pirnten printen
Såser och dipper, Smakliga kokböcker, Tillbehör, Vegetariskt
kommentar 1

BBQ bijbel och 3 spännande kryddsmör

BBQ_Bijbel_julius_Jaspers

På sommaren gillar vi alla att grilla! Det vet Julius Jaspers också, berömd holländsk TV-kock. Som den stora grill-älskaren han är, har han nu samlat ihop all sin kunskap i ämnet i sin egen bok BBQ Bijbel. Och jag måste säga att han verkligen tänkt på allt! En riktig bibel som man gå tillbaka om och om igen för råd, tips och recept när än det står grillningen på dagordningen.
Han berättar ingående om olika sorters grillar och rökar, de olika träslagen och vilka som är lämpliga för vad vid vilket tillfälle. Men också om olika tekniker, verktyg och lämpliga grilltemperaturer för vilken råvara. Och det är bara inledningen till grunderna. Sedan kommer ett störtregn av goda recept. Många av dessa recept är baserade på kött och fisk, men även mycket grönsaker och även desserter får plats.

Det är lite komplicerat att tända en trevlig grill för mig som bor i en storstad nuförtiden. Mina grannar skulle förmodligen omedelbart ringa brandkåren om jag försökte mig på det… Att recensera en grillbok är alltså inte helt självklart…
Eller, ja det var komplicerat tills jag hittade de omfattande kapitlen med sidorätter såsom sallader, såser, marinader och flera fantastiskt goda kryddsmör. De kan ju njutas av året runt med grönsaker eller vad du vill. Fast självklart tar jag med boken till Sverige senare där jag kan grilla av hjärtans lust och utan klagande grannar…

Herb_butter_Tastecelebration_1

3 riktigt goda kryddsmör

För detta inlägg valde jag tre ack riktigt goda kryddsmör ur boken. Till att börja med, ett klassiskt vitlökssmör med en uns pastis. Denna franska, starkt anisdoftande aperitif väcker direkt fina minnen från min barndom familjesemestrar i Frankrike. Smöret blandas med  mandelmjöl, pastis, vitlök och persilja och blir gott att kombinera med så gott som allt. Börja med att bre lite på en varm skiva bröd från grillen/ugnen. Så kommer snart ännu fler, underbara idéer. Jag lovar!

Den andra kryddsmöret är gjort med goda, soltorkade oliver som ger en lite vågad och fyllig smak. Lite salt från kaprisen och oliverna och gott kryddigt med hjälp av salvia och oregano. Jag är säker på att smöret kommer att komma väl till pass med kommande höstprimörer såsom rödbetor, selleri och majskolvar.

Men den tredje och sista, senapssmöret som jag gjorde blev min allra största favorit! Så enkelt och så fantastisk gott. Du vet, nåt sånt som kan äta av i hemlighet med sked. Fräscht, kryddigt och med massor av smak.

Som slutkläm vidarebefodrar jag ett sista tips från författaren. Konsten att göra ett gott kryddsmör hänger först och främst på dina råvaror. Välj ett riktigt gott smör. Och smör är smör och alltså inget margarin-fusk-tjafs. …
Låt oss gå sätta igång!

Vitlökssmör

Ingredienser
125 gram mjukt smör
1 färsk vitlöksklyfta, hackad ( eller 2 klyftor grillade)
4 kvistar bladpersilja (endast blad)
15 gram mandelmjöl
15 ml pastis
2 droppar Tabasco
Salt och peppar

Hur gör jag?
1. Blanda alla ingredienser för hand för en grövre textur eller i en matberedare för en fin textur.
2. Smaksätt smöret med ett gott salt och peppar. Rulla in det färdiga smöret till en korv i plastfolie och låt det kallna.
Förvara smöret i kylen eller frysen. Skär så mycket som du behöver från rullen och lägg sedan tillbaka det i frysen eller kylen till nästa gång.

Olivsmör

Ingredienser
125 gram mjukt smör
40 gram soltorkade Taggia-oliver, hackade
6 salviablad, hackade
En nypa oregano, torkad
20 gr kapris

Hur gör jag?
1. Hacka oliver, salvia och eventuellt kaprisen, om så önskas.
Blanda alla ingredienser för hand för en grövre textur eller i en matberedare för en fin textur.
2. Smaksätt smöret med ett gott salt och peppar. Rulla in det färdiga smöret till en korv i plastfolie och låt det kallna.
3. Förvara smöret i kylen eller frysen. Skär så mycket som du behöver från rullen och lägg sedan tillbaka det i frysen eller kylen till nästa gång.

Senapsmör

Ingredienser
125 gram mjukt smör
30 gram Amora senap (jag använde Dijon, fungerade perfekt)
1 tsk citronskal
1 tsk citronsaft
Salt och peppar

Hur gör jag?
1. Blanda alla ingredienser för hand för en grövre textur eller i en matberedare för en fin textur.
2. Smaksätt smöret med ett gott salt och peppar. Rulla in det färdiga smöret till en korv i plastfolie och låt det kallna.
Förvara smöret i kylen eller frysen. Skär så mycket som du behöver från rullen, och lägg sedan tillbaka det i frysen eller kylen till nästa gång.

Herb_butter_Tastecelebration_closeup

Titel BBQ bijbel

Författare Julius Jaspers
ISBN 9789048832507
Förlag Carrera
Språk Holländska

1 kommentarer

  1. Pingback:Hemgjort smör med havregrädde

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.