pirnten printen
Bra och billig mat, Glutenfritt, Laktosfritt, LCHF, Paleo, Recept, Tillbehör, Vegan, Vegetariskt
kommentarer 8

Fantastiskt god fetaost av mandel!

almond_feta_cheese_closeup

Jag gör verkligen mitt bästa för att äta mer och mer grön mat men en av de saker som jag verkligen saknar är ost. Ost som faktiskt smakar ost, fast utan mjölk och utan onödiga tillsatser. Och så hittade jag denna ost, en fantastiskt god fetaost av mandel. I’m in heaven!

Internet är fantastiskt och när man har (eller tar …) sig en liten timme med att bara ”googla” runt lite kan man hitta de mest utsökta recepten. Jag hittade detta på en svensk blogg som heter Blivegan och bloggerskan hade det i sin tur funnit det på Vegetariantimes … Åh underbara internet… Hur som helst. Detta är en rikligt god fetaost. Den smakar fantastiskt och du kan t.o.m.  bre den på en god macka! Vilka oanade möjligheter som man kan ana vid horisonten…

Denna gången vände jag ner lite torkad oregano i osten men du kan lika gärna hoppa över det eller ersätta det med timjan, rosmarin eller vad du nu tycker om. Det smakar bra oavsett vad du väljer att göra.
Jag gjorde osten i en highspeed mixer för att få ett verkligt krämigt resultat. Om du inte har en sådan, går det säkert att göra den i en bättre hushållsmaskin också. Eventuellt får du stavmixa den lite isåfall på slutet också för att uppnå samma krämighet.
Nu kör vi!

Fantastiskt god fetaost av mandel!

2 dl skållade mandlar plus blötläggningsvatten
1 dl vatten
4 msk citronjuice
3-4 msk olivolja av god kvalitet
1 vitlöksklyfta
1 tsk salt
1 tsk torkad oregano eller timjan (valfritt)

Hur gör jag?
1. Blötlägg mandlarna i 24 timmar Skölj av de blötlagda mandlarna och släng blötläggningsvattnet.
2. Mixa mandlar, vatten, citronjuice, olivolja, vitlök och salt tills det är jämnt och krämigt. Vänd eventuellt ner den torkade timjan eller oregano med en spatel.
3. Häll massan i en nötpåse, ostduk eller i en ren kökshandduk. Snurra ihop påsen så att osten formas till en boll. Kläm och pressa ut vätskan.
4. Kyl i 12 timmar och ta bort överbliven vätska.
5. Värm ugnen till 95 grader.
6. Lägg osten på ett bakplåtspapper, platta till den så att den blir ungefär 2 cm tjock. Baka i 40 minuter eller tills ytan är fast. Vänd eventuellt på osten och baka vidare ytterligare 20 minuter. Låt svalna.
Förvara osten väl förseglad i kyl i ett rent bakplåtspapper. Den håller säkert upp till 6 dagar.
På bilden har jag marinerat osten i olivolja, färsk oregano, timjan och riven röd chili.

Njut!

Detta recept är fritt från gluten, laktos och socker.

8 Kommentare

  1. Pingback:Citrusdoftande ugnsbakad och fylld squash

  2. Pingback:Gratinerad fänkål med mandelfetaost

  3. Pingback:Gröna burgare + sötpotatisburgare med mandelfeta och vinägersvärta - Tastecelebration

  4. Pingback:Pizza med cassava, "ostsås" och grönsaker - Tastecelebration

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.