pirnten printen
Glutenfritt, Grönsaker, Laktosfritt, LCHF, Lunch, Middag, Paleo, Recept, Tillbehör, Vegan, Vegetariskt
Lämna en kommentar

Gratinerad fänkål med mandelfetaost

yummy_fennel_gratin_with_almond_feta_closeup

Jag älskar fänkål! Äter den faktiskt gärna rå till frukost till och med… Fast idag bjuder jag istället på mumsig gratinerad fänkål med mandelfetaost. Enkelt och gott!

Att man kan göra fetaost av mandel är ju smått fantastiskt bara det… Men att man dessutom kan gratinera den så att den blir lite krispig är ju faktiskt snäppet bättre… Iallafall den här gången.
Receptet är ohyggligt enkelt, så enkelt att det knapps behövs ett recept. Snarare en liten skiss (och påminnelse om hur urgott det är med fänkål och ost ihop.)

fennel_cut_open
Detta märktes inte minst på reaktionerna på Instagram när jag la upp mitt första inlägg om fänkål. Vad glädjande att det finns så många fänkåls-älskande foodies runt om i världen! Jag frågade vilka som var mina läsares favoritsätt att äta fänkål på var. Några av förslagen som kom in var;
– Grillad fänkål och fänkålsgratäng med kokosmjölk (från @emmajofveus)
– Rå, fint strimlad med lite olivolja och flingsalt (från @mmmrecept)
– Rostad fänkål med apelsin (från @wizardress)
– Ugnsrostad fänkål (från @confidentcoeliac)
– Kokad fänkål med vitlök och grillad (från @pipinuta)

Så kul att läsa! Sitter det mer fänkålsfantaster här som har goda förslag? Låt oss alla veta, skriv en kommentar! Nu till ”receptet”.

Gratinerad fänkål med mandelfetaost

2 personer

Ingredienser
1 liter vatten
3 stora fänkål
En halv sats mandelfetaost (om du föredrar det, går getost eller vanlig fetaost lika bra!)
Olivolja
Salt och peppar

Hur gör jag?
1. Sätt ugnen på 210° C. Koka upp 1 liter vatten i en stor kastrull.
2. Skär bort de översta lite träiga, ihåliga stammarna och den allra understa botten. Skär bort eventuella bruna fläckar.
3. Skär fänkålen i skivor på längden. Det gör inget om det inte håller ihop (fast det är lite tjusigare). Lägg ner skivorna i ett durkslag och skölj av dem.
4. Häll ner fänkålen i det kokande vattnet. Låt fänkålen koka tills den är så mjuk som du vill ha den. Det brukar ta ca 10 minuter för mig.
5. Häll av fänkålen i ett durkslag när den är mjuk. Häll lite olivolja i en ugnsfast form och häll över den avrunna fänkålen i formen, salta och peppra.
6. Smula mandelfetan över fänkålen och droppa lite olivolja över. Sätt in formen i ugnen och låt det stå ca 10 minuter eller tills fetan blivit gyllene.
7. Ta ut formen och njut gratängen ihop som ett tillbehör till din goda middag.

Detta recept är fritt från gluten, laktos och socker.

yummy_fennel_gratin_with_almond_feta

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.