pirnten printen
Glutenfritt, Grönsaker, Ingen kategori, Laktosfritt, Recept, Såser och dipper, Tillbehör, Utan raffinerat socker, Vegan, Vegetariskt
Lämna en kommentar

Ärvd rabarberchutney med curry

Rabarberchutney_utan_vitt_socker

Maj och juni är ju verkligen säsongen för rabarber. Trädgårdar (och matbutiker) är fyllda med dem! Kanske står du och funderar på vad du i hela friden ska göra med alla stänglar. Tja, jag har ett förslag till dig. Gör en underbar rabarberchutney med curry. Tänk att kunna äta denna somriga chutney på vintern till din goda långsamt kokta gryta. Du kommer att tacka dig själv för att du var så smart att spara på sommarsmakerna! Rabarber är sura, de kan till och med vara alldeles ohyggligt sura … När jag var barn plockade jag och min syster rabarberstänglarna direkt från mammas vildvuxna grönsaksland. Varje tugga doppades i socker. Inte den mest hälsosamt alternativet men bara minnet av det, ger mig en varm och solig känsla att tänka tillbaka till.

Det här receptet för chutney har jag ärvt av min moster Jane och hon i sin tur fick den från en vän som hade fått det från … Du fattar. Roligt när god mat reser från mun till mun och från hand till hand! Så klart vill jag gärna dela med mig av det till er också.

För att balansera surheten från rabarbern i chutneyn, beslutade jag mig för att använda torkade aprikoser och dadlar istället för vitt socker som i det ursprungliga receptet .. Det visade sig fungera perfekt!
Naturligtvis har sockret också en annan viktig roll när man tar hand om frukt eller grönsaker såhär, nämligen att konservera. Jag löste detta genom att lägga min färdiga chutney i en fryspåse som jag fyllde och sedan plattade ut. På detta sätt jag kan förvara chutneyn i frysen och enkelt bryta av så mycket som jag behöver per gång. Jag tinar upp den i kylskåp eller i micro om jag har bråttom. Så enkelt är det ibland men tycker jag att vi ska sätta igång!

Ärvd rabarberchutney med curry

Blir ca 1 liter färdig chutney

Ingredienser
220 gram urkärnade dadlar, blötlagda i kallt vatten i 2 timmar
2 stora rödlökar, skivade i tjocka skivor
70 gram vatten
55 gram äppelcider (5%) eller 1,5 msk ättika (24%)
500 gram färska rabarber
2 färska, urkärnade röda chilifrukter, skurna i små tärningar eller skivor
15 + 15 soltorkade aprikoser (de sista 15 tillsätts senare) skurna i skivor
1 tesked mald ingefära
1,5 matsked curry
2 tsk salt

Hur gör jag?
1. Kärna ur dadlarna och lägg i en skål. Täck med vatten och låt det dra i 2 timmar.
2. När det gått 2 timmar, mixa dadlarna (och kanske lite av blötläggningvattnet) tills du har en krämig puré. Ställ åt sidan tills vidare.
3. Skär 500 gram färska rabarber i mindre bitar (de behöver inte skalas först). Skala och skiva 2 rödlökar.
4. Lägg rabarbern och rödlöken i en kastrull tillsammans med äppelcidervinägern eller ättika och vatten. Låt det koka upp.
5. Tillsätt resten av ingredienserna inklusive purén från dadl och 15 av de soltorkade aprikoser. Spara 15 av aprikoser för senare.
6. Koka på låg värme tills chutneyn har tjocknat, det tar ca 30-40 minuter. Rör om då och då för att undvika att det bränner i botten. Håll koll, kanske behövs det tillföras lite extra vatten då och då.
7. Tillsätt de sista 15 skivade aprikoserna när chutneyn nästan är klar.  Låt koka i ytterligare 15 minuter och låt det svalna av.
8. Bevara eventuellt en liten mängd av chutneyn i kylskåp i en steriliserad (dvs fylld med kokt vatten som sedan hälls ut) glasburk. Det kommer att hålla i ungefär en vecka. Spara resten av chutneyn i frysen i små portions-plastbehållare eller såsom beskrivs ovan i platta plastpåsar.
Njut!

Detta recept är fritt från vitt socker, gluten och laktos.
Det är vegan och paleovänligt.

Rabarberchutney_utan_vitt_socker_closeup

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.