pirnten printen
Älska dina rester!, Bra och billig mat, Kryddor, Såser och dipper, Smakkompisar, Tastecelebration
kommentar 1

Top 5: njut av dina färska kryddor lite längre

Som den foodie du är, älskar du förmodligen färska örter och kryddor precis lika mycket som jag gör. Fulla av smak och färg gör de varje tallrik vackrare och ger extra glans till din matlagning gång på gång. Förmodligen har du också haft några sorgligt, hängande kryddor i ditt kylskåp eller kruka en eller två gånger tidigare. Örter som man inte kan använda längre och som bara hamnar i papperskorgen. Så synd!
Jag har haft samma problem men har tänkt på några lösningar hur man skulle kunna hantera det. Är du intresserad? Här är min Top 5: njut av dina färska kryddor lite längre.

1. Örtolja
Blanda dina färska örter eller kryddor med olivolja, salt och kanske lite vitlök beroende på hur du vill använda oljan i slutändan. Bestäm själv hur du vill ha det, med tydlig struktur eller smidig som en helgrön olja. Så enkelt är det. Oljan fungerar perfekt med bladpersilja, koriander, basilika, dill, rosmarin, körvel, mynta … You name it!

Den färdiga oljan kan användas som en del av en salladsdressing, för att krydda upp din omelett, att avsluta med på toppen av grillat kött eller grönsaker, som basen till en marinad, som garnering på din soppa eller t.o.m i din smoothie.
Oljan håller i kylskåp i en lufttät behållare i ca cirka 3-4 dagar.

2. Torka dina egna örter
Separera bladen från stjälkarna och lägg dem på ett torrt hushållspapper på en tallrik. När alla bladen ligger på tallriken, täck med ett nytt hushållspapper. Sätt tallriken med allt i mikrovågsugnen. Ställa in timern på en minut på högsta hastighet. Kontrollera om bladen är torra. Om inte, ställ in timern på ytterligare en minut på högsta hastighet. Kör på tills du har fått torra blad som du lätt kan smula sönder med fingrarna. Häll allt i en glasburk för förvaring.
Som alla torkade örter, har de mest smak när det fortfarande är nytorkade (det vill säga de första 2-3 veckorna).

Strö de torkade örterna på dina stekta ägg, i soppan, i en marinad och lite varstans var du vill piffa upp en rätt.
Torkning av örter fungerar mycket bra med bladpersilja, koriander, basilika, dill, rosmarin, körvel, mynta. Kort sagt, alla “mjuka” kryddor.

3. Örtsmör
Jag försöker alltid att ha några olika sorters kryddsmör i frysen. Du vet aldrig när du behöver en extra oempf till dina grönsaker, kött eller fisk. Smöret håller sig bra en månad eller två om de är väl inrullade i plast. Kom ihåg att märka allt med ingredienser och datum så att du lätt kan hitta det du behöver och använda det i tid.

Inget recept behövs egentligen för att göra kryddmör fast lite instruktioner kan väl aldrig vara fel. Se till att du har ett riktigt gott smör. Ta ut det i tid så att det hinner mjukna och blanda det sen med hackade örter, havssalt och kanske lite peppar. Möjligen lite vitlök. Rör runt rejält med en gaffel. Skopa upp smöret i ena änden på en rejäl bit tunn plast och rulla ihop tätt till en rulle. Placera “korven” i frysen i minst 2 timmar. Skiva upp så mycket som du behöver vid servering och stoppa tillbaka det resterande smöret i frysen så att den inte hinner tina emellan.

Recept för en annat kryddsmör med vitlök och rökt peppar kan hittas här (länk)

4. Gör en majonnäs med basilika, persilja, koriander, dragon eller dill (länk)
Du bara vet det är sååå gott! Och superenkelt!

5. Frys dina örter
Hacka kryddorna och lägg platt i fryspåsar. Glöm inte att skriva tydligt vad det är och datum!
Perfekt för din gryta, omelett, salladsdressing eller när det finns behov för en extra grön push till din goda mat.

Njut av dina färska kryddor lite längre!
Farska_kryddor

1 kommentarer

  1. Pingback:Hemgjort smör med havregrädde

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.