pirnten printen
Bakat, Glutenfritt, Laktosfritt, Nötfritt, Paleo, Raw food, Recept, Utan raffinerat socker, Vegan
Lämna en kommentar

Nästan raw chokladkolakaka med lingon

raw_chokladkolakaka_med_lingon

Lingon, det svenskaste av bär. Något som jag varje år ser framemot.
Få saker slår färska lingon. Surt, lite bittert och strävt. Och riktigt, riktigt gott. Idag har jag gjort en remake av den gamla klassikern salt kolapaj med lingon. En nästan raw chokladkolakaka med lingon (eller röda vinbär för utlandssvenskar som suktar). 

Varje år försöker jag pricka in en resa till Sverige just under de få veckorna som man kan få tag på de färska klarröda bären. Sen lindar jag in dem försiktigt och reser tillbaka till Holland. Där styckfryser jag dem och behandlar dem som mitt guld. Rårörda lingon för en svensk med akut hemlängtan är som den bästa medicin.

Den här gången ville jag göra en kaka utan varken nötter och mandel. Valet föll på pumpakärnor som jag rostade för att få till en riktigt ”bred” smak. Om du hellre vill ha kakan helt rå, hoppar du bara över det steget.
Chokladsåsen är en maffig historia med mycket smak. Till min hjälp har jag använt mig av vit miso som ger lite mer power. Lucuman, ett pulver med en smak som påminner om karamell bidrar till den fina kolasmaken. Får du inte få tag på det funkar det utan också men det blir ännu godare med!
Låt oss sätta igång!

raw_chokladkolakaka_med_lingon_closeupNästan raw chokladkolakaka med lingon

Kakbotten
Ingredienser
1 dl / 60 gr nyrostade pumpakärnor
1 dl / 60 gr gojibär och medjouldadlar (fifty-fifty), blötlagda
2 tsk kokosolja, smak och luktfri
En pytteliten nypa salt

Kolasås
Ingredienser
8 st / ~140 gram medjouldadlar
1,5 dl / 160 gram osötad mandelmjölk (eller valfri växtbaserad mjölk)
3 msk / 20 gram rå kakao
En nypa salt
3 msk / 35 gr flytande kokosolja, smak och luktfri
1 tsk vaniljpulver
2 msk / 20 gram lucuma
Ca 2 tsk / 10 gram vit miso
1/2 msk / ~ 7 gram av blötläggningsvattnet till dadlar och gojibären

1,5 dl lingon (alternativt röda vinbär eller halverade tranbär som ersättning)

Hur gör jag?
1. Botten: kärna ur dadlarna och blötlägg dem tillsammans med gojibären i ljummet vatten ca 30 minuter.
2. Rosta pumpakärnorna i en torr stekpanna. Häll över i en skål och låt det svalna lite. (Om du föredrar kakan rå, skippar du bara detta steget men det blir godare rostat tycker jag)
3. Ta upp dadlarna och gojibären men spara på blötläggningsvattnet. Lägg alla ingredienser till botten i matberedare och mixa ihop tills du fått en jämn deg.
4. Förbered en form med bakplåtspapper (ca 15×15 cm) och tryck ut degen så jämnt som möjligt. Om det är svårt att få det jämnt, fukta dina händer med lite varmt vatten och tryck ut. Ställ formen kallt i kylskåp eller frys tills vidare.
5. Kolasås: häll blötläggningsvattnet i botten på din mixerskål. Kärna ur dadlarna och lägg även dem mixerskålen. Lägg till alla övriga ingredienser till kolasåsen.
6. Mixa tills du fått en jämn sås. Det är viktigt att såsen blir helt jämn och len.
7. Ta ut formen med den förberedda bottnen ur kylen. Häll i såsen i formen. Sprid ut den jämnt över hela bottnen.
8. Sprid ut bären över såsen och ställ in formen i frysen.
9. Behåll kakan i frysen till precis innan du ska njuta av den. Skär bitar och ställ den överblivna kakan i frysen igen. Den ”smälter” fort och blir då alldeles krämig. Perfekt med en kopp kaffe eller vad som. Mmmmm.

(På bilden är kakan gjord med röda vinbär eftersom jag gjorde den i Holland utan tillgång till lingon)

Receptet är fritt från gluten, raffinerat socker, laktos.

raw_chokladkolakaka_med_lingon_2

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *