pirnten printen
Glutenfritt, Grönsaker, Laktosfritt, Recept, Sallader, Sockerfritt, Tillbehör, Vegan, Vegetariskt
Lämna en kommentar

Fem vegan salladstoppingar som gör dig glad!

Vegan_sallad_toppings

Jag tänkte på sallader häromdagen. Nej, det är inte riktigt sant,  jag har funderat på sallader i flera dagar nu. Jag har försökt komma på vad det egentligen är som gör att en sallad smakar så gott. Jag kom fram till följande två slutsatser; topping och dressing! Och sommar, det innebär mer sallad än annars så … Idag är jag al in för toppings. Nästa gång handlar det om dressingar. Kalla mig gärna nörd om du vill, idag ger jag dig fem vegan salladstoppingar som gör dig glad!

En av mina favoritsallader är Ceasarsallad. Därför använde jag denna sallad som ”förebild”, typ modern till alla sallader haha. Vad är det egentligen som gör den så god? Det innehåller något krispigt (krutonger), något salt (bacon), något ostigt (parmesan), något med umami (ansjovis) och en krämig dressing. Ok. Så låt oss se hur vi kan göra detta på ett annat sätt. Nedan finner du mina resultat.

Kombinera dem eller ät dem var för sig. Blanda dem i sallader, lägg dom på dina lyxmackor eller kanske i din soppa. Njut dem med alla sorters olika typer av grönsaker, sallader och gröna blad. Tänk i konsistenser och skär gärna grönsakerna i olika former. Och njut av ytterligare en lat månad i solen.
Låt oss sätta igång!

Fem vegan salladstoppingar som gör dig glad!

Chickpeas_with_baharat

Knapriga kikärter med baharat

(istället för krutonger)

Ingredienser
400g kokta kikärter (på burk eller hemkokta)
2-5 tsk baharat (kryddblandning från Libanon, recept på hemgjord kryddblandning kommer inom kort)
en nypa havssalt
Finrivet skal av en apelsin (helst biologisk eftersom du ska använda skalet)
2 msk deodoriserad kokosolja eller olivolja

Olja (kokos alt solros) att steka i

Hur gör jag?
1. Häll av de kokta kikärterna (fånga ev. upp spadet och gör majjo, se link) och häll över i en skål.
2. Strö baharat, salt och de rivna apelsinskalet över kikärterna. Rör om försiktigt så att alla ärtor blir täckta. Häll sedan lite olja över allt och blanda försiktigt igen.
3. Stek kikärterna på medelvärme i en djup stekpanna i neutral olja. Stek tills de börjar ”puffa” och bli knapriga.  Rör runt då och då. Totalt bör det ta ca 10 minuter.
4. Häll över kikärterna på ett dubbelvikt kökspapper så att det kvarvarande fettet kan absorberas av papperet. Smaka av med lite salt och njut.
Kikärtorna kan förvaras några dagar i en glasburk.

Facon_with_mai_taka

Fejkon – vegetariskt bacon med Koralltikka / Mai taka / Hen of the woods

Ingredienser
En stor (odlad) Korallticka / Mai taka / Hen of the woods  (samma svamp, olika namn).
Om du inte får tag på det, går det lika bra med ostronskivling eller någon liknande “köttig” svamp)
1 tsk liquid smoke
1 msk tamari
1/2 msk lönnsirap alt agave
Lite vitlökspulver
Svart, stött peppar
1,5 msk smält, smakfri kokosolja
—————————
2 msk smakfri kokosolja att steka i

Hur gör jag?
1. Skär av den allra understa delen av stammen och släng. Bryt upp svampen i mindre bitar (tänk baconbitar model större).
2. Blanda alla ingredienserna till marinaden i en skål. När den är klar, häll ner svampen och vänd fösiktigt så att all svamp är täckt av marinaden. Ställ åt sidan i 10 minuter.
3. Sila av marinaden och låt svampen torka upp lite.
4. Låt kokosoljan smälta i en stor stekpanna. Lägg ner svampen när pannan är riktigt varm.
5. Stay cool och låt svampen steka i fred utan att röra så mycket. Svampen ska bli som nästan friterad, alldeles krispig. Stek vidare på mellanlåg värme tills svampen är krispig runtom.
6. Låt svalna av på kökspapper så att oljan kan rinna av.
Svampen kan förberedas några timmar innan servering, Förvara dem då gärna platt på hushållspapper. De kan inte förvaras längre än så eftersom de då blir ”saggiga”.

Rawmesan

(istället för parmesan)

Ingredienser
1 dl råa pumpafrön
2 teskedar näringsjästflingor

Hur gör jag?
1. Häll pumpafröna i en torr stekpanna och stek försiktigt tills allt är gyllene. Lägg dem i en mortel eller mixer. Låt svalna lite.
2. Tillsätt näringsjästflingorna till de rostade fröna och mortla allt till en grov look-alike av parmesanost.
3. Häll över blandningen i en glasburk. Du kan bevara denna Rawmesan upp till 2 veckor. Den är god till sallader, grönsaker, ägg etc,

Eller göra stället för Rawmesan en ….

Tofufeta

(istället för parmesan)

Ingredienser
250 gram fast, naturell tofu
150 gram citronsaft
1 msk vit miso
1-2 msk olivolja
0,5 msk risvinäger
1 nypa oregano

Hur gör jag?
1. Skär tofun i små tärningar.
2. Blanda ihop övriga ingredienser i en skål. Se till att allt är väl blandat.
3. Lägg ner tofu-tärningarna och vänd ner dem försiktigt.
4. Ställ i kylen i minst 1 timme för att marinera.
5. Tofun kan med fördel marinera i ytterligare 2-4 dagar i kylen. Tänk bara på att aldrig stoppa ner fingrar eller samma “provsked” i burken!

Tofu_feta

Torrostade nötter och frön

(istället för umami (ansjovis)

Genom att torrosta nötter och frön utvecklar den en fantastisk umami-smak (läs mer om umami här).
Lämpliga nötter och frön att rosta: solrosfrön, pumpafrön, sesamfrön, valnötter, hasselnötter, mandel, pecanoten, pistagenötter … You name it!

Hur gör jag?
1. Rosta frön eller nötter i en torr stekpanna försiktigt tills gyllene. När nötterna eller fröna är klara är det viktigt att omedelbart hälla över i en annan skål för att förhindra att det bränner vid.
2. Låt svalna. Krossa alt hacka sedan dem och strö dem över sallder, mackor, yoghurt, fruktsallad etc.

Fler idéer!
Det finns ju dessutom en himla massa andra goda toppingar att använda sig av. Sådana som kan stå redo i såväl kyl som skåp. Perfekt att bara dra fram och strö över när andan faller på…
Inlagda citroner
– Soltorkade Taggiaoliver eller  andra riktigt fina oliver
– Kapris, normal storlek eller de större kaprisäpplena
– Hackade dadlar, mullbär, gogibessen och/eller russin
– Blötlagda berberisbär (ger en fin syrlighet)
– Färsk frukt såsom granatäppelkärnor, färska fikon, plommon, vindruvor, melon…
– Olika typer av groddar såsom böngroddar, mungbönor etc.

Och naturligtvis finns det mycket mer!  Vad är ditt bästa tips? Lämna gärna ditt bidrag i kommentarerna!

Dessa recept är fria från gluten, socker och laktos.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *