pirnten printen
Frukost, Glutenfritt, Laktosfritt, Nötfritt, Paleo, Raw food, Recept, Sötsaker, Vegan, Vegetariskt
Lämna en kommentar

Raw krusbärskompott

Raw_gooseberry_compote

Jag gillar verkligen krusbär men lyckas inte hitta dem så ofta. Den här gången hade jag tur och kom hem med en liter. Nu då? Och plötsligt visste jag! Det ska såklart bli kompott! En sån där härligt gammeldags kompott som alla mormorar gjorde när jag var barn (eller åtminstone tror jag att de gjorde det) … Idag blir det raw krusbärskompott i mitt kök.
Jag älskar verkligen att gå till matmarknader och roliga matbutiker! Jag köper i princip aldrig kläder längre men kan lätt tillbringa en mindre förmögenhet på en exotisk frukt, ett specialsalt eller en viss olja. Men schhhh, berätta det inte för min man! Men ännu roligare än att spendera en förmögenhet på något nytt, är att hitta något fantastiskt gott i säsong och dessutom för ett bra pris. Det kan liksom helt utlösa min matfantasi och jag kan inte sluta tänka på vad man skulle kunna göra med det. Typ som med de röda krusbären jag hittade häromdagen.

Den här råa versionen av kompotten visade sig bli kanon. Jag njöt av den med bara lite växtbaserad mjölk (mandel, cashewnötter, pistasch, sesam eller vad du nu själv föredrar). Ovanpå la jag till lite extra kardemumma och några krossade pekannötter. Perfekt som eftermiddagsfika. Kompotten passar även kanon till en morgongröt eller yoghurt. Eller varför inte frysa in den i kuber och bara mixa så många som du behöver för en göra en snabb sorbet? Eller en kanske lägga till några frysta bananer till det och göra nice-cream (glass). Eller använda den som en fyllning för muffins. Eller…
Ja, den här gången var ”the object for desire” definitivt krusbär. Kärlek.
Låt oss sätta igång!

Raw_gooseberry_compote_closupRå krusbärskompott

Blir ca 0,5 liter färdig kompott

Ingredienser
1 liter röda (eller gröna) färska krusbär
30 gram (eller i runda slängar en näve) torkade gojibär, blötlagda
1-2 urkärnade medjouldadlar (mängd beroende på hur sött du föredrar det hela), blötlagda
1 tesked malt vaniljpulver
1-2 teskedar nymald kardemumma (valfritt)

Hur gör jag?
1. Lägg de torkade gojibären och urkärnade dadlarna i en skål med ljummet vatten. Låt det dra i ca 2 timmar tills frukten blivit mjuk. När du är klar, sila av blötläggningsvattnet. Lägg frukten som den är i en mixerskål.
2. Skölj och snoppa krusbären. Lägga ner tillsammans med den mixade frukten i mixerskålen. Tillsätt övriga ingredienser till samma skål.
3. Mixa ihop allt tills du fått en jämn kompott. Du ska inte kunna se några fruktskalsrester.
4. Smak av om kompotten är söt nog för dina smaklökar. Om inte, lägger till ytterligare en dadel.
Njut!

Detta recept är fritt från vitt socker, gluten och laktos.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.