pirnten printen
LCHF, Recept, Smoothies och andra drycker, Vegan, Vegetariskt
kommentar 1

Recension av Optimum 700 advanced cold-press juicer och grön juice med Cavalo nero

Cavalo_nero_juice

För några veckor sedan fick jag hem en Optimum 700 advanced cold-press juicer. Nu efter några veckors experimenterande med maskinen är jag redo att berätta och recensera råsaftcentrifugen Dessutom ett recept på en enkel, mild och grön juice. Dessutom får 20 euro rabatt vid köp av en Optimum 700 advanced slow juicer!

Jag hade faktiskt inte så mycket tidigare erfarenheter av just en juicer. Jag köpte ofta och gärna gröna juicer ute och drömde om en egen maskin hemma. Hade en enkel juicer hemma som inte riktigt ville samarbeta som jag ville med resultatet att jag inte gjorde juice hemma särskilt ofta.
Lyckligtvis får man som bloggare ibland chansen att prova något som man drömt om länge så nu tog jag möjligheten när den gavs.

Först lite tips från en nybörjare till en annan…

 1. 1. Ha din juicer lättillgänglig och klar att användas, annars är det för jobbigt att dra fram den och ställa tillbaka den hela tiden. Resulatet blir nog att den inte används så mycket som det kanske var tänkt. Synd både på alla goda juicer som du tänkt göra och på dina pengar!
  2. Ta inte i alltför många ingredienser i en och samma juice utan börja med enkla juicer. Då får du rena smaker. Senare kan du enkelt pröva dig fram och lägga till flera ingredienser om du skulle vill.
  3. Om du vill fortsätta att göra flera juicer efter varandra, häll vatten i i öppningen ovanpå medan maskinen går när du gjort en juice. Detta innebär att du inte behöver plocka isär hela maskinen emellan och du kan fortsätta juica med samma sil fast utan smak av den förra juicen. Det sparar tid!
  4. Lär dig att dricka gröna juicer steg för steg. Acceptera att allt inte måste vara perfekt omedelbart.
  5. Att dricka juice kan vara ett jättebra sätt att lägga till extra grönsaker till din kost. Men just på grund av den gröna smaken kan det vara frestande att använda en hel del frukt (och det innebär en massa extra socker). Tänk på att ju mer grönsaker, desto bättre. Ett riktmärke kan vara att varje juice bör innehålla 70-80% grönsaker fast det är ju naturligtvis upp till dig.
  6. Handla grönsaker och frukt efter säsong (som alltid!). På det sätter får du både variation och spar pengar.

Mina erfarenheter med Froothie Optimum 700 advanced
cold-press juicer


Filter/sil
Råsaftcentrifugen levereras med 3 olika filter som gör det möjligt att verkligen göra det mesta till juice. Det grova filtret gör att du kan få juica mjuka bär och grönsaker som till exempel jordgubbar och tomater.

Det finare filtret gör det möjligt att göra juicer av grönsaker, gröna blad och hårda frukter. De innehåller mycket fibrer och med det här filtret får du ändå ett slätt resultat. Den tredje och sista är ett homogenisering filter. I den kan du mala torra och hårda livsmedel som mandlar och kaffebönor. Du kan till och med göra nötsmör!

En bred öppning
När jag läser recensioner av andra juicers och pratas det ofta om vikten av en stor öppning för att hälla ner alla grönsaker och frukter. Jag har nu verkligen upptäckt vad det betyder. Jösses! Här häller jag enkelt i några äpplen utan att varken skära eller skala dom först. Det sparar verkligen en hel del arbete och tid!

(O)-ljud
En annan viktig punkt är det buller som alstras av olika mixrar eller juicers. Att göra nötsmör med min höghastighetsblandare klockan 7 på morgonen är inte något som mina grannar sitter och väntar på. Men med denna juicer? Du hör den nästan inte! Inte ens när man gör nötsmör… En lättnad för mig, min man (och grannarna förstås).

Pulp
Naturligtvis måste du ha grönsaker och /eller frukt för att göra din juice. Mängden du behöver beror på mängden fukt/saft som finns i den valda grönsaken. I gurka och äpple finns det massor men i olika typer av kål eller fänkål betydligt mindre. När du gjort juicen, spottar maskinen ut avfallet (sk pulp) i en separat behållare.  Jag blev förvånad när jag såg hur lite massa som blir över. Maskinen pressar verkligen ut de sista av juicen från alla grönsaker. Och naturligtvis jag föredrar mycket juice snarare än avfall. Pulpen kan man senare använda att baka med om man vill.

Rengöring
Jag har flera mixrar hemma och vet vilket slit det kan vara att rengöra alla olika delar. Jag oroade mig lite för att få ytterligare disk med den här juicern.  Jag kommer inte att ljuga och säga att du inte har något att rengöra efter användningen av den. Men efter några gånger lär man sig var det brukar sitta skräp som behöver tas bort och helt plötsligt tar det bara några minuter att få allt rent. Jag torkar sedan av allt och sätter ihop maskinen igen direkt. På så sätt  tar maskinen mindre plats och är direkt redo för nästa gång jag är sugen på en ”gröning”.

Montering
Läs instruktionerna i den medföljande boken. Det gjorde inte jag de första gångerna, så dumt! Då blir det ett pussel, svett och en halvtimmes extra jobb som borde ta ca 1 minut… Men om du följer instruktionerna så är du klar på ett kick.

Helhetsintryck
Det tog mig lite tid att vänja mig vid att göra juice (och juicern i sig förstås) men nu är jag såld. Oftast blir det både en eller två juicer per dag och man riktigt känner energin sprudla!
Ett sista tips på vägen om du funderar på att skaffa dig en juicer; gör det inte alltför svårt för dig själv i en ny och kanske ovan värld av juicer och smaker. Börja med enkla ingredienser och prova dig sedan fram på alla möjligheter som apparaten ger med olika filter och funktioner. Säkerligen kommer det att öppna sig en ny (smak-)värld för dig med!

Froothie_optimum_slow_juicer

Juice med palmkål

Jag älskar Cavalo Nero (eller palmkål som det också kallas). Den har en sådan delikat smak. Mycket mildare än andra typer av kol men med alla goda egenskaper. Så klart hör kål hemma i min första gröna juice. Receptet som du hittar nedan är en mild version av en grön juice. Om du fortfarande saknar lite sötma lägger du bara till ett gott äpple i juicern. Om du vill tillsätter du lite isbitar till den färdiga juicen. Det kommer att ge den en mindre ”grön” smak.

Cavalo nero juice

Ingredienser
5 blad av Cavalo Nero  (tvättad med behåll bladen hela)
1 gurka (tvättad och skuren i bitar om ca 5 cm)

Hur gör jag?
1. Förbered din juicer: sätt ihop alla delar inklusive det finare filtret, placera pulp- och juicebehållare inklusive sil på plats. Stäng ”the smart cap” innan du börjar. Anslut juicern till ström och sätt igång maskinen.
2. Mata in kålbladen ett i taget i inmatningsöppningen. När det är klart, tillsätt bitarna av gurka.
3. Öppna ”the smart cap” och samla upp juicen. Häll i ett vackert glas.
4. Rengör din juicer omedelbart.
Njut!

Fakta
Namn: Optimum 700 advanced cold-press juicer
Märke: Froothie
Funktion: cold-press juicer

Är du också sugen på att köpa din egen juicer?

Köp den via www.froothie.se och uppge IB-Optimum-Juicer-190 under fältet rabattkoder efter du lagt den i din varukorg och bekräfta sedan ditt köp. Då får du 20 euro rabatt vid ditt köp!

 

Det här inlägget skrevs i samarbete med Froothie. Resultaten och tankarna runt om produkten är dock helt och hållet mina egna.

1 kommentarer

 1. Pingback:Powerjuice med fänkål, ingefära och lite äpple

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.