pirnten printen
Glutenfritt, Laktosfritt, Paleo, Raw food, Recept, Smakliga kokböcker, Sockerfritt, Sötsaker, Utan raffinerat socker, Vegan
Lämna en kommentar

The art of blending + sorbet av körsbär och bittermandel

För några dagar sedan fick jag en nyligen översatt (till holländska) bok i mina händer, Blend as a pro. Vilken inspirerande bok! Ända sedan jag började med raw food för nästan 10 år sedan, har jag drömt om att köpa en Vitamixer höghastighetsblender. Det är Ferrari i köksmaskingernas värld med så mycket hästkrafter att den kan kan krossa nötter till smör på den kortaste tid. Tyvärr är prislappen också som en Ferrari nästan …
Tja, jag är inte där ännu. Men för några månader sedan kunde jag lägga mina händer på en andrahands höghastighetsblender. Jag älskar att göra mina smoothies, raw tomatsås, pesto, soppor och så mycket mer i den!

Jag delar nästan samma historia som författaren till boken. Tänkte att jag var ganska ok med min hushållsmixer plus stavmixer. Dom blandar, hackar och river också eller hur? Men efter att min höghastighetsblender har fått sin fasta plats i mitt kök, förstår jag äntligen vad de faktiskt menar med god, grön smoothie fylld med grönkål. Jag behöver inte tugga de hårda stjälkarna längre, jag bara sörplar upp dem och tänker mums! Så, jag har upptäcks vad en blender kan göra för underverk i köket. Jag vet vad en rejäl mixer kan men ändå är den här boken en eyeopener för mig.
Med sina 40 olika recept som sträcker sig från frukost, lunch, middag och dessert visar den verkligen bredden och de olika möjligheter som man har med en sådan mixer. Instruktionerna är tydliga och lätta att förstå med ingredienser som är lätta att få tag på. Ofta med spännande smakkombinationer dessutom! Många av recepten är vegan eller erbjuder ett alternativ för att enkelt göra det vegan. Några av rätterna är riktigt hälsosamma och andra lite mindre, precis som livet i sig. Balans tror jag att det kallas.

Det första jag försökte från boken var en slät sås med grönkål. Intensivt grön och med massor av smak. Som en mycket väl blandad pesto typ. Funkade fantastiskt bra med min squashpasta. På min lista med nya recept från boken som jag ska prova, står den mexikanska chokladsorbetn och jordnötssås med svart te.

Jag försökte mig också på ett enkelt recept med en sorbet av körsbär och bittermandel. Det delar jag gärna med mig av till er!

Låt oss sätta igång!

Ingredienser
För ca 4 portioner

125g färsk apelsinjuice (= från 1 stor apelsin)
500g frysta svarta körsbär
90 gram socker (jag hoppade sockret helt och la istället till två droppar vaniljextrakt istället. Du kan ocksaå prova med kokossocker eller agave stället)
1/2 tsk bittermandelessens

Hur gör jag?
1. Pressa apelsinen för att färsk apelsinjuice.
2. Tillsätt saften till mixern plus alla andra ingredienser. Börja mixa. Eventuellt behöver du då och då stoppa maskinen för att skrapa ned alla ingredienserna till knivarna igen.
3. Avsluta mixningen när sorbeten är smidig men fortfarande med lite synlig struktur från frukten.
4. Placera den i en skål lämplig för frysen och låt den stå där i minst 4 timmar upp till maximalt 4 dagar.
5. Jag serverade min sorbet med torrrostade mandel och kokosflingor och chokladsås (länk till receptet här).
Kolla in färgen, alldeles underbar!

(ENG) Buy The art of blending  isbn 978-1616286699 here
(NL)    Koop Blenden als een pro isbn 9789461431394 hier
(SE)     The title is not yet available in Swedish

cherrysorbet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.