pirnten printen
Glutenfritt, Ingen kategori, Laktosfritt, Paleo, Smakliga kokböcker, Sötsaker, Vegan

De yoga keuken + äppelglass med varma kryddor

De_yoga_keuken_unieboek

Idag recenserar jag boken De yoga keuken (ursprunglig titel The yoga kitchen) av Kimberly Parsons. Från boken gör jag dessutom en god äppelglass med varma kryddor!

 

Alltså, jag är ingen yogatjej. Önskar ibland att jag vore men det är liksom inte min grej. Fast en bok med yogamat, det funkar!
Även om den första meningen i boken är att boken inte bara är för jogamänniskor, genomsyras boken av ett ”yogatänk”. Det är mat som sägs baseras på de olika chakran i kroppen och det är säkert jätteintressant om man är inne på den biten.  Själv skippade jag helt enkelt den delen i boken och hoppar rakt ner i recepten istället!
Recepten är vegetariska och innehåller ibland även ägg och honung. Flera av dem är dock veganska eller kan göras till det på ett enkelt sätt. Recepten är enkla att fixa till och innehåller en mycket grönsaker och frukt. Det är alla glutenfria. Recepten känns fräscha och helt rätt i tiden. Det finns massa gott att göra från boken, härnäst står muffins med sötpotatis och kex med kikärtsmjöl!

Dock har jag två punkter som jag stör mig lite på.
Boken är riktigt vacker och bilderna underbara men texten är tyvärr väldigt svårläst. Här har man snarare tänkt på designen än läsbarheten. Ögat behöver få lite utrymme mellan raderna för att kunna läsa. Jag är van att läsa recept men här behövde jag en linjal för att kunna följa instruktionerna i recepten. Synd på en sådan viktig detalj.
Det andra punkten är att flera av recepten innehåller stora mängder sötning. Inte vitt socker men en massa lönnsirap eller dadlar. Känns nästan överdrivet mycket. Lite konstigt i dessa tider…

Nåväl, jag har hittat många godbitar i boken och sötningen reglerar jag själv.
Ur boken har jag valt att göra en god glass med äpplen och varma kryddor såsom kanel, kardemumma och stjärnanis. Tillsammans med de rostade hasselnötterna blev det fantastisk gott!

The_yoga_kitchen_äppelglass_med_varma_kryddor_1The_yoga_kitchen_äppelglass_med_varma_kryddor_2

Äppelglass med varma kryddor

för 6-8 personer
Ingredienser
650 gram äpplen, skalade och kärnhuset borttaget
En matsked smält kokossolja
1/4 tsk havssalt
1 matsked mald kanel
1/2 tsk mald kardemumma
1 tesked mald ingefära
1/2 tsk mald stjärnanis
1/2 tsk mald muskot
En hel vaniljstång inklusive de utskrapade fröna
4 msk lönnsirap
0,8 l kokosmjölk
55 gram hasselnötter, rostade och grovt hackade

Hur gör jag?
1. Skala och ta bort kärnhuset från äpplena. Skär dem i mindre bitar.
Smält kokosoljan i en stor gryta på medelvärme. Lägg i äpplena, havssalt och alla kryddor (inklusive den hela vaniljstången med de urskrapade vaniljfröna).
2. Tillsätt 2 matskedar lönnsirap och rör om väl. Stek försiktigt cirka 10 minuter eller tills äpplena blivit mjuka. Låt sedan blandningen svalna i ca 20 minuter.
3. Plocka ur vaniljstången ur grytan och häll äppelblandningen plus resterande 2 msk lönnsirap och kokosmjölk i en matberedare. Mixa tills du fått en helt jämn blandning.
4. Häll ner blandningen i en glassmaskin eller i en kakform täckt med plastfolie; se till att det finns tillräckligt med plastfolie för att hänga över kanten. Den ska du sedan använda för att täcka glassen med.
5. Häll blandningen i den beklädda formen, täck väl med plasten och placera formen i frysen. Rör om ordentligt med en gaffel eller sked efter 2-3 timmar för att bryta eventuella iskristaller. Tillsätt de rostade och hackade hasselnötterna och ro2r runt väl för att fördela dem jämnt i glassen.
6. Sätt sedan tillbaka formen i frysen. Täck glassen väl med plastfilm för att undvika att det bildas nya iskristaller annars riskerar du få en isig glass istället för en mjuk konsistens.
7. Ta ut glassen ur frysen minst 30 minuter före servering så att den hinner bli mjuk för att kunna rulla fina glasskulor.

Detta recept är naturligt fritt från gluten, laktos och soja.

De yoga keuken

Kimberly Parsons
ISBN 9789000353101 (holländska) och 9781849497756 (engelska)
Unieboek – Het Spectrum (holländska)
Boken finns utgiven på egelska och holländska.