pirnten printen
Bra och billig mat, Glutenfritt, Grönsaker, Laktosfritt, LCHF, Middag, Nötfritt, Paleo, Recept, Tastecelebration, Vegan, Vegetariskt
Lämna en kommentar

Gött mos med kålrot, mynta och rostade solrosfrön

Rutabaga_puree

Att börja äta lågkolhydratkost utan gluten och socker har gett mig en hel del. Inte bara har det öppnat mina ögon för hur man kan må bättre på så många sätt, det har lyckligtvis även öppnat mina ögon för produkter och ingredienser som jag kanske skulle ha missat annars. Kålrot är en av dessa.Min enda minne från denna underbara grönsak i min barndom, är det fruktansvärda rotmoset som vi var tvungna att äta i skolan tillsammans med en motbjudande och dessutom överkokt wienerkorv. Damen som hjälpte oss att skära maten (ja, så funkade det iallafall förr i tiden på min skola) visste att inget barn någonsin skulle vilja äta detta och varje tallrik och servett kontrollerades därför noga innan man fick lämna matsalen. Allt skulle ju ätas upp, oavsett om det gillades eller inte. Det bästa sättet att skapa ett trauma med mat med andra ord.

Lyckligtvis har jag hittat min väg tillbaka till kålroten via min underbara grönsaksbutik runt hörnet.
Denna enkla anrättning är lite söt, krispig och fräsch. Det fungerar perfekt med en stekt köttbit, fisk eller grönsaker och en enkel sås. Prova det gärna!

Låt oss sätta igång!
Puré med kålrot och färsk mynta

Ingredienser
1 kålrot
En näve färsk mynta
Salt (helst Maldon) och mald vitpeppar
En rejäl klick smör (för vegan-alternativ; byt till margarin, olja eller växtbaserad mjölk)
En näve solrosfrön

Hur gör jag?
1. Rengör och skala kålroten (lättast med en kniv). Skär den i mindre bitar och lägg allt i en kastrull.
2. Täck med vatten. Koka tills den är mjuk (det tar längre tid än du tror, ​​+/- 30 minuter beroende på hur stora bitar du skär).
3. Solrosfrön: Förbered solrosfröna under tiden kålroten kokas. Rosta fröna i en torr stekpanna. Häll över dem i en skål när de är gyllenbruna och låt dem svalna.
4. Mynta: separera bladen från dess stjälkar. Lägg bladen ovanpå varandra med ändarna i samma riktning. Rulla ihop dem som en pytteliten cigarr och skär i tunna remsor.
5. Häll av vattnet försiktigt när kålroten har blivit mjuk. Tillsätt smör (eller veganska alternativ som nämnts ovan), salt och peppar. Blanda allt med en gaffel eller en stavmixer. Jag föredrar en ganska grov puré men du bestämmer själv.
6. Tillsätt hälften av den strimlade myntan och de rostade solrosfrön och blanda med en gaffel.
7. Strö den resterande myntan, solrosfröna och kanske lite salt på toppen vid servering, Servera purén med en trevlig sallad med mycket smak och kanske lite keso. Njut!

Denna rätt är fri från gluten och socker. Byt ut smöret till ett laktosfri alternativ såsom olja, margarin eller växtbaserad mjölk om så önskas.
Receptet är lämpligt för LCHF, Paleo och veganer (se kommentar ovan).

Rutabaga_puree_closeup

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.