Får det lov att vara lite lila majschips med ostdipp? Eller vill du kanske äta såsen varm till din pasta istället? Och chipsen till din guacamole? Gott är det i vilket fall. Och färgrikt. och liksom bara nice i största allmänhet.
Till min stora lycka hittade jag äntligen lila majsmjöl för ett tag sedan. Mjölet har en underbar färg som man blir alldeles glad av och i kombination med lite hett chipotlepulver blir man nästan alldeles plirig i kroppen. Och sen känslan att kunna bjuda på egna, hemgjorda chips…
Ostsåsen är egentligen inte alls någon ostsås men förtrollande likt. Den fungerar till flera ändamål och kan spisas både varm och kall och blir alldeles krämig och underbar. Otroligt vad man kan få till med lite grönsaker!
Det kommer ytterligare två recept där jag använder såsen de kommande dagarna.
Cashewnötterna kan man blötlägga istället om man skulle föredra men jag ville ha ett snabbt recept denna gången och skickade således ner dom tillsammans med morötterna och potatisen i samma gryta. Fungerar perfekt det med. På så sätt kan man få till en snabbmiddag en vanlig tisdag om man skulle vilja.
Skulle du vilja äta såsen som dipp är det gott att kombinera den med färska grönsaker skurna i bra dippformat.
Ostsås
Ingredienser
3 små potatisar (ca 150 gram)
2 små morötter (ca 100 gram)
1 näve / ca 50 gr råa cashewnötter
Saften av 1 citron
1,5 tsk tamari
1 tsk vit miso
1/4 dl / 20 gram solrosolja (eller annan neutral olja)
1/2 tsk flingsalt
1/4 tsk fransk senap (ta absolut inte för mycket, det blir inte gott!)
1 pytteliten vitlöksklyfta
1.2 tsk rökt paprikapulver
Hur gör jag?
1. Skala morötter och potatis. Skär allt i små bitar. Skölj cashewnötterna i en sil. Häll morötter, potatis och cashewnötter i en liten gryta och täck med vatten. Täck med lock och låt det koka tills grönsakerna blivit mjuka.
2. Häll av vattnet och häll sedan ner all i en mixerskål. Tillsätt övriga ingredienser. Mixa sedan tills du fått en helt jämn sås. Häll upp såsen i en skål. Undvik att täcka den tills den svalnat annars får du kondens som droppar ned i din sås!
3. Du kan hugga in på såsen direkt när den är varm (till exempel till pasta) alternativt låta den svalna och använda den som dipp eller brer den på mackan.
Lila majschips med chipotle
Ingredienser
1 msk / 5 gram fiberhusk
1 dl vatten
1/2 dl / 40 gram lila majsmjöl (det fungerar säkert med vanligt majsmjöl också)
1/2 dl / 40 gram vitt rismjöl
1 msk solrosolja (alternativt annan neutral olja)
1 bra nypa salt
ca 1/2 tsk rökt paprikapulver
Lite chipotlepulver (ta det försiktigt, det blir snabbt väldigt starkt!)
Hur gör jag?
1. Sätt på ugnen på 175° C. Förbered en plåt med bakplåtspapper.
2. Blanda fiberhusk och vatten i en bunke. Låt det stå och svälla ca 5 minuter.
3. Blanda i resterande ingredienser. Blanda med händerna tills du fått en följsam och jämn deg.
4. Pensla lite olja på bakplåtspappret och placera din deg på pappret. Pensla lite olja på ytterligare ett bakplåtspapper och lägg det ovanpå degen. Kavla ut degen så tunt så möjligt.
5. Skär eller stansa ut degen i ett trekantigt rutmönster liknande tortillachips.
6. Sått in plåten i ugnen och baka i 7 minuter. Ta ut plåten och bryt isär chipsen. Vänd på dem och baka ytterligare 7 min. Se till att de inte bränns!
7. Låt chipsen svalna och njut dom till dippen tillsammans med lite skurna färska grönsaker.
De här recepten är naturligt fria från gluten, laktos och raffinerat socker.
Pingback:Toast med ostsås, körsbärsrelish och sichuanpeppar - Tastecelebration