pirnten printen
Glutenfritt, Laktosfritt, Recept, Sallader, Smakliga kokböcker
Lämna en kommentar

Malmö cooking + rödbets- och tomatsallad

Malmo_cooking_tastecelebration

Idag blir det mat med stjärnglans! Jag recenserar den spännande kokboken Malmö cooking av stjärnkocken Titti Qvarnström. Ur boken gör jag en häftig sallad med rödbetor, skållade tomater och rostade oliver.
Titti Qvarnström är den första svenska kvinnliga köksmästaren i Norden som tilldelats en stjärna i Guide Michelin. Hon driver restaurang Bloom in the Park i Malmö.
För ett tag sedan kom hennes första kokbok ut och istället för skriva en traditionell kokbok har Titti valt att visa upp allt som staden Malmö har att erbjuda.
Tillsammans med mathantverkare, kockar och matnördar från och runt Malmö visar hon upp bredden från hennes barndomsstad som hon återkom till efter år med kockjobb utomlands.
Malmös 179 olika nationaliteter har gett ett ordentligt fotavtryck som sedan blandas med gamla traditioner och nya inslag från den brusande staden.

I boken får vi möta fiskaren Tobias, grillgurun Slavko ursprungligen från Kroatien, Soniya som kör stadsodling XL på kvällarna och arbetar som kökschef i Köpenhamn på dagarna och en massa andra. Alla med olika bakgrund och expertiser. Men med en och samma glödande  passion; bra mat!

Recepten i boken bygger på bra ingredienser och inspiration från dem och deras skapare. Det blir mycket picklat och roliga kombinationer av salt, sött, surt, nygamla ingredienser och olika konsistenser.
Lyckligtvis är alla receptet utan knepiga procedurer vilket gör det fullt möjligt att laga maten i ett vanligt kök. Skönt, eftersom det absolut inte är fallet med många kokböcker av stjärnkockar.

Inte vegan men…

Boken innehåller alltså recept med både fisk, kött av olika slag och mjölkprodukter. MEN är också fylld av små glimmande guldkorn som kan användas i vilken matlagning som helst. Som de rostade oliverna till salladen som jag gjort ur boken. Alltså wow! Jag gillar oliver men det här. Vi snackar toppliga för oliver. Som att man inte smakat på en riktig oliv förut. Intensiv och helt fantastisk!
Fler guldkorn att upptäcka är den smakrika svampbuljongen med ostronskivling och persiljerot eller något till synes så enkelt som att havregrynen ska rostas innan man gör chokladbollar och sen rullas i färskriven kokos.Eller linfrökexen med krossade kakaobönor… Ni hör ju själva!

Som före detta Malmöbo under ett antal år drabbades jag av akut hemlängtan till staden när jag läste boken. Vad otroligt mycket som händer där, måste absolut tillbaka och uppleva mer!
Boken är verkligen inspirerande att läsa och inbjuder till många härliga matäventyr i köket framöver!

Men nu tycker jag vi sätter igång med salladen!
Det blir en rolig blandning av det salta i oliverna, den söta och lite jordiga smaken i rödbetorna, det syrliga i tomaterna och det gröna i basilikan och olivoljan. Åh du, glöm inte att satsa på en bra vinäger, det gör en stor skillnad!

Tomat_och_rodbetssallad_Malmo_cooking_5

Rödbets- och tomatsallad

Ingredienser
1 kg rödbetor
1 burk (ca 140 gram svarta oliver i saltlake, utan kärnor)
1 ask / 250 gram körsbärstomater
1 dl vatten
2 msk socker (jag tog kokossocker)
1 lagerblad
1 tsk hela korianderfrön
5 korn kryddpeppar
1 dl chardonnayvinäger
1 schalottenlök
1 kruka basilika
2 msk god olivolja

Hur gör jag?
1. Värm ugnen till 100° C.
2. Koka rödbetorna möra i rikligt med vatten. Skala medan de fortfarande är varma, kvarta och lägg i en ugnseldfast form. Torka i ugn under 1 timme med ugnsluckan på glänt.
3. Värm ugnen till 165° C.
4. Låt oliverna rinna av och rosta dem sedan helt torra och spröda i ugn i ca 1 timme. Krossa till ett grovt smul.
5. Koka upp en kastrull med vatten och doppa tomaterna i 7 sekunder. Skala genast.
6. Koka upp vatten, socker och kryddor. Tillsätt vinägern och häll den varma lagen över tomaterna, låt svalna.
7. Skär schalottenlöken i tunna ringar.
8. Servera rödbetorna med tomater, schalottenlöksringar, olivsmul, rikligt med basilika och olivoljan ringlad över.

Detta recept är naturligt fritt från laktos och gluten.

Tomat_och_rodbetssallad_Malmo_cooking_2

 

 

 

 

 

Malmö cooking – min stad, vår mat

Titti Qvarnström
ISBN 9789113075129
Förlag Norstedts
Språk Svenska

Vill du höra mer om Titti Qvarnström? Lyssna på det eminenta radioprogrammet Meny på P1. Dom gjorde två avsnitt med Titti för några månader sedan, väl värda att höra!
Stjärnkocken Titti Q visar sitt mat-Malmö
Del 2: Stjärnkocken Titti Q visar ännu mer av sitt mat-Malmö

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *