Tofu köper man nog oftast färdig men man kan ju också göra den själv, antingen från grunden med sojabönor eller som idag en hemgjord tofu gjord på färdig sojamjölk. Det går kvickt att fixa ihop och kan ersätta både mozzarella och keso.
Att göra tofun så här är nästan löjligt enkelt. Det enda man ska tänka på är att få tag på en bra sojamjölk. Av egen erfarenhet kan jag jag meddela att inte alla sojamjölker fungerar för detta ändamålet. Fråga mig inte varför… Gogreen fungerade perfekt!
Resultatet av kokningen med mjölken tillsammans med vinägern blir en grynig massa som du behöver sila. Jag använder gärna mig av en nötmjölkspåse som är ideal till just detta. Skulle du inte ha det, fungerar det säkert med trådsil också även om det skulle kunna blir lite kladdigare.
Förutom att använda tofun till den här rätten, brukar jag dessutom ha den på mackan, konsistensen påminner lite om keso och med lite örtsalt på en god rostad macka är jag lätt i sjunde himmelen. Man kan också använda den som en ersättare till mozzarella för en tomatsallad.
Till tofun bjuder jag på enkla ugnsbakade tomater och grönkålschips. Användbara recept som passar när som.
Hoppas det ska smaka, nu lagar vi mat tycker jag!
Hemgjord tofu
Ingredienser
1 liter eko sojamjölk (fungerar perfekt med Gogreens sojamjölk)
En rejäl nypa havssalt
0, 7 dl vitvinsvinäger
Hur gör jag?
1. Häll sojamjölken i en kastrull tillsammans med salt. Låt det koka upp och tillsätt då vitvinsvinägern. Låt blandningen sjuda under omrörning, håll koll! Det bränner gärna fast i botten!
2. När vattnet och tofumassan har separerat sig (liknar ostmassa och vassle), silar du av massan i en nötpåse/ostduk/ren kökshandduk/trådsil.
Låt svalna lite och pressa ut vattnet, ju mer du pressar desto fastare tofu. Sätt åt sidan tills vidare.
Ugnsbakade tomater med vitlök
Ingredienser
500 gram blandade körsbärstomater och större tomater
5-10 vitlökklyftor , skalade och eventuellt halverade
Torkade timjan och oregano
Olivolja
En bra nypa gott havssalt (jag använder helst Maldon)
Hur gör jag?
1. Sätt ugnen på 200 grader. Förbered en plåt med bakplåtspapper.
2. Halvera tomaterna (skär de större ev, i kvartar). Skala vitlöksklyftorna, halvera dem om de är väldigt stora. Lägg allt på plåten och häll över olivolja, kryddor och salt. Se till att alla tomaterna blir täckta av olja och kryddor runt om.
3. Ställ in plåten i ugnen. Sätt timern på 15 minuten. Vänd runt tomaterna och sätt in plåten igen ytterligare ca 15 min. Tomaterna och vitlöken ska vara härligt mjuka och nästan lite karamelliserade när de är klara.
Grönkålschips
Ingredienser
200 gram savoy eller grönkål
Citronskal från en citron
2 tsk bjäst (näringsjäst)
1 tsk torkad eller färsk timjan och/eller oregano
2 msk olivolja
En bra nypa gott havssalt (jag använder helst Maldon)
Hur gör jag?
1. Sätt på ugnen på 150 grader. Förbered en plåt med bakpapper.
2. Tvätta av kålen och torka den ordentligt torr. Ta bort den hårda stjälken och skär kålen i lagom stora bitar.
3. Lägg allt i en bunke och blanda kålen väl med olivolja, bjäst, kryddor och citronskal.
4. Lägg grönkålschipsen på på bakplåtspapper på en plåt. Grädda i mitten av ugnen i ca 4 minuter. Vänd på alla chipsen och kör ytterligare ca 4 minuter. Håll koll så att det inte bränns!
Servera tomaterna med din egen tofu tillsammans med nykokt bönpasta blandat med spiralized squash och kanske lite ruccola. Strö över lite grovt söndersmulade grönkålschips, rostade mandlar, några droppar fruktig olivolja, färskmalen peppar och eventuellt lite flingsalt och avsluta med lite oliver på toppen.
De här recepten är fria från gluten, laktos, ägg och socker.
2 Kommentare