor (redan kokta eller råa)
50 gr / 1 dl mandelmjöl
50 gram / 1/2 dl olivolja
1,5 tsk kumminfrön (hela)
Salt och peppar

Hur gör jag?
1. Koka rödbetorna mjuka. Skala dem, skär i mindre bitar. Lägg dem i en mixerskål.
2. Tillsätt övriga ingredienser och mixa tills du uppnått den konsistens som du vill ha. Personligen föredrar jag den lite grövre med en anings tuggmotstånd men det funkar alldeles säkert som en krämig såsliknande röra också. Njut!

Detta recept är fritt från gluten, laktos och socker.
Det är lämpligt för veganer, paleo och liberal LCHF (på grund av den höga mängden kolhydrater i rödbetorna).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.