pirnten printen
Bra och billig mat, Glutenfritt, Grönsaker, Ingen kategori, Kryddor, Laktosfritt, LCHF, Recept, Såser och dipper, Smakliga kokböcker, Vegan
kommentarer 2

Condiments : gör egen vinäger, harissa… + hemgjort grönsaksbuljongpulver

Sauzen_en_smaakmakers

Condiments : gör egen vinäger, harissa och hot sauce kom ut i Sverige redan 2015 men eftersom den ganska nyligen utkom här i Holland i översättning har jag glädjen att recensera boken idag. Och inte nog med en recension, ur boken har jag valt ett superrecept. Så enkelt men så otroligt användbart; hemgjort grönsaksbuljongpulver!

 

Du läser troligen, liksom jag, på de flesta förpackningar i affären innan du köper dom. Troligen blir du också lika förvånad över hur mycket ”skit” som det stoppas i produkterna. Färdiga såser och olika kryddblandningar som vid första anblick kan verka behändiga (och ofta ganska goda), innehåller förvånansvärt ofta olika smakförstärkare, socker, enorma mängder salt och konserveringsnummer av olika slag.

Men vad gör man om man vill undvika det då? Jo. Caroline Dafgård Widnersson tog sig ett år för att rosta, fermentera, mixa och koka för att hitta de bästa och naturliga sätten att göra de goda asiatiska såserna, buljongerna och såserna. Lyckligtvis kan vi få njuta av hennes hårda arbete genom hennes bok Condiments.

Nervikta hundöron

En bok som är en sann njutning att dyka ner i. Vill du göra din egna senap, ketchup, grillolja, currypasta, vinäger eller t.om. hoisinsås? Här finner du det mesta. Ofta enkla att göra och med ingredienser som ofta går att hitta i en vanlig (fast välsorterad) mataffär. Som vanligt när en kokbok är sådär härligt inspirerande, blir det många nervikta hundöron hos mig. Till våren måste jag bara ge mig på fläderblomsvinägern!

Att göra eget grönsaksbuljongpulver

Ofta börjar en god soppa eller sås med ett fräsande i grytan av hackad lök, kanske lite morot och olja eller smör. Smaker som man inte urskilja senare i rätten men saknas om man inte har dom. När vätskan har tillsatts är det sedan trevligt att lägga till lite buljongtärning till rätten. Buljongen ger en bredd och en mustighet till rätten. Förutom smak får man dessutom allt som oftast allt detta; salt, vegetabiliskt fett i olika varianter, stärkelse, jästextrakt, socker, arom, maltodextrin och en ytterst liten del grönsaker.

Genom att göra din egen buljong, vet du precis vad du stoppat i och vad du stoppar i dig själv. Dessutom blev den här buljongpulvret en riktig höjdare! Jag kokar båda kikärtor och quinoa i den och häller en sked i såsen. Mycket smak och enkelt att få till.

Jag har malt mina torkade grönsaker i en elektrisk kaffekvarn som då blev ett väldigt fint puder. Jag har också provat att mortla det, då blir det ofrånkomligen lite grövre men minst lika gott och härligt att strö över en halv avokado. Ett enkelt men verkligen användbart recept. Nu kör vi!

Hemgjort_bouljongpulver_CondimentsEigengemaakte_bouillonpoeder_Smaakmakers Hemgjort_bouljongpulver_Condiments

Hemgjort grönsaksbuljongpulver

ca 100 gram
Ingredienser
2 gula lökar, skalade och tunt skivade
2 msk ljus soja (jag tog tamari)
1/2 purjolök i tunna skivor
1/2 stjälk bladselleri, tunt skivad
2 champinjoner, tunt skivade
3 tomater, tunt skivad

Hur gör jag?
1. Lägg den skurna löken i en skål och tillsätt soja. Marinera löken 2 timmar. Häll av löken i en trådsil och tryck försiktigt med en sked mot silen för att få det mesta av fukten ur löken.
2. Värm ugnen till 60 ° C. Sprid ut den marinerade löken på en silikonmatta eller bakplåtspapper.
3. Skär purjolöken, selleri och champinjons tunt med en vass kniv eller mandolin. Sprid ut dem på en silikonmatta eller bakplåtspapper.
4. Skär tomaterna i skivor så tunt som möjligt med en vass kniv eller mandolin. Sprid ut dem på en silikonmatta eller bakplåtspapper.
5. Ställ in plåtarna i ugnen och låt torka över natten. Det är bra att sätta ugnen lite halvöppen eftersom tomater och lök innehåller en hel del fukt som då kan sippra ut.
6. Mal de torkade grönsakerna i en elektrisk kryddkvarn eller mortel och stöt de till ett fint pulver. Förvara buljongpulvret i en burk med tätslutande lock.

Buljongpulvret är en verklig umamibomb och kan användas som krydda och  istället för buljongtärning. Pulvret tillför en fantastisk smak till grytor, såser och soppor.

 

Condiments : gör egen vinäger, harissa och hot sauce (köp boken via Bokus.com!)
Caroline Dafgård Widnersson
ISBN 9789127143753
Natur & kultur
Svenska
(kom redan 2015 i Sverige men utkom översatt till holländska i slutet av 2016)

2 Kommentare

  1. Pingback:Bolognese med belugalinser

  2. Pingback:Linspasta till mackan, dippen, grillen...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.