Som matbloggare har man allt som oftast ett fyllt kylskåp. Många recept ska lagas, förbättras och finurlas på… Idag hade jag goda rester av ostsås och körsbärsrelish som stod och väntade på magi. Det blev en knaprig toast med ostsås, körsbärsrelish och sichuanpeppar.
Alltså. Körsbär och sichuanpeppar ÄR magi tillsammans. Ni bara måste prova! Det är något med det söta, det lite syrliga från vinägern i relishen och den spännande sichuanpepparn.
Sichuanpeppar (eller blompeppar som det kinesiska namnet bokstavligen betyder) är egentligen inte alls en peppar utan tillhör släktet vinruteväxter. Närmaste släktingar är istället citrusfrukter, något som man direkt känner när man smakar på de små frukterna som det faktiskt egentligen är.
Man kan använda sichuanpeppar både hel och malen. Om du maler den själv är det viktigt att se till att du får bort de hårda kärnorna. De smakar nämligen inget vidare i maten!
Jag brukar mala mina torkade kryddor i min elektriska kaffekvarn (som alltså inte används till just kaffe). Om du har tid, är det väl värt mödan att rosta pepparn i en torr stekpanna innan du maler. Rostning gör under för en massa torkade kryddor!
Genom att man steker sin macka får man en knaprig utsida och en härligt krämig insida tack vara pålägget. Teoretisk skulle kunna göra mackan i ett våffeljärn också. Trodde jag iallafall. Tills jag skred till verket. Brandlarmet tjöt och våffeljärnet fick skickas till Haarlems sopstation. Prova inte det. Stek istället. Det blir liksom bäst så. Lita på mig.
Men nu är det dags att sätta igång!
Toast med ostsås, körsbärsrelish och sichuanpeppar
Ingredienser
2 skivor gott bröd som du tycker om!
ca 1/2 dl ”ostsås” (se recept i länken)
ca 2 msk körsbärsrelish (se recept i länken)
Malen sichuanpeppar (helst nymalen)
Ev. lite salt
Smör eller olja till stekning
Hur gör jag?
1. Ta fram en stekpanna och lägg i lite smör eller olja.
2. Bred rikligt med ostsås på båda skivorna bröd.
3. Klicka ut körsbärsrelish på en skiva. Försök undvik att få ut relishen ända ut i kanterna. Dom ramlar den bara av.
4. Strö malen sichuanpeppar över relishen på brödskivan. Strö eventuellt lite salt ovanpå. Lägg ihop brodskivorna med pålägget emellan.
5. Lägg i den dubbla mackan i pannan när den blivit medelvarm. Stek den gyllenbrun och vänd sedan med hjälp av stekspade. Stek på samma sätt den andra sidan.
6. Nu är din goda macka klar! Njut med lite fräsch sallad och kanske lite extra körsbärsrelish.
Detta recept är naturligt fritt från laktos och gluten (om du väljer ett glutenfritt bröd).