Längtansfullt hade jag tittat i kokböcker efter nötbröd. Tills jag bestämde mig för att själv förlösa mig från min längtan och baka mitt alldeles egna nötbröd. Fyllt med fina nötter och frön. Härligt tuggigt och gott med en ostskiva eller lite marmelad.
I brödet har jag stoppat lite torkad frukt. Om du skulle ha andra torkade frukter hemma såsom aprikoser eller fikon efter julen, kan de frukter jag valt ut, lätt bytas ut.
För att få brödsmeten att hänga ihop, har jag använt ett pulver vid namn No-egg. En ersättare till ägg gjord av bland annat potatisstärkelse, tapiokastärkelse och bakpulver. Man skulle säkert kunna leka ihop en egen blandning av potatismjöl och tapiokamjöl etc men idag valde jag den enkla vägen. Det visade sig fungera riktigt bra. Förutom äggersättaren, har jag kombinerat smeten med kikärtsmjöl, ett glutenfritt mjöl som görs av enbart kikärtor. Det ljusgula mjölet är användbart till såväl pannkakor (socca), tunnbröd som redning av såser. Du ser det ofta användas i indisk mat. Kärt barn har många namn brukar det ju heta och detta gäller även för kikärtsmjölet, det kallas även för Gram eller Besan. Allt oftare kan du hitta mjölet i en välsorterad mataffär och annars i butiker med mat från Indien eller mellanöstern.
Brödet är väldigt enkelt och snabbt att svänga ihop och håller sig färskt och fint i flera dagar tack vare nötterna och frukten.
Inga av nötterna ska hackas i förväg, det sköter sig självt när du skär brödet i tunna skivor vid servering.
Nu sätter vi igång!
Härligt nötbröd
Ett bröd
Ingredienser
90 gram kikärtsmjöl
3 dl/280 gram varmt vatten
2 msk/20 gram olivolja
———————————-
34 gram no-egg
1,5 tsk /7 gram flingsalt
1 tsk/5 gram äppelcidervinäger
———————————————
100 gram sesamfrön(inte skalade)
150 gram pumpafrön
150 gram solrosfrön
90 gram (rostade och skalade) hasselnötter
50 gram malda linfrön
20 gram gojibär
40 gram mullbär, svarta eller vita spelar ingen roll
40 gram valnötter
Hur gör jag?
1. Blanda väl (eller ännu hellre stavmixa) kikärtsmjöl, vatten och olivolja i en bunke. Låt det stå medan du förbereder resten.
2. Sätt på ugnen på 160 grader.
3. Häll upp alla frön, nötter och torkade frukter i en annan bunke. Det ska inte hackas i förväg. Blanda väl. Förbered en avlång bakform avsedd för två liter. Täck formen med bakpapper.
4. Blanda väl (eller ännu hellre stavmixa) blandningen med kikärtsmjöl med no-egg, salt och äppelcidervinäger.
5. Blanda de två blandningarna med varandra väl, det går lättast med en slickepott.
6. Häll över smeten i bakformen och ställ in den i ugnen på ett galler. Sätt timern på 60 minuter.
7. När brödet känns fint och låter ihåligt om du knäckar på det i botten är det färdigt. Ta av bakpappret och låt brödet svalna helt och hållet på ett galler innan du skär upp det.
Detta recept är fritt från laktos, gluten, ägg och raffinerat socker.