pirnten printen
Glutenfritt, Grönsaker, Ingen kategori, Laktosfritt, Lunch, Recept, Tillbehör, Vegan, Vegetariskt
kommentar 1

Sparris och nypotatis med schalottenlöksås

Nypotatis_med_sparris_1

Alltså. Jag säger bara sparris och nypotatis. I en mening och i en rätt. Enkelt och utan särskilt mycket krusiduller. Bara massa gott i säsong.

 

Perfekt som förrätt men fungerar även som varmrätt fast då med några extra tillbehör för mer mättnad kanske?

Såsen är så löjligt enkel att fixa till men blir alldeles underbar. Lite salt och med massa smak. Kan tänka mig att den passar till en hel del rätter…

Det här receptet är mitt bidrag till Månadens gröna, ett initiativ med syfte att sprida matglädje och inspiration kring både vegetarisk och vegansk matlagning.
Månadens värd är Tina på fina bloggen Grönt varje dag. Som tema för månaden maj, har Tina valt sparris.
Nu kör vi!

Nypotatis_med_sparris_2

Nypotatis_med_sparris_3

Sparris och nypotatis med schalottenlöksås

Till 2 personer som förätt
Ingredienser
5 dl vatten
1 tsk grönsksbuljong i pulverform (eller hemgjord buljong!)
1 lagerblad
——————
200 gram riktigt små nypotatisar
En rejäl ruska med dill (ihopbunden med ett snöre)

Schalottenlöksås

Ingredienser
3 stora schalottenlökar (ca 150 gram)
1-2 msk neutral olja att steka i
—————-
2 msk dill, finhackad
Salt och peppar
Eventuellt några droppar tabasco
Citronsaft från en halv citron

ca 3 gröna sparrisar per person
2 skivor citron

Hur gör jag?
1. Skala och skiva charlottenlök. Häll olja i en stekpanna och stek löken på låg värme i ca 30 minuter. Rör om då och då för att undvika att det bränner. Löken ska bli alldeles mjuk och glansig.
2. Under tiden löken steker; häll upp vatten i en liten kastrull och tillsätt dill, buljong och lagerblad. Låt det koka upp.
3. Tillsätt nypotatisen. Se till att de täcks av vatten, tillsätt eventuellt mer vatten om det behövs. Sätt lock på och koka i ca 12 minuter eller tills potatisarna blivit mjuka.
4. Häll av potatisen i ett durkslag och låt den ånga av försiktigt. Spara buljongen! Häll tillbaka buljongen i grytan och reducera mängden till hälften genom att koka försiktigt utan lock.
5. Häll ner den stekta löken i en mixerskål.
Tillsätt den nerkokta buljongen till löken och stvmixa tills du fått en fin och jämn sås. Smaka av med ca 2 msk nybakad dill, citronsaft, lite peppar och eventuellt några droppar tabasco.
6. Förbered de gröna sparrisarna genom att skölja och skära bort den sista träiga biten i änden. Häll vatten och lite salt i en annan gryta och låt det koka upp.
7. Blanchera sparrisarna kort i ca 3-4 minuter och häll sedan av dem i ett durkslag. Spola genast dem i kallt vatten för att behålla den gröna färgen och krispigheten.

Servera rätten varm, ljummen eller nykall.
Jag hällde såsen i en ring (finns att köpa i välsorterade köksbutiker) och la sedan der potatisarna ovanpå innan jag tog bort ringen. därefter la jag de nykokta sparrisarna och dekorerade med lite extra dill och en citronskiva.

1 kommentarer

  1. Pingback:Samlingsinlägg för Månadens gröna - Sparris - Grönt varje dag

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *