pirnten printen
Bra och billig mat, Glutenfritt, Grönsaker, Laktosfritt, LCHF, Lunch, Middag, Recept, Tillbehör, Vegan, Vegetariskt
Lämna en kommentar

Citrusdoftande ugnsbakad och fylld squash

vegetarian_ovenbaked_zucchini_2

Många med trädgård har ett överflöd av squash för tillfället. Eller så hittar du bara dem till ett finfint pris i snabbköpet eller på marknaden. Grönsaker i säsong har alltid sina fördelar, såväl i pris som i smak. Klart det ska utnyttjas! Jag har några smaskiga recept för dig med dille på squash.  Idag blir det citrusdoftande ugnsbakad och fylld squash.

Många färger, former och smak på squash

Squash eller zucchini som det ju också kallas, hittar du i många färger och former. Idag har jag valt små runda men det finns också den vanligare större mörkgröna, gul, orange, med ränder eller nästan vita.
De gula upplever jag som lite sötare och med en mer delikat smak än de gröna. Jag älskar att äta den rå som ersättning för pasta!
De små runda är verkligen som gjorda för att fylla med nåt gott (precis som i receptet nedan) eller kanske med en soppa som en trevlig förrätt.
Den mörkt gröna, hittar du året om och är också en riktig allround-grönsak för vilken maträtt som helst som behöver lite mer grönt, tugg och/eller utfyllnad. Jag älskar att bara hälla ner den skuren i grova bitar i en wok. Dessutom är den så enkel att kombinera med nästan alla örter, kryddor eller varför inte nötter.
Jag har alltid en eller två i mitt kylskåp på lut. Man vet aldrig när den behövs…

zucchini_closeupAtt hitta rätt squash…

Försök hitta de mindre och fasta exemplaren när du ska köpa eftersom de brukar att ha mest smak. Men misströsta inte om du råkar ha dem i modell större i kylskåpet. Även om de är lite ”tuggigare” att äta, har fler frön och kanske till och med med en lite bitter smak, fungerar de perfekt att riva ner i en kaksmet eller bröddeg. Det ger ofta ett härligt saftigt resultat. De fungerar också bra i en pastasås eller att fylla dem precis som i receptet nedan.

Det finns så många möjligheter att äta squash på: rå, inlagd, kokad, grillad, ugnsrostad, bakad, i dina pannkakor och till och med i din smoothie … Inom kort kommer du att hitta ännu flera recept med denna mångsidiga grönsak!
Låt oss sätta igång!

vegetarian_ovenbaked_zucchini_closeup
Ugnsbakad och fylld squash

Ingredienser
För en person

2 små runda zucchini

Fyllning
10 gram blandad, torkad svamp + mycket varmt vatten
2 gula lökar, skivade
Ett gott smör eller deodoriserad kokosolja
4 vårlökar
2 vitlöksklyftor
Den urgröpta insidan av de båda zucchinin

Lägg senare till fyllningen
En näve valnötter, grovt krossade
Citronskal av en citron
25 gram smulad fetaost (valfritt) eller byt ut med en lämpligt vegan alternativ (se länk för recept)
S
alt, peppar och ca 1 msk av hackad färsk (eller torkad) timjan

Hur gör jag?
1. Sätt ugnen på 200 ° C.
2. Blötlägg den torkade svampen i varmt vatten i ca 20 minuter. Pressa ut det överflödiga vattnet sedan och kasta bort blötläggningsvattnet.
3. Skär ett litet lock av toppen på squashen. Gräv försiktigt ut squashen med en tesked. Behåll zucchini hel men med en tom insida. Placera ’skalen” i en ugnsfast form och tillsätt några droppar av olja på toppen och i botten. Placera formen i ugnen medan du förbereder resten.
4. Skala och skiva de gula lökarna tunt. Stek försiktigt löken på låg värme  i ca 10 minuter i en djup stekpanna med smör eller olja. Rör om då och då för att undvika att det bränner vid.
5. Skiva resten av grönsakerna inklusive den blötlagda svamp fint. Tillsätt de skurna grönsakerna till stekpannan med löken. Stek tills all vätska försvunnit.
6. Tillsätt de hackade valnötterna, rivet citronskal och fetaost (valfritt) till grönsakerna. Tillsätt salt, peppar och massor av timjan och rör försiktigt. Se till att du kollar av kryddningen väl!
7. Ta ut den nu mjukt bakade squashen från ugnen och lägg i fyllningen. Försiktigt, så att du inte bränner fingrarna!
Häll några droppar olja på toppen och placera formen tillbaka i ugnen ytterligare 10 minuter.
Njut av den fyllda squashen med ris om så önskas. Jag gillar det precis som det är med bara lite härligt grön sallad ”on the side”.

vegetarian_ovenbaked_zucchiniDetta recept är fritt från gluten, socker och laktos (om du avstått från eller byter ut fetaosten).

Kanske är du också intresserad av mina redan publicerade recept med squash?
Två väldigt goda bröd med mindre kolhydrater
Nyttig frukostmuffins med zucchini
Bråttom! Vegansk pastasås med savoykål
Mina 3 favorit raw frukostar
Gröna grönsaker med en ännu mer grön dressing
Squash +citron = kärlek

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.