pirnten printen
Frukost, Glutenfritt, Ingen kategori, Laktosfritt, Recept, Utan raffinerat socker, Vegan, Vegetariskt
Lämna en kommentar

Ljuvlig gröt med quinoa och en massa gott!

quinoa_gröt_med_massa_gott_1

Vill du ha en god frukost som gör dig mätt och glad ända fram till lunch? Då måste du bara prova min gröt med quinoa och en massa gott!! 
Tricket med det här receptet är att du förbereder det enkelt på kvällen innan. Bara häll ner ingredienserna i en lite gryta och koka tills det är mjukt. Häll upp i en skål och ställ in i kylen. Enklare än så kan man nästan inte göra det.
Jag brukar fixa till det när jag ändå står och lagar kvällens middag. Allt sköter sig självt och jag vet att jag har en god frukost att se fram emot.

Gröten äter man alltså kall. Konsistensen påminner lite om risifrutti men oändligt mycket godare! Det här är så gott att jag faktiskt inte visste om jag skulle kategorisera receptet som dessert eller frukost.
Kombinationen av det salta pumpasmöret, färsk mynta och lite lönnsirap är nästan oslagbar tillsammans med quinoa!

quinoa_gröt_med_massa_gott_4quinoa_gröt_med_massa_gott_3

Ljuvlig gröt med quinoa och en massa gott!

2 portioner
Ingredienser
1 dl / 80 gr / 2,80 oz fullkornsquinoa
2,5 dl 150 gram (osötad) mandelmjölk
1/2 dl vatten
1/2 tsk grovstött kardemumma
1 nypa salt
1/2 tsk vaniljpulver

Till servering
ca 1/2 dl osötad mandelmjölk
ca 1 dl färska bär t.e.x blåbär eller hallon
Färsk mynta, finstrimlad
Pumpa och sesamfrösmör (se recept här)
Lite lönnsirap

Hur gör jag?
1. Förberedelse kvällen innan;
Skölj quinoan i en trådsil med hett vatten ett par gånger. På så sätt får du bort den bittra smaken från quinoan.
2. Koka upp mandelmjölk, vatten, kardemumma, salt och vaniljpulver i en liten gryta. Tillsätt sedan quinoan och låt det koka varsamt i ca 12 minuter eller tills det är mjukt. Rör runt då och då för att undvika att det bränner fast i botten. Om det behövs, kan du tillsätta lite vatten.
3. Häll upp den färdiga quinoan i en skål och låt svalna. Jag brukar förbereda det dagen innan och ställa in skålen i kylen.
——————
4. Dags för frukost!
Ta fram den kokta quinoan. Den kommer nu att se ganska tråkig och hård ut men misströsta inte! Tillsätt ca 1/2 dl osötad mandelmjölk och rör tills du fått en fint krämig gröt. Häll upp i skål och garnera med färska bär, pumpasmör, gärna finhackad mynta och lite lönnsirap på toppen. Dags att njuta!

Detta recept är fritt från gluten, laktos och soja.

quinoa_gröt_med_massa_gott_5

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *