pirnten printen
Älska dina rester!, Bra och billig mat, Glutenfritt, Grönsaker, Laktosfritt, Recept, Vegan, Vegetariskt
kommentar 1

Veganbollar med salvia och ugnsbakad aubergine

cashew_meatballs_closeup_2

Ibland uppstår de bästa middagarna när man inte har planerat något eller gör en ”Kajsa Warg” och bara tar vad man redan har hemma i skåp, kyl och frys. Så kom dessa veganbollar med salvia och ugnsbakad aubergine till. Till bollarna åt jag en härlig salsa brava (spansk tomatsås). En riktigt god och smakrik middag!

Det är roligt att använda sig av salvia i ett vegetariskt recept tycker jag. Ofta får rätten genast en lite  ”köttig” smak. Örten själv har ju en intensiv och dominerande smak och används ofta för feta typer av kött såsom fläsk, lamm eller korv. Men som väl är, låter den sig också välvilligt kombineras med grönsaker, särskilt sådana med lite mer uttalad smak. Salvian i kombination med aubergine, zataar och en lite söt Salsa brava skapar en perfekt smak-match.

Det är gott med lite knaprig stekyta runt bollarna. Det magiska tricket är att koka dem helt kort i kokande vatten. Fiska upp dom med en hålslev ur vattnet och låt dem rinna av väl innan du steker dem i ett generöst mått av kokosolja. I och med den snabba kokningen har de redan fått en fast struktur och sedan kan du enkelt steka dem utan att de faller isär.

Mat på bordet inom 30 minuter?

För att göra detta recept är det ganska många moment som måste genomföras. Men om du drar nytta av din frys kan du ändå sno ihop det på 30 minuter. Min Salsa brava hade jag till exempel redan förberett en regnig dag när jag fick tag på finfina (och billiga) tomater. Lyckligtvis hade jag sedan portionsförpackat såsen och stoppat i frysen. Enkelt!

Till bollarna använde jag lupinbönor som är ett bra ekologiskt alternativ till sojabönor. Den enda nackdelen är att de har en lång koktid. Så när jag väl kokade dem, gjorde jag direkt ett kilo och styckfryste sedan alla kokta bönorna. I frysen håller bönorna ett par månader.
Om du inte lyckas hitta lupinbönor kan du ersätta dem med kikärter eller andra bönor som du har liggandes i skåpet. Självklart fungerar det även med köpebönor på burk eller tetra.

Att göra bollarna är det som kräver mest arbete men om du har en hyggligt bra mixer är du klar på några minuter. Och om det dessutom skulle bli lite över efter middagen kan de mycket väl frysas in till nästa bråttom-middag… Dom har ju en vana att komma tillbaka då och då.
Auberginen sköter sig själv i ugnen, de behövs bara vändas en gång medan du fixar med det andra. Om du vill ha lite god pasta till dina bollar behöver du bara 1 zucchini, en spiraler (eller osthyvel och kniv) plus 2 minuter. Och tadaaaa,  middagen är färdig.
Låt oss sätta igång!

cashew_meatballs_with_sage

Ugnsbakad aubergine med Za’atar

2 personer

Ingredienser
1 aubergine
2 msk olivolja
2 msk Za’atar (himmalavad eller köpt funkar lika bra)

Hur gör jag?
1. Sätt ugnen på 180 ° C. Tvätta och torka auberginen. Skär i runda skivor (ca 1 cm tjocka).
2. Förbered en plåt med bakplåtspapper och placera aubergineskivorna ovanpå.
3. Strö za’atar jämnt över aubergineskivorna och ringla olivolja över. Se till att alla skivor, på båda sidor är täckta med za’atar och olja.
4. Sätt in plåten i ugnen och ställ in timern på 15 minuter. Efter 15 minuter vänder du på alla skivorna 1 gång, ställer in plåten igen och ställer in timern på 15 minuter på nytt.
5. Skivorna bör vara klara samtidigt som dina ”köttbullar”, zucchinipasta och sås.

Veganbollar med salvia

40 små bollar

Ingredienser
2 torkade, blötlagda shiitakesvampar  + ~ 1 msk blötläggningsvatten
100 gram råa cashewnötter (blötlagda i minst 2 timmar)
50 gram valnötter (blötlagda i minst 2 timmar)
100 gram soltorkade tomater
150 gram kokta lupinbönor (el. andra bönor. Se kommentar ovan.)
En näve färsk salvia
45 gram / 1/2 dl solrosolja
Salt och peppar
Deodoriserad kokosolja att steka bollar i senare

Hur gör jag?
1. Blötlägg cashew-och valnötter i vatten i 2-8 timmar. Sila av nötterna och kasta bort blötläggningsvattnet.
2. Blötlägg den torkad shiitakesvampen i kokande vatten i ca 30 minuter. Fiska upp shiitakesvampen och behåll blötläggningsvattnet tills vidare.
3. Lägg alla nötter, svamp och övriga ingredienser i en mixer och blanda tills du har en jämn smet.
4. Rulla små ”köttbullar” med fuktiga händer. Låt en kastrull med vatten koka upp under tiden.
5. När alla bollarna är gjorda, häll i 10 stycken i taget i det kokande vattnet. När de kommer upp till ytan (det tar bara några minuter), lyft ur dem med en hålslev och låta dem rinna av i ett durkslag. Upprepa tills alla bollarna har fått sig ett uppkok.
6. Dags att steka! Häll i ett tjockt lager (0,5 cm) av kokosolja i en stekpanna. Lägg ner bollarna lite i taget när oljan är varm nog. Lägg inte i för många samtidigt i pannan, då kan det blir svårt att vända dem!
7. Stek bollarna tills de är gyllenbruna och krispiga på alla sidor. Lägg dem på en tallrik och håll dem varma medan du steker resterande bollar.

Grönsakspasta

Ingredienser
1 squash per person
Kokande vatten (valfritt)

Hur gör jag?
Spiralize squashen (eller hyvla med osthyvel) till den storlek du vill ha på din pasta.
Jag föredrar själv att äta squash-pasta rå men du kan också koka de skurna grönsakerna i en halv minut om du vill. Häll sedan av dem i ett durkslag.

Receptet för Salsa bravan kommer imorgon!

Dessa recept är fritt från laktos, gluten och socker.

cashew_meatballs_closeup_2 cashew_meatballs_closeup

1 kommentarer

  1. Pingback:Hemmagjord Salsa brava - Tastecelebration

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.