pirnten printen
Bakat, Glutenfritt, Laktosfritt, Nötfritt, Paleo, Recept, Sötsaker, Utan raffinerat socker, Vegan
kommentarer 2

Rik chokladkaka med körsbär och quinoapuffar

Rik_chokladkaka_med_körsbär_och_quinoapuffar

Som krämig mörk tryffel. Fast som kaka. Som man kan förvara i frysen så att man slipper äta upp allt på en gång. Eller alltid vara förberedd när suget (förlåt, gästerna menar jag naturligtvis) kommer…
Med de finaste körsbären från en trädgård nära dig. Och quinoapuffar lite längre ifrån.

Choklad och körsbär tycker jag är en smått oemotståndlig kombination. De smakerna bara gifter sig. Som Kungen och Silvia, som första kyssen eller som vitlök och timjan. Bara så gott!

Dom här körsbären fick vi tag på i värsta körsbärsdalen någon timme från var vi bor. Vidunderliga frukter alldeles nyplockade från träden. Det blev 5 kilo underbara körsbär, dom största jag någonsin sett. Klart vi ska baka kaka. göra sylt, fixa fruktläder och en hel massa annat….

Men det tråkigaste med körsbär måste väl ändå vara kärnorna. Fast jag tror jag har hittat lösningen.
Förutom att använda ett vältäckande förkläde och eventuellt två handskar för välmanikurerade naglar, är mitt bästa tips för att kärna ur bären att använda en pet-flaska.
Så här! Dra bort skaftet från ett körsbär. Lägg körsbäret på flasköppningen. Ta ett grillspett eller liknande och tryck till. Kärnan ramlar smidigt ner i flaskan och du får vackra, hela körsbär över med bara ett hål i mitten. Tänk på att övning ger färdighet. Det fungerar verkligen supersmidigt!

Men nu är det dags för vansinnigt god chokladkaka!

Rik_chokladkaka_med_körsbär_och_quinoapuffar_2

Rik_chokladkaka_med_körsbär_och_quinoapuffar_3

 Rik chokladkaka med körsbär och quinoapuffar

Ingredienser
200 gram krämig kokosmjölk
50 gram kakao (raw)
100 gram urkärnade medjouldadlar
100 gram smält smak och luktfri kokosolja
1 nypa salt
————
30 gram quinoapuffar (plus lite extra som dekoration ovanpå)
40 gram rostade solrosfrön
300 gr körsbär (blir ca 270 gram urkärnade)

Hur gör jag?
1. Kärna ur dadlarna. Blötlägg dom eventuellt i lite ljummet vatten. Det gör dom mjukare och det blir lättare att mixa dom om du har en mindre starkt mixer.
2. Kärna ur körsbären. Dela dem och lägg dom sen till sidan så länge.
3. Rosta solrosfröna i en torr stekpanna tills dom börjar lukta nötigt. Häll av dem i en skål och ställ dom till sidan så länge.
4. Krama ur de eventuellt blötlagda dadlarna.
Häll kokosmjölk, den smälta kokosoljan, kakaon, salt och dadlarna i en mixerskål. Mixa till du fått en helt jämn smet. Om det behövs kan du tillsätta ytterligare några droppar kokosmjölk för att få knivarna att snurra bättre.
5. Häll över smeten i en skål och tillsätt de rostade solrosfröna och quinoapuffarna. Blanda försiktigt runt med en spatel. Det är viktigt att allt blir jämnt fördelat.
6.Ta en fyrkantig form som tål frys. Täck den med en bit bakplåtspapper, även upp på kanterna! Häll ner hälften av smeten och tillsätt hälften av de urkärnade och halverade körsbären (gärna på ett lite dekorativt sätt). Häll över den resterande smeten och bred ut den jämnt. Placera återstående körsbär och strö lite quinoapuffar över.
7. Sätt formen i frysen och låt det frysa i några timmar.
Skär sedan av kakan i skivor när du är sugen, låt gärna den tina något innan du hugger in. Förvara kakan i frysen.

Receptet är naturligt fritt från laktos, nötter och gluten.

2 Kommentare

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.