Den här gången har jag för min kategori Smakliga kokböcker, valt en nyligen utkommen, holländsk bok; Pomodori av Angelo Dorny. Jag gillar lite nördiga böcker på bara ett tema och denna är inget undantag. Bara tomater!
Visste du att det finns cirka 10-15,000 olika typer av tomater i världen? Alla med olika färg, form, ursprung och användningområde. I min vanliga matbutik hittar jag bara fem olika sorter. Vart tog resten vägen? Boken innehåller inte bara recept men också en komplett guide om hur man odlar, från frö till själva plockningen av tomaterna. Tyvärr har jag inte en egen trädgård här i Haarlem så det får jag hoppa över (eller kanske kan jag ge min syster några tips på vägen hihi).
I boken kan man läsa en detaljerad beskrivning för ca 50 olika tomater, med underbara bilder och tydlig information om ursprunget, hur och när de växer, konsistens och slutligen, det viktigaste; smak och vad man ska använda dem till. Jag gillade verkligen att läsa de olika beskrivningarna! Hoppas bara att jag kommer att kunna hitta dessa tomater på min ekologiska marknad under de kommande månaderna när solen gjort sitt jobb.
Har du funderat på varför de ekologiska tomater smakar så annorlunda än från snabbköpet? Det beror på tomaterna i snabbköpet är fortfarande är omogna när de plockas. Om tomaterna inte plockas då, skulle vi alla ha övermogna och kanske till och med mögliga tomater att köpa 9i och med transporttider) och det är ju inte riktigt vad vi vill äta upp … Solen är alltså det viktigaste för att få en riktigt god smak på vilken frukt som helst här i världen (du visste väl att tomaten faktiskt en frukt?). Och det i sin tur, leder naturligtvis till frågan om vi överhuvudtaget ska äta tomater under vintermånaderna i Europa? Författaren tycker iallafall det inte. Det finns ju verkligen en anledning till varför vi kanske trots allt skulle följa årstiderna mer när vi äter, allt smakar helt enkelt bättre när grönsaker och frukt fått sitt naturliga ljus. Saker som jag aldrig riktigt tänkt på tidigare även om det är så uppenbart …
Den sista delen av boken är recepten. De är ofta med endast ett fåtal ingredienser och enkla att göra. Naturligtvis alltid med tomaten i huvudrollen! Några praktiska tips får man också med bland recepten. Visste du till exempel att roma-tomater fungerar bäst till matpajer? De innehåller lite fukt och därför behåller pajen sin krispighet. Det hade jag ingen aning om, men det låter logiskt (och nu vet jag efter att ha provat, det är faktiskt sant). Små tips som kan göra en stor skillnad på din nästa paj!
Naturligtvis var jag tvungen att testa med att göra en tomatpaj med just romatomaten. Det blev verkligen såååå god!
Receptet på den glutenfri smördegen innebär mer arbete (och tid) men den visade sig vara alldeles otroligt god, med sitt ”flagiga” crunch, precis som det ska vara. Prova den om du har lite tid över. Om du inte har det, använd glutenfri smördeg från snabbköpet istället.
Låt oss sätta igång!
Tomatpaj med glutenfri smördeg
Glutenfri smördeg
Ingredienser
200 gram kallt smör (enklast att ha smöret i frysen för just detta ändamål!)
110 gram / 3 dl mandelmjöl
55 gram / 1 dl kokosmjöl
0,75 dl vatten
1 tsk vitvinsvinäger
1 matsked fiberhusk
Hur gör jag?
1. Blanda alla torra ingredienserna väl. Tillsätt 50 gram av smöret och blanda det tillsammans med vatten och ättika. Täck degen med plastfolie och låt den vila i 30 minuter i kylskåpet.
2. Kavla försiktigt ut degen mellan 2 skikt av plastfolie. När du fått en stor rektangel, skär 50 gram av smöret i tunna skivor (enklast med en osthyvel om smöret är fryst) och placera skivorna på halva degen. Vik den andra delen av degen över och kavla ut degen något ännu en gång. Täck degen med plast och låt den vila i ytterligare 30 minuter i kylskåp.
3. Upprepa punkt nr 2 med ytterligare 50 gram smör varje gång och låt den vila 30 minuter däremellan i kylskåp.
3. När du kavlat in all smöret i omgångar i degen, gå vidare till själva pajreceptet. Se recept nedan.
Smördegen kan göras i förväg och förvaras i frysen upprullad med plast på båda sidorna av degen. När det är dags att använda den, tinar du bara den kort (ca. 1 timme i förväg) i kylskåp innan du använder den.
Tomatpaj
Ingredienser
2-3 tsk Dijonsenap
5 tomater (Roma)
150 gram riven Gruyereost (eller annan smakrik ost)
Provensalska örter, torkade eller färska (timjan, oregano, basilika etc)
2 teskedar olivolja
Salt och peppar
Hur gör jag?
1. Sätt ugnen på 180 ° C.
2. Smörj en pajform med lite olivolja. Kavla försiktigt ut degen över pajformen och tryck lätt fast den mot kanterna. Pricka några hål med en gaffel i skalet och bred därefter ut ett tunt lager av senap på pajbottnen.
3. Tvätta tomaterna och skär dem i skivor, omkring 1 till 1,5 centimeter tjocka. Lägg tomaterna lite ovanpå varandra över senapen. Strö lite krossad svartpeppar, lite gott salt och de provensalska örterna över tomaterna. Droppa några droppar olivolja över och strö till sist över den rivna osten. Grädda pajen i 30 minuter.
4. Pajen kan avnjutas varm eller kall. Lägg till en stor sallad för lunch eller middag eller skär den i mindre bitar som ett drinktilltugg för helgdrinken.
Detta recept är fritt från gluten (om du använder en glutenfri smördeg eller göras som nämns i receptet) och socker.
Det är lämpligt för vegetarianer och är LCHF-vänligt.
Titel Pomodori
Författare Angelo Dorny
ISBN 9789059087194
Förlag Davidfonds uitgeverij
Språk Holländska
Köp den här (på holländska)!