Idag gör jag en granola med plommon och kanel till kommande augustifrukostar. En god frukost som väntar, gör det absolut enklare att komma ur sängen på morgonen!
Vilken lycka med överflöd av plommon! Men efter jag gjort 17 burkar (mina vänner kommer att tycka om mig extra mycket i år haha!) med (överhärlig) plommonmarmelad, fruktläder-godis och kakor hade jag fortfarande ganska mycket plommon kvar. Eftersom jag hatar att slänga mat var det alltså hög tid att tänka ut något nytt.
Det blev en alldeles underbart knaprig granola med både kanel och kardemumma som smaksättning.
Granolan funkar fint på youghurt, i mandelmjölken, med färska bär och frukt, som topping på muffins eller i en kaka för lite extra crunch.
Jag gjorde min granola i min nyinköpta torkugn men skulle du inte ha det, går det precis lika bra att göra den i en vanlig ugn. Jag har skrivit tips för båda alternativen i receptet.
satsen räcker till ca 3 plåtar i en torkugn och 2 i vanlig ugn. Tänk på att sprida ut smeten tunt så tar det kortare tid att torka.
För hållbarheten är det viktigt att granolan är snustorr innan du lägger den i en behållare, helst av plåt eller glas.
Nu kör vi!
Granola med plommon och kanel
Ingredienser
300 gram helt bovete, blötlagt
100 gram solrosfrön
50 gram pumpafrön
80 gram russin eller korinter
200 gram färska plommon
100 gram /1 hel banan
10 gram/2 tsk smak- och luktfri kokosolja, smält
En nypa salt
Ca 2 tsk kanel
Ca 1 tsk grovt malen kardemumma
2 tsk agave (valfritt)
Hur gör jag?
1. Blötlägg det hela bovetet i en burk. Täck det helt med vatten, sätt på lock och förvara i kylen över natten. Häll av det blötlagda bovetet i en trådsil och skölj väl några gånger. Låt det rinna av ordentligt.
2. Blanda bovete, solrosfrön, pumpafrön och russin i en skål. Sätt åt sidan tills vidare.
3. Kärna ur plommonen och lägg dom i en mixer tillsammans med övriga ingredienser. Mixa tills du fått en helt jämn smet.
4. Blanda med en spatel ”plommonsmeten” tillsammans med de förberedda bovetet och resten av ingredienserna.
5. Täck ett par plåtar med bakplåtspapper och sprid ut smeten så tunt som möjligt på varje plåt.
I torkugn: torka granolan i ca 25 timmar på 42° C. Vänd gärna den torkade granolan efter halva tiden och torka vidare på andra sidan tills du är säker på att granolan är helt genomtorr.
I vanlig ugn: torka granolan på ca 100° C (eller lägre beroende på hur lång tid du vill att det ska ta). Torka till granolan blivit genomtorr. Titta ungefär var 20e minut, mot slutet oftare och rör runt. Bryt gärna granolan i mindre bitar när den torkat lite så att du är säker på att granolan blir helt genomtorr.
Förvara den färdiga granolan i en lufttät behållare.
Detta recept är naturligt fritt från gluten, laktos och nötter.