pirnten printen
Bra och billig mat, Frukost, Glutenfritt, Grönsaker, Laktosfritt, Raw food, Recept, Utan raffinerat socker, Vegan, Vegetariskt
kommentar 1

Mina 3 favorit raw frukostar

Raw_breakfast_porridge_with_topping

Nu när våren och sommaren kommer, ber min kropp mig mer och mer att ge den raw food igen. Krispig, grön och nyttig mat som gör att min kropp känns full av vitalitet och styrka. I denna blogpost delar jag med mig av mina 3 favorit raw frukostar. Det är en sådan härlig känsla att servera något som smakar så gott och ändå faktiskt är bra för kroppen! Recepten är så enkla att du egentligen knappast behöver dom, de fungerar mest som lite riktlinjer och stödpelare. Och du, de fungerar lika bra som fika eller kvällssnack …

Om du är nyfiken på raw food, är dessa frukostar ett enkelt sätt att närma sig det med små babysteg. Om du vill, kan du också kombinera recepten med olika superfoods för att boosta med extra vitaminer och mineraler etc. Strö till exempel över gojibär, hampafrön, spirulina eller raw kakaonibs.
Se till att du endast får kvalitetsprodukter när du köper din superfood! Tyvärr finns det en hel del guldgrävare i även i denna genre därute … Men låt oss gå vidare med frukosten, jag är hungrig!

Päron, färska dadlar och pekannötter
För en person

Ingredienser
Ett stort välsmakande päron
1 medjouldadel (denna kan uteslutas om så önskas)
En liten näve (6-7 stycken) pekannötter

Hur gör jag?
1. Tvätta (och skala om du föredrar) päronet. Skär det i mindre bitar och lägg i en skål.
2. Kärna ur dadeln och skär den i små bitar. Strö på toppen av päronet.
3. Krossa pekannötterna i handen eller med en kniv och strö det ovanpå päronet. Rör runt så att allt är väl blandat.
Härligt enkelt en härlig morgon!

Raw_breakfast_pear_with_pecan_and_dates

Krispiga mungbönor med äpple
För en person

Ingredienser
Ett syrligt och gott rött äpple
En näve groddade mungbönor
1 tesked dadelsirap

Hur gör jag?
1. Tvätta (och skala om du föredrar) äpplet. Skär det i mindre bitar och lägg i en skål.
2. Strö de groddade mungbönorna över äpplet.
3. Fördela lite dadelsirap över äpplet och mungbrönsgroddarna (behövs inte alls mycket dåär mycket sött!). Rör runt så att allt är väl blandat.
Njut!

Om du inte kan hitta groddade mungbönor i butiken, gör dom själv. Det är så enkelt!
1. Tillsätt en eller två nävar torkade, gröna mungbönor i en skål. Täck med kallt vatten.
2. Blötlägg bönorna under 24 timmar i rumstemperatur.
3. Skölj av bönorna och lägg dem i en nötmjölkspåse, en groddburk eller i ett durkslag. Låt bönona vara i behållaren du har valt i ca 3-4 dagar. Skölj bönorna / groddarna 2-3 gånger om dagen för att undvika dem från att torka ut. De är klara när du kan se en liten ljusgrön svans komma ut på varje lite böna. Bevara groddarna i en sluten förpacking (glas eller plast) i kylskåp upp till 4 dagar.

Raw_breakfast_Sprouted_mungbeans_with_apple

Raw gröt med topping
(Översta bilden)
Du behöver en mixer (normal eller sk highspeed-blender) för att göra detta recept.
För en person

Ingredienser
1/2 syrligt och gott rött äpple (eller päron)
1-3 bladselleristjälkar (beroende på om du gillar smaken, jag älskar det!)
1/4 av en färsk squash
En tesked kokosolja
1 tesked malda linfrön
½ tsk mald kanel
En liten mängd vatten (för att göra det enklare för knivarna att snurra runt i mixern)

Topping: några äppelskivor, kanske några hackade nötter eller frön plus ytterligare en liten dutt kanel. Eventuellt lite superfood, se exempel ovan.

Hur gör jag?
1. Rengör och skär grönsakerna och frukt i mindre bitar. Jag bry mig aldrig om att skala men det är upp till dig. Lägg alla ingredienser i en mixerskål och mixa väl tills du har en grötliknande konsistens.
2. Häll gröten i en skål och tillsätt den topping du gillar mest. Njut!

Dessa recept är fria från gluten, laktos och raffinerat socker (men på grund av de färska och torkade frukter som använts tillkommer en viss mängd fruktsocker).
De är lämpliga för veganer, vegetarianer, paleo (inte receptet med mungbönor dock) och raw food.

1 kommentarer

  1. Pingback:Mungbönsgroddar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.